Nvidia се очерта като лидер в задвижването на ранните дни на революцията на изкуствения интелект, но големи и малки съперници се стремят да намалят разликата.

Силни компании като Advanced Micro Devices и Intel харчат милиарди долари, за да подобрят своите AI продукти, докато редица стартъпи привличат инвеститори, нетърпеливи да влязат в следващия възможен гигант в полупроводниковата индустрия. Междувременно компании като Amazon.com и Google разработват свои чипове, ставайки част от добрите играчи в тази област.

Настоящият бум на AI започна в края на миналата година с лансирането на инструмента ChatGPT на OpenAI, генериращ убедителен текст в отговор на подкани. Последва ръст на инвестициите в чипове, необходими за разгръщането на потенциала на т. нар. генеративни AI езикови системи. Лидерската позиция на Nvidia се дължи отчасти на опита ѝ в производството на полупроводници за видеоигри, пренасочено преди години към AI технологии. Най-новата вълна от ентусиазъм по изкуствения интелект стимулира продажбите на Nvidia, изстрелвайки пазарната ѝ оценка над $1 трилион. Главният изпълнителен директор на компанията Дженсън Хуанг обяви AI за революционна технология наравно с персоналните компютри и смартфоните, припомня The Wall Street Journal.

Как Nvidia стана седмата американска компания, достигнала оценка $1 трлн.Във вторник акциите на производителя на чипове стигнаха 410,22 долара, което му осигури оценка от $1,01 трилиона

Базирана в Санта Клара, Калифорния, Nvidia контролира повече от 80% от все по-доходоносния бизнес, движещ AI вълната, според оценки на анализатори.

AMD се смята за най-близкия конкурент на Nvidia, който има собствена линия от AI процесори и дълбоки взаимоотношения с големи оператори на центрове за данни, жадни за изчислителна мощност.

Форест Нород, ръководител на екипа, отговарящ за хардуера за центрове за данни в AMD, казва, че бумът на генеративния AI, воден от ChatGPT, е изненадал компанията. Според него обаче индустрията има нужда от алтернатива на Nvidia.

Миналата година AMD планираше производство на ново поколение AI чипове, но скокът на генеративния AI доведе до допълнение към гамата: версия на чипа, представена през юни, специално предназначена за усъвършенстваните алгоритми, които захранват AI модели като ChatGPT.

AMD има потенциал да достигне 20% пазарен дял в сферата на AI чиповете с течение на времето, каза наскоро Гюс Ричард, анализатор на Northland Capital Markets, както поради силата на своите продукти, така и защото светът се нуждае от втори източник след Nvidia.

Intel също се опитва да привлече внимание. В блог публикация в края на миналия месец компанията заяви, че чиповете ѝ могат да бъдат „убедителни опции за клиенти, които искат да се освободят от затворените екосистеми“.

Intel прави „най-голямата чуждестранна инвестиция в историята на Германия“Компанията ще инвестира 30 млрд. евро, а Берлин ще добави 10 млрд. субсидии И AMD, и Intel правят сериозни инвестиции през последните години, за да подобрят своите AI предложения. През 2022 г. AMD похарчи 35 милиарда долара за сливането с Xilinx – компания за дизайн на чипове, които могат да бъдат препрограмирани, след като бъдат произведени. Intel придоби израелската стартираща компания за изкуствен интелект Habana Labs през 2019 г. за около 2 милиарда долара. Съперниците на Nvidia може да вземат по-сериозен дял от пазара поради начина, по който е структуриран техният AI софтуер.
Софтуерът на Nvidia е патентован, което означава, че разработчиците нямат свободата "да си играят" с него, посочва WSJ.

Intel и AMD предлагат алтернативи с отворен код, опция, която някои клиенти може да намерят за по-привлекателна.

