Инвеститорите са толкова влюбени във възможностите на Nvidia на полето на изкуствения интелект, че искат да получат част от всичко, до което се докосне производителят на чипове.

В сряда Nvidia разкри в регулаторна документация, че има дялове в няколко публични компании - Arm, SoundHound AI, Recursion Pharmaceuticals, Nano-X Imaging и TuSimple .

С изключение на Arm, чиято пазарна капитализация неотдавна надхвърли 130 млрд. долара, акциите на компаниите, подкрепени от Nvidia, поскъпнаха в четвъртък след подаването на 13F - формуляр, който трябва да бъде подаден от институционални инвестиционни мениджъри с активи на стойност поне 100 млн. долара.

Но нито една от тези инвестиции не е изненада за някой, който е отделил време, за да прегледа по-старите доклади и документи. Манията по изкуствения интелект е в разгара си, а инвеститорите се нахвърлят върху всичко в тази област.

Nvidia изстреля акциите на TSMC до исторически връхTSMC произвежда 3-нанометрови чипове за водещите глобални технологични компании
Акциите на Nvidia са най-горещите в технологичния сектор, като компанията изпревари Amazon по пазарна капитализация във вторник, а след това и Alphabet в сряда, за да стане третата най-високо оценена компания в САЩ, отстъпвайки само на Apple и Microsoft. Те поскъпнаха с повече от 200% през последните 12 месеца заради привидно неограниченото търсене на нейните чипове за изкуствен интелект, които са в основата на мощните модели на Google, Amazon, OpenAI и други.

SoundHound, която използва AI за речева обработка и разпознаване на глас, отбелязва 67% ръст в четвъртък, след като Nvidia разкри дял, който към момента на подаване на документите възлиза на 3,7 млн. долара. Производителят на чипове инвестира в стратъпа през 2017 г. като част от кръг от рискови инвестиции на стойност 75 млн. Долара. SoundHound стана публична чрез дружество със специална цел за придобиване през 2022 г., а Nvidia беше посочена в представянето ѝ като стратегически инвеститор.

Nano-X пък използва изкуствен интелект в областта на медицинските изображения. Разкриването на инвестиция от страна на Nvidia в размер на 380 000 долара изстреля акциите на компанията с 49% нагоре в четвъртък. Участието на производителя на чипове датира от години, след като инвестира в израелския стартъп за медицински изображения Zebra Medical. Nano-X придобива Zebra през 2021 г.

Сам Алтман търси $7 трлн. за производство на AI чипове. Кой има толкова?Сумите, които изпълнителният директор на OpenAI обсъжда, са невероятно големи по стандартите за корпоративно набиране на средства
TuSimple, компания за автономни товарни камиони, регистрира 37% ръст в четвъртък след разкриването на дела на Nvidia в размер на 3 млн. долара. Ралито на акциите идва месец след като компанията обяви плановете си да се оттегли от Nasdaq поради "значителна промяна на капиталовите пазари" след първичното си публично предлагане през 2021 г. TuSimple дебютира на цена от 40 долара за акция, а сега се търгува за около 50 цента.

"Съответно специалният комитет реши, че ползите от статута на публично търгувана компания вече не оправдават разходите", посочват от TuSimple, цитирани от CNBC. "Дружеството е в процес на трансформация, която може да се осъществи по-добре като частна компания, отколкото като публично търгувана."

Nvidia инвестира в TuSimple през 2017 г., четири години преди IPO-то на компанията.

OpenAI влиза в звездния отбор на Силициевата долина с $2 млрд. приходиРезултатите я поставят сред най-бързо развиващите се технологични компании в историята
Производителят на чипове придобива своя дял в биотехнологичната компания Recursion наскоро. Подобно на TuSimple, Recursion излезе на борсата през 2021 г., но Nvidia влиза в нея две години по-късно чрез т.нар. частна инвестиция в публичен капитал или PIPE. През 2023 г. компанията закупува акции на стойност 50 млн. долара и сега има инвестиция на стойност 76 млн. долара, според подадената от нея информация.

Акциите на Recursion поскъпнаха с 14% в четвъртък.

Собствените финансови данни на Nvidia ще бъдат показани в пълна степен следващата седмица, когато компанията ще отчете тримесечните си приходи. Анализаторите очакват годишен ръст на приходите от над 200% до повече от 20 млрд. долара.

През последните години Nvidia подкрепя много горещи стартъпи в областта на AI, сред които Cohere, Hugging Face, CoreWeave и Perplexity.