Уолстрийт често греши в очакванията си за акциите, но през 2022 г. прогнозите на анализаторите се разминаваха от реалността с най-големите разлики от близо 15 години насам, сочат данните от FactSet.

В последната седмица преди празниците анализаторите бяха на път да надценят представянето на индекса S&P 500 през 2022 г. с близо 40%, според данните за средната прогноза, съставена от старши анализатора на FactSet Джон Бътърс. Това би бил най-големия им пропуск от 2008 г. насам, когато очакваното ниво надхвърли реалността с 92%.

Преди година анализаторите на акции залагаха, че S&P 500 ще завърши 2022 г. на ниво 5,264.51 пункта. Това се оказа далеч от истината: индексът се търгуваше малко над 3,800 в края на седмицата.

Все пак тази година най-големите стратези на Уолстрийт бяха по-предпазливи. През последните месеци те често намаляваха очакванията си за акциите в края на годината, тъй като Федералният резерв продължаваше да повишава лихвите, борейки се с упорито високата инфлация, което доведе до експлозия на волатилността на пазарите, включително на акции, облигации, валути и суровини.

Щетите за финансовите пазари бяха сериозни. S&P 500 спадна с около 20% - най-лошата му година от 2008 г., когато се срина с близо 40%, според Dow Jones Market Data.


Защо хоум офисът и тихото напускане са вредни за портфейла ви от акции?Свиването на производителността е ужасно за икономиката, за печалбите на компаниите и за стремежа на Федералния резерв да постави инфлацията под контрол. То също така вреди и на акциите

Очакванията за S&P 500

Неотдавнашно проучване на водещите анализатори на Уолстрийт от MarketWatch показа очаквано средно ниво на S&P 500 от 4,031 пункта за края на 2023 г. Това е само около 5% над нивото от 3,845 пункта при затварянето в края на седмицата. За да стигне до тази средна стойност MarketWatch използва оценките на 18 инвестиционни банки и брокери.

Няколко от прогнозите, включително тези на най-добрите капиталови и макро стратези в Barclays, Morgan Stanley, Citigroup и UBS Group очакват S&P 500 да завърши следващата година под нивото от 4,000.

Всичките прогнози обаче са в необичайно широк диапазон, коментират пазарни стратези пред MarketWatch.

Най-големият песимист е Грег Бутле от BNP Paribas, който очаква продължаващ спад на акциите през следващата година. Според него S&P 500 ще завърши 2023 г. на 3,400. Бинки Чадха от Deutsche Bank, пък е най-оптимистичен и очаква индексът да завърши следващата година на ниво от 4,500. Това би представлявало покачване от около 17% въз основа на нивото на затваряне на индекса в края на седмицата преди коледните празници.


Сам срещу всички: Джеръми Сийгъл е оптимист за акциите през 2023 г.6 прозрения от Джеръми Сийгъл за фондовия пазар, инфлацията и икономиката през 2023 г.

Ами рецесията?

Много макростратези посочиха в прогнозите си за 2023 г., че очакват американската икономика да изпадне в рецесия до средата на годината, което допълнително ще подкопае оценките на акциите, тъй като корпоративните печалби ще спадат, а безработицата ще се покачва.

Главният икономист на Goldman Sachs Ян Хациус се отличава в очакванията си за забавяне на икономическият растеж в САЩ, но смята, че икономиката ще избегне рецесия.

Един от основните фактори, подкрепящи нивата на акциите, беше очакването, че те ще достигнат дъното през първата половина на следващата година и ще се възстановят през втората половина на 2023 г.

Причината ще е намаляването на инфлацията, което би позволило на Фед да започне да намалява лихвените проценти, за да спре повишението на безработицата без да рискува хиперинфлация.

Въпреки че дори председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че няма гаранции къде е нивото на лихвените проценти, при които паричната политика ще успее да намали инфлацията, очакванията на пазара бяха Фед в крайна сметка да се "отклони" от агресивното покачване на лихвите в някакъв момент през следващата година, което да помогна за възстановяване на акциите.


