Според трима души, запознати с въпроса, производителят на полупроводниково оборудване Applied Materials е обект на криминално разследване в САЩ за потенциално заобикаляне на ограниченията за износ към най-големия китайски производител на чипове SMIC, пише Reuters.

Най-големият американски производител на полупроводниково оборудване е разследван от Министерството на правосъдието на страната за изпращане на оборудване към SMIC през Южна Корея без лицензи за износ, потвърждават източниците на информационната агенция, като добавят, че става въпрос за оборудване за стотици милиони долари.

В резултат на новината, акциите на Applied Materials спадат със 7,3%.

САЩ отварят нов критичен технологичен фронт срещу Китай Американски законодатели искат местните компании да спрат работата по свободна технология за чипове, важна за Китай


САЩ ограничиха доставките на чипове от последно поколние и оборудване за производството им за Китай от съображения, свързани с националната сигурност, а министерствата на правосъдието и на търговията стартираха работна група по-рано тази година, която да разследва и преследва нарушения на контрола върху износа. Правилата имат за цел да спрат потока от американски технологии, които могат да бъдат използвани за укрепване на военния и разузнавателния потенциал на Китай.

"Компанията сътрудничи на правителството и остава ангажирана със спазването на изискванията и глобалните закони, включително контрола върху износа и търговските правила", се казва в изявлението на базираната в Санта Клара, Калифорния, Applied Materials.

Малко конкретика

Компанията, разказва Reuters, е произвеждала полупроводниково оборудване в Масачузетс, след което многократно е изпращала технологии от завода си в Глостър към дъщерно дружество в Южна Корея. Оттам оборудването е отивало в китайската компания Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC). Доставките са започнали, след като през декември 2020 г. Министерството на търговията на САЩ е добавило SMIC в своя "Списък на субектите", което ограничава износа на стоки и технологии за попадналите в него организации.

Huawei се фокусира върху AI, Китай обвинява САЩ в хакерски атакиТова е изненадващ фокус, тъй като компанията не би трябвало да има достъп до мощни чипове, необходими за AI


SMIC е включена в списъка заради очевидните ѝ връзки с китайските военни, въпреки че компанията отрича да има такива.

При добавянето на SMIC в търговския си черен списък през 2020 г. Министерството на търговията на САЩ заявява, че лицензи за оборудване, което е способно да произвежда чипове в усъвършенствани технологични възли, вероятно ще бъдат отказани, за да се "попречи на такива ключови базови технологии да подкрепят усилията на Китай за военна модернизация", става ясно от публикация във Федералния регистър през 2020 г.