Advanced Micro Devices започва да разпространява най-новите си чипове за изкуствен интелект, съобщи компанията. Това я превръща в най-голямата конкуренция, която Nvidia е имала до този момент, пише The Wall Street Journal.

Меta, OpenAI и Microsoft заявиха на инвеститорско събитие, че ще използват най-новия чип на AMD за изкуствен интелект - Instinct MI300X. Това е знак, че технологичните компании търсят алтернативи на скъпите графични процесори на Nvidia, които са от съществено значение за създаването и поддръжката на програми като ChatGPT.

Звеното за изчисления в облакa на Oracle също планира да предлага продуктите на AMD. Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела пък сподели, че услугата Azure на неговата компания първа ще предложи новите чипове за изкуствен интелект MI300X на AMD.

"Годината ни показа, че изкуственият интелект не е просто нещо страхотно, а всъщност е бъдещето на компютрите", заяви главният изпълнителен директор на AMD Лиса Су, описвайки AI като явление, подобно на зората на интернет.

Nvidia си сътрудничи със САЩ за отхлабване на ограниченията за износТърсенето на чипове за изкуствен интелект повиши цената на акциите на Nvidia повече от три пъти, превръщайки я в една от най-ценните компании в света

В последния си доклад за приходите компанията съобщи, че очаква печалби от $400 млн. през четвъртото тримесечие и над $2 млрд. през следващата година. Това се дължи на ненаситното търсене на технологията, необходима за създаването на усъвършенствани системи за изкуствен интелект.

Въпреки това Nvidia е доминиращ играч на пазара на чипове за изкуствен интелект. За последното си фискално тримесечие компанията отчете продажби на стойност около $14,5 млрд., което е повече от $3,8 млрд. за същия период на предходната година. Резкият скок в продажбите доведе до покачване на акциите на Nvidia - през юни тя стана част от т.нар. Великолепна седморка, включваща компаниите с пазарна оценка над $1 трилион.

AMD е сред многото компании, които се опитват да се възползват от търсенето на изкуствен интелект и да се конкурират с Nvidia.

Intel вече разполага с набор от AI чипове, Amazon и Google също създават свои собствени. Миналия месец Microsoft също обяви, че произвежда чип с изкуствен интелект, наречен Maia 100.

Чиповете на Nvidia добавиха $30 млрд. в сметката на Дженсън ХуангСпоред индекса на милиардерите на Bloomberg нетното му състояние е скочило от 13,8 млрд. долара на 43,5 млрд. долара

Ръководителят на AMD Лиса Су предвижда, че пазарът на чипове за изкуствен интелект може да нарасне до 400 млрд. долара до 2027 г. Това далеч надхвърля други прогнози за индустрията, включително на изследователската фирма Gartner, която през август прогнозира, че приходите от AI чипове ще достигнат около 119 млрд. долара до 5 години.

Нито AMD, нито Nvidia обаче могат да продават своите продукти на китайски клиенти без лиценз от САЩ, което ограничава способността им да се възползват от един от най-големите пазари в света. Министерството на търговията на САЩ наложи ограничения върху чиповете поради опасения, че Китай може да ги използва за водене на кибервойна и разработване на модерни оръжия. Nvidia е разработила специфични варианти за Китай, които са под праговете за производителност, и за които също ще се изисква лиценз, нещо, което AMD все още не е направила.

Доминантната роля на Nvidia доведе до търсене на алтернативи от компании, от което AMD се надява да се възползва, коментира WSJ. Су заяви по-рано тази година, че "не вярва в крепостните стени, когато пазарът се движи толкова бързо, колкото сега".