Volkswagen обяви по време на най-голямото технологично изложение за потребителска електроника в света (CES), че в електрическия седан ID.7 и Golf GTI ще бъде внедрен ChatGPT. Германският автомобилен производител представи партньорството си със Cerence Chat Pro, което позволява на автомобилните производители да интегрират чатбот с изкуствения интелект на OpenAI.

Двете компании демонстрираха как технологията работи, като казаха на гласовия асистент, че на пътника му е студено. В отговор машината отговори "Добре, затоплям пътническата седалка" и впоследствие го направи, съобщава Euronews.

Нова платформа за електромобили ще връща Volkswagen на върха в КитайНовата архитектура A Main Platform ще бъде изработена специално за вкусовете на китайските потребители

От Volkswagen твърдят, че новият асистент ще може да управлява навигационните, както и информационно-развлекателните системи.

Друга впечатляваща функция е, че при въпрос къде да се намери пиле с масло, изкуственият интелект отговорил със списък на близките ресторанти. При запитване той показва и рецепти.

"Това е най-добрият автомобил, който някога сме създавали", заяви Кай Грюниц, член на управителния съвет на Volkswagen за техническото развитие, за ID.7 пред журналистите.

Как германските компании ограничават риска, идващ от Китай Коалицията на германския канцлер Олаф Шолц представи през юли стратегия в посока намаляване на риска в икономическите отношения на Германия с Китай

Защита на данните

Що се отнася до опасенията за неприкосновеността на личния живот, системата няма достъп до данни за автомобила, а въпросите и отговорите, зададени на асистента, се изтриват.

Интеграцията въвежда т.нар. защитен слой, при който автомобилният производител може да реши кое запитване да бъде препратено към LLM на трета страна и кое запитване да бъде обхванато от неговата система.

Това дава възможност да се вземе решение какво трябва да се обработва от трета страна и какво трябва да остане в контекста, който да се коригира от компанията.

"Повечето системи днес имат своите ограничения, тъй като всички те са обучени и могат да улавят само запитвания, в зависимост от данните за обучение, което води до висок процент грешки", казва Нилс Шанц, главен продуктов директор на Cerence, пред Euronews.

CES 2024: Какво да очакваме от най-голямото технологично изложение в света?Форумът, който се провежда за 58-и път, представя най-иновативните потребителски продукти за годината

"С LLM сега имаме много повече възможности, при които вече няма ограничения и те могат да обхващат всички видове запитвания и въпроси, но е важно да е специфичен за автомобилната индустрия".

Технологията ще се превърне в стандартна функция в много серийни автомобили на Volkswagen от второто тримесечие на 2024 г..

Шанц заяви, че Cerence, която предоставя асистентите, също започва да разглежда възможността за внедряване на ChatGPT и в мотоциклети.

Volkswagen не е единствената компания, която използва изкуствения интелект на OpenAI в своите автомобили - Mercedes-Benz започна да експериментира с технологията през юни.