Nvidia доминира на пазара на компютърни чипове с изкуствен интелект. Сега обаче компанията започва с опити да превземе дългогодишната крепост на Intel - персоналните компютри, пише Reuters и добавя:

„Nvidia тихомълком е започнала да проектира централни процесори (CPU), които ще работят с операционната система Windows на Microsoft и ще използват технология от Arm Holdings“.

Новият стремеж на гиганта в областта на чиповете за изкуствен интелект е част от усилията на Microsoft да помогне на компаниите за чипове да създават процесори, базирани на Arm, за персоналните компютри с Windows. Плановете на технологичния гигант са мотивирани от надпреварата с Apple, която почти удвои пазарния си дял през трите години, откакто пусна свои собствени Arm-базирани чипове за компютрите си Mac, според предварителните данни за третото тримесечие на изследователската фирма IDC.

Според двама души, запознати с въпроса, Advanced Micro Devices (AMD) също планира да произвежда чипове за персонални компютри с технологията Arm.

Nvidia и AMD биха могли да продават чипове за персонални компютри още през 2025 г., казва един от източниците на информационната агенция. Nvidia и AMD ще се присъединят към Qualcomm, която от 2016 г. произвежда чипове за лаптопи, базирани на Arm.

TSMC надскача очакванията за Q3, Nokia уволнява хиляди след слаби резултатиГигантът в областта на чиповете отчита 13,7% ръст на приходите спрямо предходното тримесечие


На събитие във вторник, на което ще присъстват ръководители на Microsoft, включително вицепрезидентът по Windows и устройства Паван Давулури, Qualcomm планира да разкрие повече подробности за водещ чип, който екип от бивши инженери на Apple е проектирал.

След новината акциите на Nvidia затварят с ръст от 3,84%, а тези на Intel - със спад от 3,06%. Акциите на Arm се повишават с 4,89% при затварянето на борсата.

Усилията на Nvidia, AMD и Qualcomm биха могли да разтърсят индустрията за персонални компютри, в която Intel дълго време доминира, но е подложен на все по-голям натиск от страна на Apple.

Персонализираните чипове на Apple осигуряват на компютрите Mac по-добър живот на батерията и бърза работа, която се конкурира с чиповете, използващи повече енергия. Ръководителите на Microsoft са забелязали колко ефективни са чиповете на Apple, базирани на Arm, включително при обработката на изкуствен интелект, и желаят да постигнат подобна производителност, казва един от източниците на Reuters.

През 2016 г. Microsoft възлага на Qualcomm да оглави усилията за преминаване на операционната система Windows към базовата процесорна архитектура Arm, която отдавна захранва смартфоните и техните малки батерии. В рамките на споразумението производителят получава изключителни права за разработване на чипове, съвместими с Windows, до 2024 г.

$65 млрд.: Дизайнерът на чипове Arm поскъпна с 25% при дебютното си IPO Това съживи надеждите на инвеститорите за затъващия пазар на първични публични предлагания


Технологичният гигамт насърчава усилията на други компании също да се включват след изтичането на споразумението за изключителни права.

"Microsoft научи от 90-те години, че не иска да зависи отново от Intel, не иска да зависи от един-единствен доставчик", казва Джей Голдбърг, главен изпълнителен директор на D2D Advisory, консултантска компания в областта на финансите и стратегията. "Ако Arm наистина се наложи в областта на компютърните чипове, те никога няма да позволят на Qualcomm да бъде единствен доставчик."

Microsoft насърчава участващите производители на чипове да вграждат усъвършенствани функции за изкуствен интелект в процесорите, които проектират. Компанията предвижда софтуерът с изкуствен интелект, като например нейният Copilot, да се превърне във все по-важна част от използването на Windows. За да стане това реалност, предстоящите разработки на Nvidia, AMD и други ще трябва да отделят необходимите за това ресурси в чипа.

А гаранция за успех няма. Разработчиците на софтуер са вложили десетилетия и милиарди долари в писане на код за Windows, който работи на така наречената компютърна архитектура x86, използвана от Intel и AMD. Компютърният код, създаден за чипове x86, няма да работи автоматично на проекти, базирани на Arm, и преходът може да се превърне в предизвикателство.

Intel също така вгражда функции за изкуствен интелект в своите чипове и неотдавна показа лаптоп, който работи с функции, подобни на ChatGPT, директно на устройството.