Един от големите недостатъци на разговорите с чатбот с изкуствен интелект е, че след приключването на разговора всичко изчезва. Той няма да помни кой сте или какво сте попитали преди това. Това е така заради съображения за поверителност, но наистина пречи на технологията да се превърне в истински цифров асистент, който познава достатъчно добре потребителя, за да му помага с различни неща.

OpenAI се опитва да реши този проблем, като добавя функция за памет към ChatGPT. Това ще позволи на бота да запомня важни лични данни от предишни разговори и да прилага този контекст към новите запитвания.

Ето как работи тя: можете да кажете на ChatGPT да запомни нещо конкретно, например че детето ви е алергично към фъстъци или как предпочитате да подписвате имейли. Той автоматично ще съхрани тези данни, както е поискано, и ще ги приложи към бъдещи разговори и задачи.

Google ребрандира Bard AI, обявявайки нови услугиBard, основният конкурент на ChatGPT, вече се нарича Gemini - същото име като набора от модели на изкуствен интелект, които го захранват
Освен това системата ще събира данните с течение на времето и ще ги съхранява. Целта е чатботът да стане по-интелигентен и, което е по-важно, да се настрои към специфичните нужди на конкретния потребител.

Освен това всеки персонализиран GPT ще има своя собствена уникална памет. OpenAI дава за пример GPT Books - бот, който ще помни кои книги вече сте прочели и какви жанрове харесвате. Магазинът на GPT е пълен с уникални чатботове, които биха имали много голяма полза от тази нова функция за памет.

Това не изглежда толкова различно от начина, по който вече работи интернет. Приложенията съхраняват лични данни, както и уебсайтовете и социалните мрежи. След това на базата на тези данни се създава уникален потребителски профил, който се използва за разработване на персонализирани алгоритми. Това обаче създава значителни опасения за неприкосновеността на личния живот, които могат лесно да се пренесат и върху тази функция за памет на ChatGPT.

Заради това от OpenAI заявяват, че потребителите ще имат контрол върху паметта на платформата и че системата е обучена да не запомня автоматично определени чувствителни теми, като например здравни данни. Компанията твърди, че потребителите могат просто да кажат на бота да забрави нещо и той ще го направи. В настройките е включен и раздел "Управление на паметта" за по-нюансирани корекции. А ако на някой не му допада тази функция като цяло, той може да я изключи.

Засега това е бета-услуга, която тази седмица се разпространява сред "малък брой" потребители на ChatGPT free и Plus, пише в заключение Engadget.

Безопасно ли е да споделяте лична информация с чатбот?Потребителите може да се изкушат да разкриват здравна и финансова информация на AI чатботове. Въпреки това има много причини да бъдете предпазливи
Нещо ново на терена и от Nvidia

Nvidia, от своя страна, представи безплатна демо версия на чатбот, който работи локално на компютъра на потребителя. Това е добър вариант, тъй като дава на системата достъп до файлове и документи. Чатботът, наречен Chat with RTX, може да получава избрани лични данни и да ги обобщава. Потребителят също така може да задава въпроси, а чатботът да проверява данните в компютъра и да отговаря.

Според Nvidia това позволява на потребителите "бързо и лесно да свързват локални файлове на компютър в набор от данни и да ги изпращат към голям езиков модел с отворен код като Mistral или Llama 2". Чатботът поддържа цял куп файлови формати, включително .txt, .pdf, .doc/.docx и .xml., като компанията твърди, че може да ги зарежда "за секунди".

Chat with RTX също така интегрира видеоклипове и плейлисти от YouTube. Потребителят добавя URL адрес на видеоклип в набора от данни, а чатботът интегрира информацията, съдържаща се в клипа, за контекстуални заявки. Според NVIDIA това ще бъде много полезно, “когато питате за препоръки за пътуване въз основа на съдържание от любими видеоклипове на инфлуенсъри" или “когато търсите уроци и резюмета, получени от образователни ресурси”.

Това звучи като голяма крачка към нещо, наподобяващо действителен цифров асистент, който работи в контекстуалната рамка на личните ви данни. При повечето чатботове данните се изпращат в облака, но Chat with RTX "позволява на потребителите да обработват чувствителни данни на локален компютър, без да е необходимо да ги споделят с трета страна или да имат интернет връзка".

Пет жизненоважни въпроса за развитието на изкуствения интелектГенериративният AI вероятно ще мине по пътя на интернет – с неговите добри и лоши страни
Съществуват обаче и някои ограничения. Това е демонстрационен продукт, така че се очаква все още да прави много грешки, въпреки че Nvidia би трябвало да започне да ги отстранява, след като потребителите започнат да изпращат обратна връзка.

Съществуват и някои строги хардуерни ограничения. Чат с RTX работи само на компютри с Windows с графични процесори NVIDIA GeForce RTX Series 30 или по-високи и поне 8 GB VRAM.