Акциите на производителя на чипове Nvidia са поскъпнали с повече от 240% тази година, подпомогнати от бума на изкуствения интелект.

Огромните печалби я превърщат в най-добре представящата се компания в S&P 500 за 2023 г., изпреварваща други гиганти като Meta Platforms и Tesla, въпреки че те също имаха своите финансови успехи. Стойността на Nvidia в момента е около 1,2 трлн. долара, което я постави в т. нар. „Великолепна седморка“.

В резултат на това, богатството на 59-годишния основател и главен изпълнителен директор Дженсън Хуанг е нараснало с близо 30 млрд. долара, съобщава Business Insider.

Според индекса на милиардерите на Bloomberg нетното му състояние е скочило от 13,8 млрд. долара на 43,5 млрд. долара, като основният двигател на тези печалби е неговият дял от 3,6% в Nvidia.

Хуанг основава Nvidia заедно с приятелите си Крис Малаховски и Къртис Прим през 1993 г. и оттогава е главен изпълнителен директор на компанията.

Двама водещи технолидери в света са братовчеди. Сега влизат в битка за AIНай-големите производители на чипове имат общи корени в Тайван

"За мен няма нищо по-забавно от това да изградя компания, която се появява веднъж на поколение, с всичките си приятели", казва той пред Business Insider през 2021 г . "Не мога да си представя, че искам да правя нещо друго освен това".

И макар Хуанг все още да не е толкова богат или известен като Марк Зукърбърг или Илон Мъск, той се покачва в списъка на най-богатите хора в света - намирайки се на 27-мо място от 500-те най-заможни личности класирани от Bloomberg.

Това означава, че състоянието му надхвърля това на основателя на Nike Фил Найт, на главния изпълнителен директор на Citadel Кен Грифин и на ръководителя на Blackstone Стивън Шварцман.

За $250 млрд. повече: Нужен ли е глобален минимален данък за милиардери?Тази сума се равнява на едва 2% от близо 13 трилиона долара богатство, притежавано от 2700 свръхбогати

Не толкова благоприятни са резултатите от тримесечието за Илон Мъск, който загуби около 24 млрд. долара от нетната си стойност, след като отчете незадоволителни финансови резултати.

Цената на акциите на Tesla се понижи с 9,3%, тъй като компанията не успя да изпълни прогнозите за приходите и печалбите си.

Спад в акциите на Tesla и други EV съперници последва песимизма на Мъск Tesla отчете коригирана печалба от 66 цента на акция спрямо очакваните 73 цента

Въпреки това, Мъск все още е най-богатият човек на Земята, който по оценка на Forbes притежава над 240 млрд. долара.

В началото на ноември, нетното състояние на основателя на Facebook Марк Зукърбърг се понижи с 11 млрд. долара, спадайки 36 млрд. долара. Това се случи след като акциите на компанията се сринаха с 25% в рамките на ден след като тя отчете тримесечните си приходи.