Къртис Прим е един от основателите на Nvidia, който за разлика от Дженсън Хуанг, остава далеч от медийното внимание и светлината на публичните прожектори.

Днес той можеше да бъде 16-ият най-богат в Америка, ако беше запазил акциите си от компанията за чипове преди да я напусне през 2003 г., отбелязва BusinessInsider.

След като през 1999 г. Nvidia излиза на борсата, Прим, който е първият ѝ главен технологичен директор, инвестира три четвърти от акциите си в благотворителната „Семейна фондация Прим“. Организацията, която дарява средства за екологични каузи, преди да се насочи към образователни дейности, в момента притежава активи за 160 млн. долара, но ще бъде закрита до 2031 г., обяснява Прим пред Forbes.

По-голямата част от състоянието си той дарява на Политехническия институт "Ренселер" (RPI). Само тази година, фондацията му предоставя 75 млн. долара на частното висше учебно заведение, където да бъде изграден първият квантов компютър на IBM.

IBM обяви важно за квантовите изчисления откритие Грешките са основен проблем пред технологията, но учените са направила важна крачка за коригирането им

До 2006 г. Прим продава останалата част от акциите си в Nvidia, като по оценка на Forbes, остава с активи за около 30 млн. долара. За сравнение, пазарната капитализация на Nvidia е 1,19 трилиона долара към 28 ноември.

Днес Къртис Прим живее в къща за 6 милиона долара в отдалечен район близо до Фримонт, Калифорния.

В дома му, който не е свързан с електрическата мрежа, пише "манифести" за решаване на проблеми като "ремонтиране на Земята" и комуникира чрез еднократни имейл адреси, за да избегне спам, според Forbes.

През 2021 г. съоснователят на Nvidia купува частен самолет Gulfstream G450, който кръщава Снупи и го използва, за да лети до RPI четири пъти в годината. Признава, че понякога съжалява за това колко пари е дал на RPI. "Направих малка лудост и ми се иска да бях запазил малко повече акции на Nvidia за себе си", казва той пред Forbes.

Чиповете на Nvidia добавиха $30 млрд. в сметката на Дженсън ХуангСпоред индекса на милиардерите на Bloomberg нетното му състояние е скочило от 13,8 млрд. долара на 43,5 млрд. долара

Размислите за богатството от далеч по-неизвестния за публиката съосновател на Nvidia, идват в момент, когато компанията играе ключова роля в задвижването на революцията в областта на изкуствения интелект.

Компании като Microsoft се борят да закупят мощните чипове на Nvidia, за да обучават и внедряват свои собствени модели на AI. На свой ред акциите на Nvidia поскъпнаха с над 200% през последната година.

В резултат на това богатството на главния изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг нарасна с близо 30 млрд. долара към края на ноември. С нетно състояние от 42,9 млрд. долара той вече е 27-ият най-богат човек в света, според индекса на милиардерите на Bloomberg.