Във вторник Nvidia приключи търговската сесия с оценка от над 1 трлн. долара, превръщайки се в седмата американска компания, достигнала този статут.

Акциите на производителя на чипове се повишиха със 181% през тази година, припомня The Wall Street Jоurnal, подхранвани от бума на изкуствения интелект, за който главният изпълнителен директор Дженсън Хуанг наскоро заяви, че поставя началото на "нова компютърна ера".

Големите технологични компании и стартъпи харчат милиарди долари за технологии за изкуствен интелект и Nvidia е един от основните бенефициенти на тези инвестиции, тъй като нейните полупроводници се разглеждат като съществени за изграждането на най-големите и мощни системи за изкуствен интелект.

Това помогна на производителя на чипове да се присъедини към другите технологични гиганти - Apple, Microsoft, Alphabet, компанията майка на Google, и Amazon.com, които също са в списъка на компаниите с над 1 трилион долара пазарна капитализация. Компанията майка на Facebook - Meta Platforms, и Tesla в един момент също надхвърлиха това ниво, въпреки че оттогава цените на акциите им паднаха.

Nvidia достигна за кратко пазарна капитализация от $1 трилион Акциите на производителя на чипове трябва да се задържат над $404,86, за да поддържат тази разлика през целия ден

На практика във вторник Nvidia за първи път се оказва над прага от 1 трилион долара при затварянето на сесията в историята си. Компанията премина тази граница в рамките на дневната търговия на 30 май, но акциите ѝ в крайна сметка затвориха под цената от 404,858 долара, необходима за достигане на зашеметяващата пазарна капитализация.

В рамките на вчерашния ден акциите на компанията са се търгували на ниво от 410,22 долара, поскъпвайки с 3,9% за 24 часа и давайки на Nvidia оценка от приблизително 1,01 трилиона долара.


История на успеха

Основаната през 1993 г. Nvidia първоначално се фокусира върху подобряването на компютърната графика. През първите години нейният основател Дженсън Хуанг има проблеми с набирането на рисков капитал, тъй като инвеститорите не вярват, че целевият му пазар - компютърните игри, някога ще се наложи като бизнес фактор.

"Развлекателната стойност на компютърните игри беше много очевидна за мен и можех да си представя как това се превръща в много голям пазар и много голяма индустрия, но за много хора, които бяха по-възрастни от мен, тази чувствителност не съществуваше", разказва Хуанг по време на лекция в Станфордския университет.

Летящите акции на свързаните с АI компании повишиха Nasdaq CompositeАкциите на Nvidia и Meta Platforms са се увеличили повече от два пъти тази година
И се оказва прав, в резултат на което по-късно през 90-те години и първото десетилетие новия век Nvidia се превръща в мощна компания в областта на чиповете за видеоигри и става синоним на работещите гладко графики с висока разделителна способност.

От самото начало компанията от Санта Клара, Калифорния, проектира чипове, но не ги произвежда, а разчита на договори с производители като Taiwan Semiconductor Manufacturing и Samsung Electronics. Но често нейните модели са сред най-модерните процесори в полупроводниковата индустрия.

Преди около 16 години, когато Хуанг отваря чиповете на компанията за цели извън компютърната графика, Nvidia прави рязък завой. Учени и инженери започват да ги използват за физични симулации и в крайна сметка за изчисления на изкуствен интелект, където те се оказват особено добри.

През последните години компанията се разраства още повече, навлизайки в области като доставката на чипове за автомобили, много от които разчитат на AI функции за самоуправление. Оттогава бизнесът, насочен към центровете за данни с изкуствен интелект, надминава подразделението за игри като основен източник на приходи на компанията.

Как да инвестираме в AI? Гиганти, консултанти, „кирки и лопати“Въпреки че пред технологията има обещаващо бъдеще, не трябва да инвестирате на сляпо в нея, съветват експертите
На 24 май Nvidia съобщава, че очаква да регистрира около 11 млрд. долара продажби през текущото си фискално тримесечие, което е рекорд в нейната история. Тази прогноза надмина очакванията на анализаторите и води до 24% скок в цената на акциите на компанията на следващия ден.

Това мотивира Хуанг да обяви по време на неотдавнашна конференция в Тайван, че светът на компютрите е в зората на нова ера, съобразена с развитието на изкуствения интелект, в чийто център са графичните процесори на Nvidia. Според визията на Хуанг тази ера представлява прекъсване на стария модел, който разчита в голяма степен на централния процесор като изчислителна машина.

"Във всяка една изчислителна ера можете да правите различни неща, които не са били възможни преди", казва той. "И изкуственият интелект със сигурност е това, което отключва новите възможности днес."

И думите му са потвърдени от Стейси Расгон, анализатор в областта на полупроводниците в Bernstein Research, който казва: "ChatGPT беше събитие, което отвори очите на хората. Това беше първият път, когато обикновеният човек от улицата можеше да се докосне до изкуствения интелект и да види, че той е полезен и може да се правят много неща с него."

И инвеститорите са развълнувани от потенциала за печалба на експлозивното развитие на технологията. Техният ентусиазъм помогна на индекса Nasdaq Composite да изпревари по-широкия фондов пазар и да допринесе за силните печалби на много от най-големите технологични компании в света.


Конкуренция

Основният съперник на Nvidia в миналото беше Advanced Micro Devices (AMD), която също произвежда високотехнологични чипове за компютърна графика. И тази конкуренция може да бъде възстановена, тъй като AMD обяви ново поколение процесори.

Друг съперник е Intel. Той произвежда собствени графични процесори, също специално насочени към изкуствения интелект.

Съществуват и множество стартиращи компании, които имат амбициите да се влеят на този обещаващ пазар, но Nvidia остава първата голяма компания за чипове, която обърна поглед към изкуствен интелект. А това ѝ дава значително предимство пред нейните конкуренти.