В сряда Nvidia прогнозира приблизително трикратен ръст на тримесечните си приходи, водени от голямото търсене на чипове за изкуствен интелект. Това надхвърли прогнозите на анализаторите и на свой ред доведе до ръст на акциите на компанията с 10% след края на търговската сесия.

Вече голямото търсене на чиповете за центрове за данни и графичните процесори (GPU) на производителя продължава да расте, тъй като компаниите се борят да разширят предложенията си за изкуствен интелект. Силицият на Nvidia доминира на световния пазар на AI чипове, като сред клиентите на производителя са и гиганти като Microsoft.

"Пазарът беше готов да продаде новините след отчетите на Nvidia, като се имат предвид неимоверно високите очаквания и влошаващите се макроикономически условия", коментира пред Reuters анализаторът на Investing.com Томас Монтейро. "Въпреки това, за пореден път компанията не остави съмнение, че бумът на изкуствения интелект е много повече от просто разказ на фондовия пазар, а именно най-значимият залог от страна на корпорациите по света в момента."

Скокът на акциите в края на деня повиши пазарната капитализация на компанията от Санта Клара, Калифорния, с повече от 129 млрд. долара и изтласка нагоре ценните книжа и на други компании, свързани с AI, включително дизайнера на чипове Arm Holdings. Nvidia и други доставчици на хардуер, даващ изчислителни възможности за разработването на технологията, добавиха 160 млрд. долара обща пазарна стойност към акциите си.

В сряда Nvidia прогнозира ръст на приходите си за първото тримесечие от 233%, което надмина очакванията на Уолстрийт за 208%. Впоследствие компанията отчете реалните си приходи за първите три тримесечия на 2023 г., които също надминаха очакванията с между 10% и 20%.

Някои анализатори логично повдигат въпроси за това колко дълго Nvidia ще може да поддържа този темп на растеж. Компанията прогнозира приходи за текущото тримесечие в размер на 24,0 млрд. долара, плюс/минус 2%, докато очакванията са средно за около 22,17 млрд. долара, според данни на LSEG.

Продажбите в сегмента на центровете за данни - най-големият по дял на приходите на компанията, нарастват с 409% до 18,4 млрд. долара през четвъртото фискално тримесечие на 2023, надхвърляйки прогнозите за 16,8 млрд. долара, според данни на LSEG. През предходното тримесечие приходите от центровете за данни са нараснали с близо 280%.

Веригите за доставки на лидера в областта на изкуствения интелект, които не успяха да отговорят на рязко нарастващото търсене на чиповете на Nvidia, също се подобряват. Но главният изпълнителен директор Дженсън Хуанг коментира пред анализаторите в конферентния разговор след отчета, че компанията няма как да "поддържа" търсенето в краткосрочен план, тъй като увеличава производството си.

"Най-големият въпрос за растежа е колко ограничено остава предлагането и как ще изглежда търсенето във времето", казва Бен Баджарин, главен изпълнителен директор на консултантската фирма Creative Strategies.

Анализаторите очакват капацитетът на основния доставчик на производителя Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) да се подобри през първата половина на годината, което ще позволи на Nvidia да доставя повече чипове на клиентите си.

Иначе производителят отчете приходи за четвъртото тримесечие в размер на 22,10 млрд. долара, което надмина прогнозите за 20,62 млрд. долара. Приходите за четвъртото тримесечие са 5,16 долара на акция, в сравнение с прогнозите за 4,64 долара на акция, според данни на LSEG.

Nvidia очаква коригираният брутен марж за първото тримесечие на тази година да бъде 77%, плюс или минус 50 базисни пункта. Анализаторите прогнозират средно брутен марж от 75,6%.

Акциите на Nvidia са поскъпнали с повече от 30% досега през тази година, като се конкурират с Amazon.com и Alphabet за място сред най-ценните компании. Към 20 февруари среднодневно през последните 30 сесии ценни книжа на Nvidia на стойност около 30 млрд. долара са сменяли собственика си, изпреварвайки производителя на електромобили Tesla, чийто среден дневен оборот за същия период е 22 млрд. долара.

Приходите на лидерът в производството на AI чипове продължават да растат въпреки затегнатите ограничения върху търговията с един от най-големите ѝ пазари: Китай.

В подадено в сряда заявление Nvidia заявява, че е получила искания от антитръстовите регулатори във Франция, Европейския съюз, Обединеното кралство и Китай относно продажбата на графични процесори и усилията за разпределяне на доставките. Компанията очаква да получи допълнително внимание от антитръстови регулатори и в бъдеще.

През декември министърът на търговията на САЩ Джина Реймондо коментира пред Reuters, че администрацията на Байдън води дискусии с Nvidia относно допустимите продажби на чипове за изкуствен интелект в Китай, като добави, че е разговаряла с главния изпълнителен директор Хуанг и че той е бил категоричен, че компанията ще работи в рамките на правилата, установени от Министерството на търговията.