Nvidia е съобщила на клиентите си в Китай, че отлага пускането на пазара на нов чип с изкуствен интелект, предназначен да отговаря на правилата за износ на САЩ, до първото тримесечие на следващата година, предава Reuters, позовавайки се на свои източници.

Забавянето се отнася за H20, най-мощният от трите чипа, фокусирани върху Китай, които Nvidia е разработила, за да се съобрази с новите експортни ограничения на САЩ. Това може да усложни усилията на компанията да запази пазарния си дял в Китай срещу местни конкуренти като Huawei.

Базираният в Калифорния гигант за чипове за изкуствен интелект се очакваше да пусне новите продукти още на 16 ноември, съобщи SemiAnalysis този месец.

Три нови чипа на Nvidia за Китай: Отговор към ограниченията за износ в САЩОграниченията за експорт прекъсва динамичния пазар и поражда опасения за ответни мерки от Китай

Пускането на H20 обаче сега е отложено за първото тримесечие на следващата година, като според източниците на Reuters това може да се случи през февруари или март.

Забавянето на чипа е свързано с проблеми, които производителите на сървъри срещат при интегрирането му.

В допълнение към H20, Nvidia планира два други чипа, които да отговарят на новите правила за износ в САЩ - L20 и L2. Според източниците на Reuters при L20 няма опасност от забавяне и доставките му ще стартират по първоначалния график, докато за ситуацията около L2 нямат информация.

Nvidia представи най-новия си чип H200 за обучение на AI моделиH200 включва 141 GB памет от следващо поколение „HBM3“

Nvidia залага на чиповете, за да запази пазарния си дял в Китай, след като затегнатите правила за износ на Вашингтон забраниха на компанията да доставя продукти там, включително усъвършенстваните A800 и H800 AI чипове от

A800 и H800 бяха представени като алтернативи за китайски клиенти през ноември 2022 г., около месец след като САЩ за първи път забраниха износа на модерни микрочипове и оборудване за Китай.

Приходите на Nvidia се утрояват с продължаващия бум на AI чиповетеNvidia очаква 20 милиарда долара приходи за фискалното четвърто тримесечие. Това означава близо 231% ръст

H20, L20 и L2 включват повечето от най-новите функции на Nvidia, свързани с изкуствения интелект, но някои от мерките за изчислителна мощност са понижени, за да отговарят на новите правила на САЩ, според анализа на SemiAnalysis за спецификациите на чиповете.

Ограниченията на износа създадоха възможност за конкуренти като Huawei да спечелят поръчки, които иначе биха отишли при Nvidia, чиито графични процесори (GPU) доминират пазара на AI.

Китайският интернет гигант Baidu вече направи значителна поръчка на AI чипове от Huawei тази година, съобщи Reuters по-рано този месец, уточнявайки, че Baidu е направил това преди да бъдат обявени ограниченията в САЩ, защото се е подготвял за бъдеще, когато вече няма да може да купува от Nvidia.