IDC прогнозира, че през следващата година секторът на полупроводниците ще се върне към растеж, стимулиран от изкуствения интелект и намаляващите нива на запасите на индустриите.

Компанията за проучвания, пише Telecoms, повишава прогнозата си за 2023 г., като предвижда, че глобалните приходи от чипове ще достигнат 526,5 млрд. долара. Това все още е с 12% по-малко в сравнение с миналата година, но въпреки това е подобрение в сравнение с прогнозата от 519 млрд. долара, направена през септември.

IDC също така повишава прогнозата си за приходите през 2024 г. Сега анализаторите очакват годишен ръст от 20,2% до 633 млрд. долара, в сравнение с предишна прогноза за 626 млрд. долара.

„Една от основните причини за подновеното чувство на оптимизъм е, че IDC смята, че запасите на пазарите на персонални компютри и смартфони започват да се изчерпват. Повишените запаси в автомобилния и промишления сектор също се очаква да се нормализират през втората половина на следващата година“, пише Telecoms.

Три нови чипа на Nvidia за Китай: Отговор към ограниченията за износ в САЩОграниченията за експорт прекъсва динамичния пазар и поражда опасения за ответни мерки от Китай


Очаква се разпространението на изкуствения интелект да стимулира търсенето на полупроводници както в устройствата за крайни потребители като персонални компютри и смартфони, така и за сървъри и суперкомпютри с изкуствен интелект, в които се инсталират големи езикови модели (LLM).

"Ускоряващото се търсене на сървъри и устройства за крайни потребители с AI ще стимулира повече интерес към полупроводници през 2024-2026 г., подхранвайки нов цикъл на обновяване в предприятията", прогнозира Марио Моралес, вицепрезидент на групата за полупроводници и базови технологии в IDC. "Очакваме, че до края на нашия прогнозен период силицият с изкуствен интелект ще стои зад почти 200 млрд. долара приходи от полупроводници."

Последните събития в областта на телекомуникациите и технологиите потвърждават прогнозите на IDC.

"С навлизането в ерата на генеративния AI наблюдаваме безпрецедентен темп на иновации", посочва главният изпълнителен директор на Qualcomm Кристиано Ренно Амон по време на обявяването на резултатите за четвъртото фискално тримесечие на компанията по-рано този месец. "Генеративният AI в устройствата се развива паралелно с генеративния AI в облака, като дава възможност за изцяло нови модели на използване. Той има потенциала да промени начина, по който взаимодействаме с нашите устройства, като направи потребителското изживяване по-естествено, интуитивно, релевантно и лично с повишена непосредственост, поверителност и сигурност.“

През четвъртото тримесечие Qualcomm отчита приходи и печалба на акция, които надхвърлят прогнозите, и демонстрира значително по-оптимистичен тон в сравнение с предходното тримесечие. Компанията пусна на пазара и нови чипсети, включително първите си процесори за персонални компютри, които имат за цел да разширят възможностите на генеративния изкуствен интелект на база устройство.

След бум и срив: Индустрията на чиповете се възстановява отново Intel, Samsung и други очакват възстановяване на производството на полупроводници


Напоследък се наблюдава и активност в облачната част на пазара, посочва Telecoms и дава пример:

„Тази седмица Microsoft представи първите си персонализирани чипове. Azure Maia AI Accelerator - както подсказва името - е предназначен за работа с генеративни задачи AI, както и Azure Cobalt CPU, който е базиран на Arm дизайн и е пригоден за изпълнение на изчислителни натоварвания с общо предназначение в Microsoft Cloud“.

Освен това все повече компании се стремят да се възползват от търсенето на услуги за изкуствен интелект от страна на предприятията.

Миналата седмица Amdocs обявява партньорство с Nvidia, в рамките на което ще използва суперкомпютърните ресурси DGX Cloud AI на технологичния гигант, софтуера AI Enterprise и рамката NeMo за разработване на персонализирани LLM, за да предложи AI възможности, пригодени конкретно за телекомуникационната и медийната индустрия.