Ел-Ериан за грешките на Фед и примера на Елизабет IIСлед две ужасни години на грешки Фед трябва да намери начин да отговори на бъдещите предизвикателства, категоричен е икономистът

Нивата на фючърсите на основния лихвен процент, които се използват от трейдърите за хеджиране и спекулации, изглежда потвърждават това мнение, според данни от FedWatch на CME Group.

Инвеститорите продължават да хранят надежди за намаляване на лихвите от Фед в края на 2023 г., показват фючърсите, въпреки че последният доклад на Федералния резерв, публикуван по-рано този месец, показва, че не се очертава да намалят лихвите до 2024 г.

Много инвеститори очакват акциите да достигнат дъно през първата половина на 2023 г., тъй като агресивните повишения на лихвените проценти най-накрая оказват сериозно влияние върху икономиката.

Марко Коланович от JPMorgan Chase, който беше един от най-бичите стратези на Уолстрийт през 2022 г., поддържа това мнение.

Майкъл Уилсън от Morgan Stanley, един от малкото стратези на Уолстрийт, които предвидиха тазгодишния крах, подкрепи подобно мнение, като описва 2023 г. като "приказка от две части" в анализа си от 19 декември. Той смята, че S&P 500 ще достигне дъно през първото тримесечие на 2023 г., създавайки "страхотна възможност за покупки".


Нуриел Рубини: Най-голямата икономическа криза е неизбежнаМожем да очакваме твърдо приземяване: дълбока, продължителна рецесия – на върха на тежка финансова криза

Две ужасно различни перспективи

Ако погледнем извън големите инвестиционни банки ще видим бикове и мечки с драстично различни визии за това какво ни очаква през следващата година.

Том Лий, ръководител на изследванията във Fundstrat Global Advisors, очаква S&P 500 да напредне до 4,750 през следващата година основно заради очакванията му, че инфлацията ще продължи да намалява. Лий има репутация на борсов бик заради прогнозите си, че акциите ще продължат да се покачват в честите си изяви в телевизионни мрежи като CNBC.

В неотдавнашен доклад за очакванията му за 2023 г. Лий отбеляза, че случаите, в които американските акции падат в продължение на две последователни години, са рядкост след Втората световна война.

Нещо повече, двуцифрените спадове, с какъвто изглежда ще завърши тази година, често са последвани от особено бурни възстановявания показват историческите данни.

S&P 500 се е покачвал средно с 13,5% в годините след голям спад, според анализа на Лий на историческите данни от 1946 г. насам.

От друга страна, мечките на фондовия пазар като Крис Сениек, главен инвестиционен стратег в Wolfe Research, очакват болката при акциите да продължи и през следващата година. В неотдавнашния си доклад той предвижда американската икономика да се срине през следващата година, докато инфлацията ще остане упорито устойчива и това да доведе до "стагфлация".


Най-богатите технологични лидери са загубили близо половин трилион долара Загубата е по-голяма от пазарната стойност на всички компании от индекса S&P 500 с изключение на седем

Спад от 35%?

При такъв сценарий стратегът на Wolfe Research очаква S&P 500 да падне с до 35% през следващата година. Подобен спад предвид затварянето в края на седмицата ще доведе S&P 500 до ниво около 2500 пункта, последно достигано след катастрофата през март 2020 г., според FactSet.

"Ние вярваме, че размерът на вече реализираното парично затягане е достатъчен, за да тласне американската икономика към рецесия и че растежът на реалния БВП на САЩ ще достигне -2% до -3% на годишна база в някакъв момент през 2023 г.", казва стратегът в анализа си.

S&P 500 спадна с около 20% тази година, докато Dow Jones Industrial Average се понижи с 10%, а Nasdaq Composite с близо 33%.