Когато миналата седмица Nvidia обяви блестящите си резултати за третото тримесечие, наблюдатели веднага отбелязаха, че значителна част от приходите на лидера в областта на чиповете идват от една малка държава.

Около 15% или 2,7 млрд. долара идват от Сингапур, показва справка в Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ. Това е скок с 404,1% спрямо 562 млн. долара, отчетени през същото тримесечие на предходната година и изпреварва общия ръст на приходите на Nvidia от 205,5% спрямо 2022 г., отбелязва CNBC.

Сингапур изостава единствено от САЩ (34,77%), Тайван (23,91%) и Китай, включително и Хонконг (22,24%), в класацията на Nvidia за третото тримесечие.

"Бих предположил, че това се дължи на центровете за данни, тъй като в Сингапур има доста такива и доставчици на облачни услуги", обяснява пред CNBC анализаторът на Maybank Securities Джарик Сет. "Чиповете може да се изпращат в Сингапур за окончателно сглобяване с други продукти и след това да потеглят в други държави", отбелязва той.

Приходите на Nvidia се утрояват с продължаващия бум на AI чиповетеNvidia очаква 20 милиарда долара приходи за фискалното четвърто тримесечие. Това означава близо 231% ръст

"Какво прави един малък град-държава с всички тези чипове? Изгражда центрове за данни, разбира се!", категоричен е Санг Шин, бивш изпълнителен директор на Temasek и GIC, в публикация в LinkedIn. Преди това той е бил директор на цифровите иновации в Temasek и ръководител на цифровата стратегия и архитектура в GIC.

"Страната е сигурна, има много таланти, цифровата инфраструктура е стабилна, правителствените политики са благоприятни за цифровите услуги и тези за данни", допълва той.

Докладът до Комисията по ценните книжа и фондовите борси разкрива още, че 80% от продажбите на Nvidia през третото тримесечие идват от сегмента на центровете за данни, а останалата част - от видеоигри, визуализация, автомобилостроене и други.

"Доставчиците на облачни услуги са допринесли за приблизително половината от приходите от центровете за данни, докато потребителските интернет компании и предприятията са съставлявали приблизително другата половина", се казва в подадената информация от Nvidia.

Nvidia не е направила разбивка на приходите си от Сингапур по бизнес сегменти, подчертава CNBC.

Чиповете на Nvidia добавиха $30 млрд. в сметката на Дженсън ХуангСпоред индекса на милиардерите на Bloomberg нетното му състояние е скочило от 13,8 млрд. долара на 43,5 млрд. долара

"Що се отнася до Сингапур, потребителска интернет компания закупи решения за центрове за данни. Освен това, страната е нарастваща област на специализирани доставчици на услуги за пренос на данни, които изграждат центрове за данни ", пишат анализаторите на Citi в доклад от 27 ноември.

През януари 2022 г. Сингапур отмени мораториум от 2019 г., който временно спираше освобождаването на площи за ползване от центрове за данни. През юли предостави права на Equinix, Microsoft, китайския доставчик на решения за центрове за данни GDS и обединението между AirTrunk и ByteDance за разработване на нови проекти за центрове за данни на нейна територия. Към януари 2022 г. в Сингапур има над 70 действащи центъра за данни.

На града-държава се падат 60% от общия капацитет на центровете за данни в Югоизточна Азия, допълва CNBC.

Nvidia иска да превземе и крепостта на Intel - персоналните компютриКомпанията е започнала производство на CPU за Windows и ще използват технология от Arm Holdings

Сингапур е на трето място в света и на първо в Азиатско-тихоокеанския регион по отношение на класацията на пазарите на центрове за данни, според доклад на Cushman and Wakefield. Северна Вирджиния и Портланд в САЩ се изравниха за първото място, а Хонконг е на четвърто.

"Търсенето на центрове за данни в Сингапур ще остане високо с бързия растеж на цифровите приложения, електронната търговия, AI, криптотърговията, блокчейн дейностите, онлайн игрите и др. Преминаването към хибридна работа и дигитализацията на бизнеса също допринасят за търсенето на пространство за центрове за данни", се посочва в доклад на Международната търговска администрация.