Възходът на Nvidia през изминаващата година води до необичаен проблем: някои от служителите с по-дълъг стаж, които притежават акции от компанията, вече не вършат своя дял от работата.

Това е достатъчно голямо неудобство, което главният изпълнителен директор Дженсън Хуанг е разгледал по време на среща с всички служители, разказват присъствали на нея пред Business Insider.

От списък с предварително зададени въпроси от служителите Хуанг е избрал един, отнасящ се до това какво да се прави със старите кадри, които изглежда са в режим на "полупенсиониране".

Той отговорил, че работата в Nvidia е като "доброволен спорт", така че всеки трябва да действа като "главен изпълнителен директор" на собственото си време.

Хуанг признал, че някои служители са в Nvidia от много дълго време, но по-широкото му послание е било, че всеки човек трябва да определи колко усърдно работи, като го прави отговорно, казват източниците на Business Insider.

Чиповете на Nvidia добавиха $30 млрд. в сметката на Дженсън ХуангСпоред индекса на милиардерите на Bloomberg нетното му състояние е скочило от 13,8 млрд. долара на 43,5 млрд. долара

Много от хората в компанията са забогатяли, след като акциите на компанията поскъпват с около 1200% през последните пет години. Един от неочакваните странични ефекти на този успех е нарастващото напрежение между служителите, тъй като някои смятат, че старите кадри не се справят с работата си.

Персоналът на Nvidia почти религиозно подкрепя Хуанг като главен изпълнителен директор, който основава компанията през 1993 г. Въпреки това някои от тях обвиняват създадената от него култура, която е прекалено ориентирана към служителите, в съчетание с относително свободния му стил на управление.

Business Insider коментира, че разногласията в корпоративните редици на компанията могат един ден да се превърнат в по-сериозен риск. Причината за това е, че тя е изправена пред засилващ се регулаторен натиск и конкуренция от страна на производителите на чипове AMD и Intel, както и от други големи технологични компании.

"По-трудно е да те наемат, отколкото да те уволнят”, казва служител пред BI. "В Силициевата долина има фраза "rest and vest" за тези, които получават заплата, без да вършат много работа, чакайки да придобият допълнително възнаграждение от акциите си."

Корпоративната култура на Nvidia, която е известна с това, че подкрепя персонала си, може допълнително да подчертае този тип поведение.

Как Nvidia стана седмата американска компания, достигнала оценка $1 трлн.Във вторник акциите на производителя на чипове стигнаха 410,22 долара, което му осигури оценка от $1,01 трилиона

Производителят на чипове е известен с това, че през годините е избягвал съкращения в бурни времена. По време на ранните етапи на пандемията и крипто срива през 2022 г., когато акциите на Nvidia се колебаеха силно, Хуанг многократно уверява работниците си, че няма да освобождава хора. Последното официално съкращение на работни места е преди 15 години, през 2008 г., в разгара на финансовата криза.

В компанията се говори, че топ мениджърите са намалили заплатите си през тези периоди на спад, за да ограничат въздействието върху редовите служители. Един от тях разказва пред BI, че през 2022 г. е получил допълнителни награди с акции, за да бъде компенсиран спада на възнаграждението му, тъй като цената на акциите на Nvidia е намаляла.

Може ли Nvidia да запази лидерството си в индустрията на AI чиповете? Все повече големи и малки компании се стремят да се възползват от възхода на инструменти като ChatGPT

Служителите на Nvidia също така рядко са включени в планове за подобряване на представянето, за разлика от нейни конкуренти. Служителите казват, че ако някой не се представя добре, компанията се опитва да намери нов екип за него, вместо бързо да го прехвърли за обучение или да го уволни. Хуанг е известен с това, че на срещите с екипа си често уверява, че не желае да освобождава никого.

Дори и при целия си успех, главният изпълнителен директор остава изключително откровен, изразявайки публично страховете си за бъдещето.

На срещата на върха DealBook Summit миналия месец той заяви, че сблъсъкът му с "истински трудности", управлявайки Nvidia, го е накарал да бъде "отчасти отчаян, отчасти амбициозен" по отношение на бизнес несигурността.

"Не се събуждам горд и уверен", заяви Хуанг. "Събуждам се притеснен и загрижен."