NVIDIA е изправена пред съдебен иск, подаден от френската автомобилна компания Valeo след грешка при споделянето на екрани на един от нейните служители, пише Engadget.

Според жалбата на Valeo Мохамед Монирузаман, инженер на NVIDIA, който е работил за френската компания, по погрешка е показал на компютъра си файлове с изходния ѝ код, докато го е споделял по време на среща между двете организации през 2022 г. Служителите на Valeo бързо са разпознали кода и са направили снимки на екрана, преди Монирузаман да осъзнае грешката си.

Valeo и NVIDIA работят заедно по усъвършенствана технология за подпомагане на паркирането и шофирането, предлагана от производителя на неговите клиенти. Valeo е отговаряла както за софтуерната, така и за хардуерната част на технологията. През 2021 г. обаче по-голямата корпорация – Nvidia, в крайна сметка печели договора за разработване на въпросния софтуер.

Nvidia представи най-новия си чип H200 за обучение на AI моделиH200 включва 141 GB памет от следващо поколение „HBM3“


Valeo посочва в своя иск, че бившият служител, който е помагал в разработката на нейните системи за подпомагане на паркирането и шофирането, е осъзнал, че излагането на вътрешна информация и достъпът му до патентовани технологии на френския разработчкик ще го направят "изключително ценен" за NVIDIA.

Твърди се, че Монирузаман е достъпил нерегламентирано системите на Valeo, за да открадне "десетки хиляди файлове" и 6 GB изходен код малко. Той напуска Valeo няколко месеца по-късно, като взима със себе си и откраднатата информация, след което получава висока позиция в NVIDIA, става ясно още от жалбата. Той също така е работил за Nvidia по същия проект, в който е участвал и за Valeo.

От френската компания заявяват също така, че бившият ѝ служител е признал, че е откраднал софтуера и че германската полиция е открила нейната документация и хардуер, закачени на стените на Монирузаман, когато домът му е бил обискиран.

Война за чипове: YMTC съди Micron, твърдейки, че нарушава патентиЮридическият сблъсък се случва на фона на ограниченията, налагани от САЩ върху износа на технологии към Китай


Според Bloomberg той вече е бил осъден за нарушаване на търговска тайна от германски съд и през септември му е било наредено да плати 14 400 евро.

В писмо от юни 2022 г. адвокатите на NVIDIA съобщават на адвоката на ищеца, че компанията "няма интерес към кода на Valeo или нейните предполагаеми търговски тайни и е предприела незабавни конкретни стъпки за защита". Въпреки това Valeo подава иск по-рано този месец и заявява, че NVIDIA е "спестила милиони, може би стотици милиони долари разходи за разработка и е генерирала печалби, които не ѝ се полагат по надлежния ред и на които няма право", като е откраднала търговските ѝ тайни.

Това е поредно доказателство, че конкуренцията на пазара на автономно шофиране продължава да се разгаря. Още през 2017 г. Waymo обвини Uber, че се е сговорила с бившия си служител Антъни Левандовски да открадне над 14 000 конфиденциални и патентовани проектни файла. Левандовски е осъден на 18 месеца затвор, но шест месеца по-късно е помилван от тогавашния президент Доналд Тръмп.