Рекордният скок на Nvidia, воден от турбо вълнението около изкуствения интелект, разтърси пазарите по света и задвижи основните индекси на три континента до исторически върхове.

В четвъртък акциите на производителя на чипове скочиха с 16% до $785,38 – най-високото им ниво, откакто излиза на борсата през 1999 г. – ден след като отчете още едно тримесечие с хитови резултати.

Сега компанията се оценява на $1,96 трилиона, като акциите ѝ са скочили с 59% за 2024 г.

Печалбата от 277 милиарда долара в пазарната стойност, повече от това, което производителят на чипове за мобилни телефони Qualcomm струва в момента, отбеляза най-голямото увеличение на пазарната капитализация за един ден за американска компания.

Акциите на Nvidia се стрелнаха нагоре малко след отварянето на Уолстрийт, като печалбите се ускориха по-късно през търговския ден, изпращайки S&P 500 нагоре с 2,1% - това е 12-ият рекорд на индекса за 2024 г.

Технологичният Nasdaq Composite скочи с около 3%, надминавайки конкурентите си и отбелязвайки най-големия си дневен скок за годината. Dow Jones Industrial Average надмина 39 000 за първи път, подсилен от акциите на Microsoft и Salesforce.

Акциите на производителите на чипове в Южна Корея, Тайван и Китай скочиха заедно с тези в САЩ.

В Япония резултатите на Nvidia помогнаха на индекса Nikkei да надхвърли най-високата си стойност от 1989 г.

Индексът Stoxx Europe 600 достигна своя връх за първи път от 2022 г.

Глобалното рали дойде, след като Nvidia съобщи, че нейните тримесечни продажби са се утроили спрямо предходната година, водени от нарастващото търсене на изчислителната мощ, която е в основата на AI. Резултатите предизвикаха скок в акциите на други компании за изкуствен интелект и роботика, надграждайки лудостта, която тласна фондовия пазар до многократни върхове през последната година.

Големите печалби се противопоставиха на мрачните прогнози за акциите в САЩ и скептицизма относно това дали технологичните титани, известни като Великолепната седморка, могат да продължат да движат пазара нагоре.

Групата, която включва Alphabet, Amazon.com, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia и Tesla, продължи да се издига, добавяйки около половин трилион долара пазарна стойност само в четвъртък, най-голямата еднодневна печалба от 2022 г.

Еднодневният скок в пазарната стойност на Nvidia надмина печалбата на Meta Platforms от $204 милиарда по-рано този месец.

Това покачване кара много инвеститори да изоставят своите мечи залози срещу тези технологични гиганти, според JPMorgan Chase. Други обаче остават по-предпазливи, разпалвайки страхове за балон, управляван от AI, коментира The Wall Street Journal.

Акциите на Advanced Micro Devices скочиха с повече от 10%, a Micron Technology добави 5,4%. Акциите на Super Micro Computer, специалистът по сървъри и решения за съхранение, скочиха с повече от 30% в рали, наподобяващо големите еднодневни скокове, регистрирани от меме акциите през 2021 г.

„Със сигурност не бих отишъл в казиното и не бих сложил всичките си пари на масата за рулетка“, казва пред WSJ Рич Вайс, главен инвестиционен директор в American Century Investments.

На Nvidia ѝ бяха нужни 24 години като публична компания за да достигне оценка от 1 трилион долара. Сега, благодарение на ролята на производителя на чипове в задвижването на AI революцията, компанията се приближава към добавянето на втори трилион само за осем месеца, отбелязва WSJ.

Нейните чипове, струващи десетки хиляди долари всеки, се превърнаха в оскъдна, ценна стока, каквато Силициевата долина рядко е виждала.

Те са толкова ценни, че се доставят на мрежовата компания Cisco Systems с бронирана кола, каза Флетчър Превин, главен информационен директор на Cisco, на срещата на върха на CIO Network на The Wall Street Journal този месец.

В сряда, след като Nvidia постигна трето поредно тримесечие с надминаващи прогнозите резултати, ръководителите на компанията казаха, че доставките все още са ограничени и че това ще важи за новото поколение AI чипове, които се очаква да бъдат пуснати тази година.

Дженсън Хуанг, главен изпълнителен директор и съосновател на Nvidia, заяви, че генеративният AI поставя началото на вълна от инвестиции на стойност трилиони долари, които според него ще удвоят количеството центрове за данни в света през следващите пет години и ще предоставят пазарни възможности за Nvidia.

„Създава се изцяло нова индустрия и това движи нашия растеж“, посочи той по време на обсъждането на резултатите на компанията в сряда, когато Nvidia отчете тримесечни приходи от 22,1 милиарда долара и прогнозира още 24 милиарда долара за текущото тримесечие, изпреварвайки възходящите очаквания на Уолстрийт.

Хуанг, един от най-дълго управляваните изпълнителни директори в технологичната индустрия, притежава 86,6 милиона акции на Nvidia, според FactSet, оценени на около 68 милиарда долара.

Той полага основите за AI възхода на Nvidia през 2006 г., когато отваря чиповете за цели извън компютърната графика.

Десетки хиляди от най-модерните графични процесори на Nvidia, наречени H100s, обикновено се използват при създаването на най-сложните AI системи. Цената на един е около 25 000 долара, според оценки на анализатори.

Те изчисляват още, че Nvidia може да произвежда около 1,2 милиона от чиповете годишно, но задоволяването на търсенето става трудно. Nvidia проектира чиповете и възлага производството им на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., която се сблъсква с предизвикателства в по-късните етапи от процеса на производство, където части от силиций се сглобяват в окончателен чип. TSMC се стреми да удвои капацитета в тези по-късни стъпки тази година.

Нарастващото търсене кара конкурентите да разработват свои собствени чипове, фокусирани върху AI. Сред тях са предложенията на Advanced Micro Devices, Arm Holdings и Intel.

Има и множество стартиращи компании, произвеждащи AI чипове, докато технологичните гиганти изграждат вътрешни звена за разработка. Microsoft представи първия си AI чип, наречен Maia 100, през ноември.

Много анализатори и ръководители в индустрията казват, че предимствата на Nvidia не могат лесно да бъдат подкопани от конкуренцията, благодарение на дълбочината и сложността на софтуера, който компанията използва в изграждането на своите чипове.

На този фон стартъпи и големи технологични компании рекламират колко от чиповете на Nvidia са натрупали. Миналия месец главният изпълнителен директор на Meta Platforms Марк Зъкърбърг каза в Instagram, че компанията му планира да разполага с 350 000 чипа H100 на Nvidia до края на тази година – това ще струва поне няколко милиарда долара при текущите цени на чиповете.