Производителят на чипове Nvidia детронира Tesla като най-търгуваната акция на Уолстрийт, заради новата си репутация след като стана третата най-ценна американска компания.

Nvidia показва още доказателства за това колко важни за инвеститорите са станали залозите, свързани с изкуствения интелект.

Въпреки това представянето на Nvidia в ежедневната търговия с акции може да направи инвеститорите по-уязвими, ако ръстът на приходите ѝ не успее да отговори на високите очаквания.

Съществува и риск това да прекъсне ралито на Уолстрийт, което беше подхранвано от еуфорията около изкуствения интелект, отбелязва Reuters.

Тримесечният отчет на производителя от Калифорния в сряда ще бъде едно от най-наблюдаваните събития на Уолстрийт през седмицата.

Някои стратези смятат, че ако резултатът не е възхитителен, той може да обърне ралито, което доведе до покачване на акциите на Nvidia с 47% през тази година.

През последните 30 сесии средно на ден се търгуваха акции на Nvidia за около $30 млрд., изпреварвайки производителя на електромобили на Илон Мъск, чийто среден оборот за същия период е $22 млрд.

Според данните на LSEG от 2020 г. насам Tesla е доминирала в дневната търговия с акции в САЩ като цената им, умножена по броя на търгуването им е достигнала връх от 35 млрд. долара.

В петък комбинираната търговия с Nvidia и Super Micro Computer представляваше над 40% от целия оборот на 10-те най-търгувани американски акции.

"Има основание да се твърди, че това е началото на нова ера в търговията, като идването на интернет, а Nvidia е начело", казва Денис Дик, трейдър в Triple D Trading.

Дик обаче предупреждава, че високият оборот на AI акциите идва по-скоро от инерцията, отколкото от фундаментални данни, като очаквания за бъдещ ръст на приходите.

Стойността на Super Micro, която продава сървърни компоненти на Nvidia, се е увеличила повече от три пъти до $45 млрд. през 2024 г.

Въпреки това тя се срина с 20% от рекордните си стойности в петък, след като Wells Fargo заяви, че оценката ѝ вече не отчита "солиден ръст".

Nvidia контролира около 80% от пазара на чипове за изкуствен интелект от висок клас, а миналата седмица пазарната ѝ капитализация засенчи Amazon и Alphabet, превръщайки я в третата най-ценна компания на Уолстрийт, след Microsoft и Apple.

Пазарната стойност на акциите ѝ нарасна до $1,8 трилиона от $540 милиарда преди година.

Междувременно акциите на Tesla се сринаха с 20% тази година, тъй като компанията се бори със слабото търсене на своите електромобили и нарастващата конкуренция.