Според ново проучване на Deutsche Bank т.нар. "Великолепна седморка" вече разполага с по-голяма финансова мощ от почти всяка голяма държава в света.

Стремителното нарастване на печалбите и пазарната капитализация на компаниите в тази група - американските технологични гиганти Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia и Tesla - надхвърлят тези на всички листвани на борсата компании в почти всяка страна от Г-20, посочва банката. От страните от Г-20, без САЩ, само Китай и Япония (и то за малко) имат по-големи печалби, когато се комбинират техните листвани на борсата компании.

Анализаторите на Deutsche Bank подчертават, че комбинираната пазарна капитализация на "Великолепната седморка" би я превърнала във втората по големина фондова борса в света, двойно по-голяма от тази на Япония, която е на четвърто място. Те добавят, че пазарната капитализация на Microsoft и Apple поотделно е сходна с тази на всички листвани компании във Франция, Саудитска Арабия и Обединеното кралство.

Това ниво на концентрация обаче мотивира някои анализатори да изразят загриженост относно свързаните с него рискове за американския и световния фондов пазар.

Джим Рийд, ръководител на отдела за глобална икономика и тематични изследвания на Deutsche Bank, предупреждава пред CNBC, че американският фондов пазар "съперничи на 2000 г. и 1929 г. по отношение на концентрацията си".

Deutsche Bank анализира траекториите на всички 36 компании, които са били в първите пет най-ценни в S&P 500 от средата на 60-те години на миналия век, а Рийд отбелязва, че макар големите в крайна сметка да не са застраховани от изпадане от челната петица с развитието на инвестиционните тенденции и перспективите за печалба, 20 от 36-те, които са били част от тази водеща група, все още са в топ 50 днес.

"От представителите на сегашния топ 5, Microsoft е била там най-дълго - през всички месеци с изключение на април 1997 г. Apple присъства постоянно от декември 2009 г. насам, Alphabet - през всички месеци с изключение на два от август 2012 г., а Amazon - от януари 2017 г. насам. Най-новият участник е Nvidia, която е там от първото полугодие на миналата година", казва той.

През 2021/22 г. Tesla е била 13 месеца в топ пет на най-ценните компании, но сега е на 10-то място, като цената на акциите ѝ е спаднала с около 20% от началото на 2024 г. За разлика от тях тези на Nvidia продължават да растат, като от началото на годината са добавили почти 47%.

"Така че в последните редици на Великолепната седморка има известна нестабилност и може да се постави под въпрос цялостната им оценка, но ядрото на групата са най-големите и най-успешни компании в САЩ, а с това и в света, от много години насам", категоричен е Рийд.

Ще пораснат ли печалбите?

Въпреки приглушените глобални икономически перспективи в началото на 2023 г. възвръщаемостта на фондовия пазар на Уолстрийт беше впечатляваща, но силно концентрирана във Великолепната седморка, която се възползва от шумотевицата около изкуствения интелект и очакванията за намаляване на лихвените проценти. В изследователска бележка от миналата седмица мениджърът по управление на благосъстоянието Evelyn Partners подчертава, че "Великолепната седморка" е постигнала невероятната възвръщаемост от 107% през 2023 г., далеч надминавайки по-широкия индекс MSCI USA, който донесе на инвеститорите здравословните, но значително по-ниски 27%.

Даниел Касали, главен инвестиционен стратег в Evelyn Partners, посочва, че се появяват признаци, че възможностите за американските акции могат да се разширят извън 7-те мегакомпании през тази година по две причини, първата от които е устойчивостта на американската икономика.

"Въпреки повишаването на лихвените проценти продажбите и печалбите на компаниите са устойчиви. Това може да се отдаде на по-дисциплинираното управление на разходите от страна на предприятията и на по-високите нива на спестявания на домакинствата, натрупани по време на пандемията. Освен това пазарът на труда в САЩ е в добро здраве, като през 2023 г. ще бъдат добавени близо три милиона работни места", категоричен е Касали.

Вторият фактор е подобряването на маржовете, което според него показва, че компаниите умело са повишили цените и са прехвърлили въздействието на по-високата инфлация върху клиентите:

"Фактори, сред които присъединяването на Китай към Световната търговска организация и технологичният напредък, позволиха да се увеличи предлагането на работна ръка и достъпът до чуждестранни пазари на труда. Това допринесе за подобряване на маржовете на печалбата, подкрепяйки растежа на доходите. Според нас тази тенденция продължава."

Когато пазарът е толкова силно натоварен с малък брой акции и една конкретна тема - в случая изкуствения интелект - съществува риск от пропускане на инвестиционни възможности, предупреждава Казали.

Много от останалите 493 акции от S&P 500 изпитват затруднения през изминалата година, но някои от тях могат да се включват в ралито през тази, ако двата гореспоменати фактора продължат да подхранват икономиката.