Най-големият производител на чипове в света Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) обяви в четвъртък по-добри от очакваните печалба и приходи благодарение на по-слабите макроикономически условия.

Приходите на гиганта възлизат на 625,53 млрд. нови тайвански долара (19,62 млрд. щатски долара), при очаквани за 618,31 млрд., а нетна му печалба – на 238,71 млрд. нови тайвански долара, спрямо очаквани 225,22 млрд.

TSMC съобщава също така, че приходите са се понижили с 1,5% спрямо предходната година до 625,53 млрд. тайвански долара, а нетната печалба е спаднала с 19,3% спрямо 2022 до 238,71 млрд. тайвански долара. Това е сравнимо с прогнозата на TSMC за приходи за четвъртото тримесечие между 18,8 и 19,6 млрд. американски долара.

"През четвъртото тримесечие приходите се увеличиха с 14,4 % последователно [спрямо третото тримесечие], подкрепени от продължаващия силен ръст на нашата водеща в индустрията 3-нанометрова технология", обясняват от TSMC в доклада си за приходите за четвъртото тримесечие, цитирани от CNBC.

Сред най-големите клиенти на TSMC са Apple и Nvidia, компанията произвежда най-модерните процесори, които се намират в iPhone на Apple.

Gaudi3 на Intel хвърля ръкавицата на лидерите на пазара на AI чиповеВ четвъртък компанията представи три нови чипа за обучение на изкуствен интелект

По време на отчитането на приходите на компанията в четвъртък главният изпълнителен директор Си Си Уей признава, че 2023 г. е "предизвикателна година за световната полупроводникова индустрия" поради макроикономическите условия и цикъла на регулиране на запасите.

Производителите на чипове като Samsung Electronics и SK Hynix отчетоха отсъпление на тримесечните печалби, дължащо се на следпандемичния спад в търсенето на потребителска електроника като смартфони и лаптопи. В резултат на това производителите на смартфони и персонални компютри се сблъскаха с излишни запаси от чипове.

Анализаторите обаче твърдят, че въпросните запаси са на изчерпване и очакват търсенето на чипове да се увеличи.

Уей посочва, че въпреки предизвикателствата компанията е "добре позиционирана да улови възможностите за растеж, свързани с високопроизводителните компютри и нарастващата популярност на генеративните приложения на изкуствения интелект през 2023 г.“

Двама водещи технолидери в света са братовчеди. Сега влизат в битка за AIНай-големите производители на чипове имат общи корени в Тайван

"Очакваме 2024 г. да бъде година на здравословен растеж за TSMC, подкрепен от непрекъснатото силно нарастване на нашите водещи в индустрията тринанометрови технологии (N3), силният интерес към петнанометровите чипове и стабилното търсене, свързано с изкуствения интелект", казва Уей.

TSMC очаква приходите за първото тримесечие на тази година да бъдат между 18 и 18,8 млрд. долара, но подчертава, че продължават да съществуват макроикономически пречки, които могат да повлияят на потребителските нагласи и пазарното търсене.

"Силният ръст на TSMC в N3 и AI приложенията я позиционира като основен бенефициент в AI полупроводниците", коментира във вторник Брейди Уанг, асоцииран директор в Counterpoint Research. N3 е най-напредналият възел на TSMC, който произвежда 3-нанометрови чипове.

Производителите на чипове в Тайван обвързват AI с възобновяемата енергияБизнесът в страната налага все по-голям натиск за постигането на целта за въглеродна неутралност до 2050

"Нанометър" се отнася до размера на отделните транзистори в чипа. Колкото по-малък е размерът на транзистора, толкова повече от тях могат да бъдат разположени на един полупроводник. По този начин по-малките нанометрични размери обикновено водят до по-мощни и ефективни чипове.

"Очакваният ръст на приложенията за персонални компютри, базирани на изкуствен интелект, през 2024 г. подчертава ключовата роля на TSMC, като затвърждава доминиращата ѝ позиция в осигуряването на сложни 5-нанометрови и 3-нанометрови технологии", казва в заключение Уанг.

TSMC планира да започне масово производство на 2-нанометрови чипове до 2025.