Microsoft се готви да привлече Amazon като основен клиент на своите инструменти за продуктивност в облака 365 - мегасделка, която ще превърне ожесточените съперници в бизнес партньори, според вътрешен документ и източник, запознат със ситуацията, цитиран от Business Insider.

Гигантът в електронната търговия е поел ангажимент за над 1 млрд. долара в рамките на пет години, за да си осигури повече от един милион лицензионни места за Microsoft 365, се казва в документ, с който разполага Insider. Очаква се тези места да се използват както от корпоративните служители на Amazon, така и от работниците на предни позиции.

Акциите на Microsoft поскъпват с 1% в следборсовата търговия след публикуването на новината.

Официално: Лоднон разследва Amazon и Microsoft за дуопол в облакаOfcom смята, че състоянието на британския пазар затруднява клиентите да избират по-добри условия


Към днешна дата Amazon използва локална версия на Office продуктите на Microsoft, но планира да премине към пакета от облачни инструменти за продуктивност на Microsoft 365, посочват източниците на изданието.

Очаква се Amazon да започне да настройва новите системи в началото на ноември. Това е приблизително по времето, когато Microsoft пуска нова версия на своя пакет от приложения 365 с нови възможности за изкуствен интелект. Пълното преместване на служителите на Amazon към облачната инфраструктура се очаква да стане в началото на 2024 г.

Подобна огромна сделка изисква сериозно планиране и разпределение на облачните ресурси, което е принудило Microsoft да започне да разширява екипите си, занимаващи се офис приложенията и сигурността.

Партньорство с Google изстреля акциите на Nvidia до нови рекордни ниваОт началото на годината акциите на производителят на чипове са скочили с 234% през 2023 г.


Този ход ще бъде радикален за Amazon и голяма победа за Microsoft. Двете компании са ожесточени съперници в различни региони и градове и рядко работят заедно в подобен мащаб. Според източника на Business Insider Amazon е останала извън облачната версия на 365 на Microsoft досега, защото не е искала да съхранява нищо в облака на конкурента си.

Както Microsoft, така и Amazon отказват коментар за момента.

Един от потенциалните позитиви за Amazon е, че служителите ще имат алтернативи на вътрешнофирмени продукти като WorkDocs и Chime, които не са толкова популярни. Amazon се е опитвала да предлага облачни инструменти за продуктивност на бизнес клиенти, но като цяло тези услуги не са имали голям успех.