Nvidia имаше силна седмица.

Технологичната компания увеличи пазарната си стойност в четвъртък с повече от 277 млрд. долара, с което подобри рекорда за еднодневен пазарен ръст, държан преди това от Meta.

Скокът последва отчетите на производителя в сряда, в които тя надмина очакванията на анализаторите и обяви приходи от 22,1 млрд. долара за последното тримесечие. Сега тя е третата най-ценна компания в САЩ, след Apple и Microsoft. Пазарната оценка на Nvidia за кратко скочи над $2 трилиона в петък.

"Ускорените изчисления и генеративният изкуствен интелект достигнаха критичната точка", написа тази седмица основателят и главен изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг. "Търсенето се увеличава в световен мащаб от страна на компании, индустрии и нации."

Nvidia, която е на път да се превърне в най-важната компания в света, има скромно начало - родена е в ресторант за бързо хранене - и пътят ѝ към успеха не е праволинеен.

Хуанг приема страха като мотиватор и често напомня на служителите, че компанията никога не е на повече от месец от закриване.

Ето някои ключови уроци по лидерство от него, цитирани от Fortune.

Придържайте се към оръжията си

При преодоляването на несигурността в технологичната индустрия Хуанг залага на специфичен вид технология - графични процесори.

В недалечното минало това се смяташе за нишова технология и се използваше предимно от геймърите. Сега тя е от решаващо значение за изкуствения интелект. Един анализатор описа бума на AI като война и нарече Nvidia "единственият търговец на оръжие там".

Но Хуанг заложи на графичните процесори години преди за всички да стане ясно, че това ще се изплати, и се придържаше към това решение в лоши и добри времена.

"Това, което той направи, беше да признае, че макар около графичните процесори да имаше и бум, и спад, в крайна сметка, ако имаха достатъчно потенциал, те щяха да се компенсират взаимно", казва Джийн Мънстър, управляващ партньор в Deepwater Asset Management.

"Това, което отличава Дженсън е, че той е главен изпълнителен директор във военно време", добавя Мънстър.

"Дори когато Nvidia е в немилост пред консенсуса на инвеститорите и е изправена пред краткосрочни неуспехи, компанията остава вярна на виждането си за бъдещето."

Невежеството е блаженство

Хуанг открито е казвал, че ако е знаел колко трудно ще бъде да създаде и поддържа компанията си, вероятно не би го направил отново.

"Изграждането на компания се оказа милион пъти по-трудно, отколкото очаквах, отколкото всеки от нас очакваше", каза Хуанг миналата година в подкаста Acquired.

Той добави, че невежеството не е било важно само за него лично - то е важно качество за всички.

"Мисля, че това е нещо като суперсилата на предприемачите. Те не знаят колко е трудно. И само се питат: "Колко още трудно може да бъде?". И до ден днешен подмамвам мозъка си с мисълта: "Колко пък трудно може да бъде?"

Страхът е мощен мотиватор

Nvidia има сериозни неуспехи в началото на своето съществуване.

Стартъпът изпитва затруднения по време на краха на дотком компаниите през 2002 г. и финансовата криза през 2008 г., когато търсенето на нейните продукти рязко спада.

Когато всичко върви наопаки, тя отправя ясно послание към служителите колко близо е до ръба на пропастта. Всъщност мантрата на Nvidia в първите години на съществуването ѝ е: "Нашата компания е на 30 дни от прекратяване на дейността."

"Имаме предимството, че изградихме компанията от нулата и не сме преувеличавали обстоятелствата, че няколко пъти почти сме фалирали", каза Хуанг миналата година на конференция на Harvard Business Review. "Не е нужно да се преструваме, че компанията винаги е в опасност. Тя винаги е в опасност и ние го усещаме."

Хуанг вярва, че за лидерите е изключително важно винаги да помнят колко близо са до провала. "Винаги сте на път да излезете от бизнеса. Ако не усвоите тази чувствителност, това ще се случи."

Сътрудничеството е ключово

Главният изпълнителен директор не би могъл да натрупа своята империя за изкуствен интелект и чипове, без да си сътрудничи с най-добрите си лейтенанти.

При формирането на система за управление Nvidia решава да разпредели вземането на решения между Хуанг и неговите съоснователи Крис Малаховски и Къртис Прием. Въпреки че Малаховски и Прием работят под командването на Хуанг, всеки от тях има правомощия и ръководи свои собствени отдели в компанията.

"Ние говорехме или спорехме за решенията на другия, но по подразбиране приемахме окончателното решение на човека, който имаше опит в тази област", сподели Прием пред The Wall Street Journal миналата година. "Решенията прекратяваха всякакви разногласия и се превръщаха в посоката, в която се движехме".

Споделяйте неуспехите си

Хуанг вярва, че "неуспехът трябва да бъде споделен", и не се притеснява да поема отговорност и да посочва грешки, които са довели до по-големи проблеми в цялата компания.

В началото на 2000 г. Nvidia се сблъсква с проблеми с дефектна графична карта. Вместо да уволни продуктовите мениджъри, главният изпълнителен директор организира среща, на която участващите хора разясняват грешките, довели до създаването на лош продукт.

Излагането на собствените неуспехи се е превърнало в културна традиция в Nvidia, но това не е за всеки.

"Веднага можеш да видиш кой ще издържи тук и кой не", казва Дуайт Диъркс, ръководител на софтуерния отдел на Nvidia, пред The New Yorker. "Ако някой започне да се оправдава и защитава, знам, че няма да се справи."