Известният икономист Джеръми Сийгъл е оптимист за големия технологичен бум, подхранван от изкуствения интелект, въпреки опасенията за балон.

Манията по акциите на производители на чипове, използвани за развитието на AI технологиите, накара някои инвеститори и стратези да изразят притеснения, че бързането да се спечели от новата технология може да доведе до повторение на dot-com балона от края на 90-те години на миналия век.

Сийгъл, професор по финанси в Wharton School към Университета на Пенсилвания, споделя пред CNBC, че получава въпроси дали тази ситуация ще се повтори и отбелязва, че все още не може да се говори за балон.

Инвеститори наливат милиарди в AI стартъпи, които още нямат бизнес планГолемите сделки идват бързо и яростно, но ще издържат ли повечето стартиращи компании на натиска?

Икономистът Дейвид Розенберг обаче прогнозира, че настоящият бум на изкуствения интелект може да се спука като dot-com балона от 90-те, когато капиталът пресъхна след масовото внедряване на интернет и разпространението на наличния рисков капитал в базирани на интернет компании, особено стартиращи, които нямат опит да управляват растежа.

Летящите акции на свързаните с АI компании повишиха Nasdaq CompositeАкциите на Nvidia и Meta Platforms са се увеличили повече от два пъти тази година

Вълнението около AI е тук и Nvidia ратифицира това вълнение с взривяващи печалби, „което е двоен тласък“, казва от своя страна Сийгъл по повод скока на акциите на Nvidia с 24% в четвъртък, след като компанията направи дръзки прогнози за приходите си. Ралито доведе до пазарната капитализация на производителя на чипове до близо 1 трилион долара.

Nvidia се приближава към рядката пазарна оценка от $1 трилионАкциите на Nvidia са на път да достигнат рекордни върхове и могат да изтласкат производителя на чипове до висоти, виждани досега само от Apple, Microsoft, Google, Facebook, Amazon и Tesla

Акциите на Nvidia са нараснали със 166% от началото на годината.

В неделя Nvidia обяви нов клас суперкомпютър за изкуствен интелект с голяма памет, създаден, за да позволи разработването на гигантски модели от следващо поколение за генеративни езикови приложения. Очаква се суперкомпютърът, задвижван от Nvidia GH200 Grace Hopper Superchip, да осигури почти 500 пъти повече памет от предишното поколение Nvidia DGX A100, което беше представено през 2020 г.

Как да инвестираме в AI? Гиганти, консултанти, „кирки и лопати“Въпреки че пред технологията има обещаващо бъдеще, не трябва да инвестирате на сляпо в нея, съветват експертите

„Генеративният изкуствен интелект, големите езикови модели и AI системите за препоръки са цифровите двигатели на съвременната икономика“, казва главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг в прессъобщението. „Суперкомпютрите DGX GH200 AI интегрират най-модерните ускорени изчислителни и мрежови технологии на Nvidia, за да разширят границите на AI.“