В стратегически ход, който идва по време на ескалиращото напрежение в областта на износа на технологии, Nvidia е готова да представи три нови чипа, предназначени специално за китайския пазар, съобщава Reuters.

Това се случва само няколко седмици след като САЩ наложиха ограничения за износ, възпрепятствайки Nvidia да доставя на китайски компании два високотехнологични чипа за изкуствен интелект и един от най-добрите си чипове за игри, пише агенцията.

Затягането на ограниченията върху износа на технологии от САЩ за Китай, с акцент върху тези, свързани с чипсетите на Nvidia, е знак за по-широка тенденция, която променя глобалната полупроводникова индустрия.

STAR Market Daily, позовавайки се на вътрешна информация, посочва, че трите предстоящи чипа, които към момента американските санкции не засягат, носят имената HGX H20, L20 PCIe и L2 PCIe. Очаква се официалното обявяване на тези чипове да е около 16 ноември, информира Reuters.

Санкциите на САЩ поставят на трупчета сделки на Nvidia в Китай за $5 млрд. Компанията настоява да направи доставки на чипове за следващата година, преди новите ограничения да влязат в сила

CNBC посочва, че ограниченията за експорт на чиповете прекъсва значителен и бързо развиващ се пазар на полупроводници за изкуствен интелект и поражда опасения за потенциални ответни икономически мерки от страна на китайското правителство срещу американски компании, извършващи дейност в границите на страната.

Последствията от тези ограничения се разпростират и върху чипа L40S на Nvidia - продукт от най-висок клас за игри, обявен през август, който също попада под ограниченията за износ, обявени на 24 октомври. Това ускоряване на прилагането на ограниченията за износ от страна на регулаторните органи на САЩ изненада много наблюдатели от индустрията.

Новите ограничения за износ, наложени от САЩ миналия месец, възпрепятстват плановете на Nvidia да достави два от своите персонализирани чипове за изкуствен интелект, A800 и H800, които са специално разработени за китайския пазар.

Потърсена от Reuters за коментар по въпроса, Nvidia е отказвала да коментира информацията.

Подкрепян от Nvidia стартъп намеква за IPO след набиране на 99 млн. долараSeurat се стреми да доближи производството на части до заводите на клиентите си по целия свят чрез 3D принтиране

Nvidia исторически доминира над 90% от китайския пазар на чипове за изкуствен интелект на стойност 7 млрд. долара.

След като ограниченията за износ на САЩ вече са в сила, анализатори прогнозират, че местните компании, включително гиганти в индустрията като Huawei Technologies, могат да се възползват от възможността да навлязат в това пространство. Интересен развой на събитията показва, че китайският интернет гигант Baidu прави значителни поръчки за чипове за изкуствен интелект на Huawei по-рано тази година, очевидно в очакване на бъдещето, в което покупките от Nvidia вече няма да са възможни, посочва MarketWatch.

Макар че акциите на Nvidia отбелязват впечатляващи 219% ръст на стойността си през тази година, те падат със 7% спад от върховите си стойности в края на август. Тази пазарна динамика подчертава сложността и предизвикателствата, пред които е изправена полупроводниковата индустрия на фона на продължаващото геополитическо напрежение.