Nvidia работи в тясно сътрудничество с правителството на САЩ, за да гарантира, че новите чипове за китайския пазар са в съответствие с ограниченията за износ, заяви днес главният изпълнителен директор Дженсън Хуанг, цитиран от Reuters.

Базираният в Калифорния производител на чипове за изкуствен интелект владее повече от 90% от китайския пазар на чипове, който е на стойност 7 млрд. долара, но анализатори твърдят, че новите ограничения на САЩ върху износа вероятно ще създадат възможност за по-голям пробив на китайските конкуренти.

Huawei вече заяви, че възнамерява да превърне AI в неразделна част от стратегията си, а нейният финансов директор Менг Ванчжоу каза, че иска да предостави на света и "втори вариант".

По време на днешната пресконференция Дженсън Хуанг спомена, че смята Huawei за внушителен конкурент.

По-рано Reuters съобщи, че Nvidia е уведомила клиентите си в Китай, че отлага пускането на нов чип за първото тримесечие на следващата година.

"Nvidia работи в много тясно сътрудничество с правителството на САЩ, за да създаде продукти, които са в съответствие с неговите разпоредби", заяви Хуанг на пресконференция в Сингапур. Планът ни сега е да продължим да работим с правителството, за да предложим нов набор от продукти, които да отговарят на новите разпоредби, имащи определени ограничения."

15% от печалбата на Nvidia са от град-държава с огромна нужда от чиповеТова е скок с 404,1% спрямо 562 млн. долара през същото тримесечие на предходната година и изпреварва общия ръст на приходите на Nvidia от 205,5% спрямо 2022 г.

Компанията за чипове предупреди по време на отчетите си за ноември, че очаква рязък спад на продажбите през четвъртото тримесечие в Китай вследствие на новите правила на САЩ.

Хуанг отбеляза, че приносът на втората най-голяма икономика в света към приходите на Nvidia традиционно е около 20%, но е трудно да се предвиди до колко това ще остане така.

Санкциите на САЩ поставят на трупчета сделки на Nvidia в Китай за $5 млрд. Компанията настоява да направи доставки на чипове за следващата година, преди новите ограничения да влязат в сила

В понеделник Сингапурският орган за развитие на информационно-комуникационните медии (IMDA) обяви инициатива на стойност 52 млн. долара за разработване на първия голям езиков модел в Югоизточна Азия. Хуанг коментира, че Сингапур има динамична екосистема за изкуствен интелект, както и че страната има важна роля на основен център за данни за много азиатски пазари.


Търсенето на чипове за изкуствен интелект повиши цената на акциите на Nvidia повече от три пъти тази година, превръщайки я в една от най-ценните компании в света.

През май тя се присъедини към технологичните гиганти Apple, Amazon, Alphabet и Microsoft в елитния клуб на компаниите с борсова оценка от над 1 трилион долара.