Тайванската компания TSMC, най-големият производител на чипове в света, не очаква пряко въздействие върху производството си от решението на Китай да ограничи износа на два метала, широко използвани в полупроводниците и електрическите превозни средства, съобщава Reuters.

В понеделник Пекин обяви, че ще ограничи износа на продукти, произведени от галий и германий, за да защити националната си сигурност. Впоследствие висш китайски търговски представител предупреди, че това е "само началото". Мярката дойде в отговор на решението на САЩ да наложат експортни ограничения, за да ограничат достъпа на Китай до ключови технологии, използвани за обучението на изкуствен интелект.

Тайван е основен производител на чипове, които се използват във всичко - от смартфони и автомобили до изтребители, като снабдява компании като Apple и Nvidia.

Китай ограничава износа на важни за производството на чипове материалиИзносителите ще трябва да искат разрешение за изпращане на някои продукти от галий и германий
"След направената оценка не очакваме ограниченията за износ на суровините галий и германий да окажат пряко въздействие върху производството на TSMC", се казва в изявление на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, изпратено до Reuters по електронната поща. "Ще продължим да следим ситуацията отблизо".

Листваните в Тайпе акции на TSMC разшириха загубите си в четвъртък, като спаднаха с повече от 2% (спад от 1,5% на по-широкия пазар), отчасти заради притесненията за засилване на търговското напрежение между Китай и САЩ.

"Ако преговорите между двете страни вървят добре, много ограничения могат да бъдат облекчени, но ако преговорите вървят зле, двете страни могат да въведат още санкции", казва анализаторът от Capital Securities Corp Ляо Чиен-ю.

Китай спира износа на германий и галий. Какво означава това за САЩ и ЕС?Двата метала не се срещат в природата, а са изключително важни за развитието на технологиите
Тайванската компания WIN Semiconductors, която използва галий за оптоелектронни устройства, коментира пред информационната агенция, че само "малък брой" субстрати се купуват от Китай, като повечето от доставките ѝ идват от Германия и Япония.

Рестрикциите на Китай ще имат много ограничено въздействие върху краткосрочните поръчки на компанията, добавят от WIN.

Друга тайванска фирма, Visual Photonics Epitaxy, също коментира, че има множество доставчици на субстрати, един от които е американският производител на полупроводникови пластини AXT, който в понеделник обяви, че ще търси възможности да продължи да изнася продукти от галиеви и германиеви субстрати от Китай.