Новата златна треска: Защо чиповете на Nvidia са толкова специалниСтойността на компанията за кратко надхвърли един трилион долара Инвеститорите, опериращи с рисков капитал, също залагат милиарди долари в стартиращи компании за чипове, включително към такива, насочени към AI, с надеждата да навлязат в разрастващия се пазар. Стартъпите за чипове с изкуствен интелект Mythic и Tachyum събраха ново финансиране тази година след няколко години на интензивни инвестиции. Общо стартъп пазара за чипове е привлякъл 8,3 милиарда долара през 2021 г. и 7,9 милиарда долара през 2022 г., според данни на Crunchbase. Сумите са сериозни, но все пак изостават от други горещи сектори като крипто, привлякъл 26,8 милиарда долара рисково финансиране миналата година, според CB Insights.

Инвеститори наливат милиарди в AI стартъпи, които още нямат бизнес планГолемите сделки идват бързо и яростно, но ще издържат ли повечето стартиращи компании на натиска? Големи компании за облачни изчисления като Amazon и Google също инвестират в AI. С големия си мащаб тези богати технологични компании могат да си позволят да проектират свои собствени чипове за своите центрове за данни, възлагайки производството на компании като Taiwan Semiconductor Manufacturing. Отделът за облачни изчисления на Amazon, Amazon Web Services, предлага своите ин-хаус произведени чипове като по-евтини алтернативи на хардуера на Nvidia и привлече Airbnb, ByteDance и Snap, наред с други големи интернет компании. ByteDance, китайският собственик на TikTok, спести до 60% от разходите си за внедряване на свои AI модели чрез използване на чипове на Amazon, казва Нафеа Бшара, изпълнителен директор на AWS, цитиран от WSJ.

Ще успее ли технологична Япония да навакса изоставането в генеративния AI?Понастоящем страната изостава значително от САЩ, Китай и ЕС в разработването на големи езикови модели Преднината на Nvidia не обезсърчава и новодошлите. Найджъл Тоун, главен изпълнителен директор на базираната в Обединеното кралство Graphcore, събрала около 750 милиона долара от инвеститори, казва, че се работи по по-мощна версия на процесорите на неговата компания за изкуствен интелект, тъй като тя се опитва да се конкурира с Nvidia. Graphcore е особено успешен в Азия, казва Тоун. Китайските компании търсят алтернативи на американските доставчици, докато властите в САЩ ограничават продажбата на най-модерните чипове на Nvidia в Китай на фона на засиленото геополитическо напрежение.

Сблъсък в облаците: САЩ ограничават достъпа на Китай до облачни изчисленияКитайските AI компании заобиколяли действащите правила за контрол на износа, използвайки облачни услуги Манията по AI идва в подходящ момент за индустрията на полупроводниците, която усеща ефектите от забавянето на продажбите на технологични продукти като смартфони и персонални компютри след пандемията. Тази година световните приходи от полупроводници се очаква да спаднат с 9% до приблизително 511 милиарда долара, според International Business Strategies, консултантска фирма, работеща за индустрията на чипове. По-рано IBS прогнозира, че приходите на индустрията ще се удвоят до края на десетилетието до приблизително 1,1 трилиона долара, подхранвани от напредъка в 5G мрежите, самоуправляващите се автомобили и други технологии. Сега консултантската компания увеличи прогнозата си за приходите с още 150 милиарда долара до близо $1,25 трилиона през 2030 г., заради интереса към генеративния изкуствен интелект – „едно от най-големите събития, които индустрията на полупроводниците е преживявала“, коментира Хендел Джоунс, главен изпълнителен директор на IBS.

ЕС инвестира 8,1 млрд. евро в разработка на иновативни чиповеОсобен акцент са полупроводници за 5G и 6G комуникации, автономно шофиране, AI и квантови изчисления Пазарът на AI-полупроводници – включително графичните процесори на Nvidia и AMD, чипове, специално проектирани за извършване на AI изчисления, както и възлагането на производството на тези продукти – се очаква да отчете около 43 милиарда долара годишни продажби за 2023 г., или близо 8% от общите продажби на индустрията за чипове, според оценки на анализатори на Morgan Stanley. В рамките на четири години се предвижда този пазар да се удвои.