Производителят на чипове Nvidia отчете резултати за третото фискално тримесечие, които надхвърлиха прогнозите на Уолстрийт. Акциите ѝ обаче се понижиха с 1%, след като компанията предупреди за отрицателно въздействие през следващото тримесечие поради експортните ограничения, засягащи продажбите в Китай и други страни.

„Очакваме, че нашите продажби към тези дестинации ще намалеят значително през четвъртото тримесечие на фискалната 2024 г., но вярваме, че спадът ще бъде компенсиран от силния растеж в други региони“, казва финансовият директор на Nvidia Колет Крес в писмо до акционерите, цитирано от CNBC.

Крес посочва още, че Nvidia работи с някои клиенти в Близкия изток и Китай, за да получи лицензи от правителството на САЩ за продажба на продукти с висока производителност. Nvidia се опитва да разработи нови продукти за центрове за данни, които са в съответствие с правителствените политики и не изискват лицензи, но Крес коментира, че те няма да имат смисъл през фискалното четвърто тримесечие.

Ето как се е справила компанията в сравнение с прогнозите на анализаторите, анкетирани от LSEG:

Печалба: $4,02 на акция срещу очаквани $3,37.

Приходи: 18,12 милиарда долара срещу очаквани 16,18 милиарда долара.

Как Nvidia стана седмата американска компания, достигнала оценка $1 трлн.Във вторник акциите на производителя на чипове стигнаха 410,22 долара, което му осигури оценка от $1,01 трилиона

Приходите на Nvidia са нараснали с 206% на годишна база през тримесечието, приключващо на 29 октомври, според изявление на компанията. Нетната печалба от 9,24 милиарда долара, или 3,71 долара на акция, е повишение от 680 милиона долара, или 27 цента на акция, през същото тримесечие преди година.

Приходите от центъра за данни на компанията възлизат на 14,51 милиарда долара, което е ръст от 279%. Половината от приходите на центровете за данни идват от доставчици на облачна инфраструктура като Amazon, а другият от потребителски интернет субекти и големи компании, посочва Nvidia.

Сегментът, свързан с игрите, е допринесъл с 2,86 милиарда долара, което е ръст от 81%.

По отношение на прогнозите, Nvidia очаква 20 милиарда долара приходи за фискалното четвърто тримесечие. Това означава близо 231% ръст.

Санкциите на САЩ поставят на трупчета сделки на Nvidia в Китай за $5 млрд. Компанията настоява да направи доставки на чипове за следващата година, преди новите ограничения да влязат в сила

Компанията все пак е изправена пред редица предизвикателства, включително конкуренция от AMD и по-ниски приходи поради ограниченията за износ, които могат да ограничат продажбите на нейните графични процесори в Китай. Въпреки това анализаторите са оптимистично настроени за бъдещето на компанията, отбелязва CNBC.

Като изключим спада им след затварянето на пазарите в САЩ, акциите на Nvidia са се повишили с 241% през 2023 г., значително надминавайки индекса S&P 500, който е нараснал с 18% през същия период.

Nvidia представи най-новия си чип H200 за обучение на AI моделиH200 включва 141 GB памет от следващо поколение „HBM3“

По отношение на движението на пазарите във вторник, основните борсови индекси в САЩ се понижиха, като S&P 500 и Dow Industrials паднаха с по 0,2%. Технологичният Nasdaq Composite поведе загубите, като се понижи с 0,6%.

Акциите на Microsoft загубиха 1,2%, тъй като инвеститорите следят развитието на драмата в OpenAI, обмисляйки последиците за технологичния гигант.

Триумфално завръщане: Сам Алтман отново застава начело на OpenAIВ понеделник стотици служители на компанията заплашиха да се преместят в Microsoft заедно с него

На дълговите пазари референтната 10-годишна доходност завърши във вторник на 4,417%, спад от 4,421% в понеделник. Тя остава доста под своя връх от 5% преди месец.

Междувременно протоколите от последното заседание на Фед показаха, че централните банкери очакват паричната политиката да остане рестриктивна за известно време.

Фед ще действа „внимателно“ в новата политика за лихвените проценти

На пазарите повлияха и данните, че продажбите на съществуващи жилища са паднали до ново 13-годишно дъно през октомври след спад от 4,1% спрямо предходния месец. Това бележи почти 15% спад спрямо предходната година, тъй като повишените лихвени проценти и високите цени изтласкват много купувачи от пазара.

Индексите на европейските фондови борси също приключиха вчерашната търговия отрицателна територия. Stoxx Europe 600 се понижи с 0,1%. Акциите на компаниите в сектора на търговията на дребно се повишиха с 0,7%, а тези на автомобилостроителите загубиха 1,6% от стойността си.