Американският борсов индекс S&P 500 се е покачил с 5,4% от началото на 2024 г., като затвори над 5000 за първи път в петък - 10-ият му рекорд за годината.

Dow Jones Industrial Average се повиши с 2,6%, поставяйки 11-и рекорд.

Докато отбелязват многократни върхове обаче, акциите възобновяват вечния дебат сред инвеститорите дали не са твърде скъпи.

Когато се опитват да преценят дали една акция или индекс изглеждат евтини или скъпи, стратезите препоръчват на инвеститорите да използват комбинация от показатели, заедно с претегляне на икономическите условия, цялостното финансово състояние на дадена компания и рекорда на индустрията.

Инвеститорите обикновено са готови да платят повече за компании, от които очакват развитие, отколкото за тези, чиито перспективи за растеж са по-ограничени.

The Wall Street Journal посочва какво говорят някои от популярните модели за оценка за състоянието на пазара:

Съотношение цена/печалба

Цените са само един компонент от оценките на акциите. Другото са корпоративните печалби. Съотношението цена/печалба – изчислено чрез разделяне на цената на акциите на компанията на нейните отчетени или прогнозирани печалби на акция – е един от най-популярните инструменти на Уолстрийт за оценка на акциите и показва какво плаща инвеститорът за всеки долар от печалбата на компанията.

Когато печалбите се повишат и цените останат стабилни, оценките се свиват. Ако печалбите намалеят, това кара акциите да изглеждат още по-скъпи при същите ценови нива.

Великолепната седморка съперничи на четирите най-големи икономики в ЕвропаЗнак ли е това за надценяване?

Има два различни начина за изчисляване на съотношението. Инвеститорите, които предпочитат да гледат действителните резултати, използват печалбите на компанията за предходните 12 месеца. Други твърдят, че прогнозираните печалби за следващата година са по-подходящи, особено за бързо развиващите се компании в технологичния сектор.

Въз основа на последните печалби коефициентът на S&P 500 е 24,18 - над средната 10-годишна стойност от 20,36. Дългосрочната му средна стойност е 17,96.

„От гледна точка на риска и възнаграждението американските акции в частност са доста непривлекателни. Те имат много импулс, но са скъпи“, коментира по този повод пред WSJ Мат Смит, инвестиционен директор в Ruffer, базирана в Лондон компания за управление на инвестиции.

Нарастващите печалби обикновено са най-надеждното гориво за устойчиви печалби на цените на акциите. По време на периоди, когато акциите нарастват значително по-бързо от корпоративните печалби, опасенията за балон се увеличават. Миналата година, например, S&P 500 се покачи с 24%, но печалбите бяха сравнително стабилни.

Защо Eli Lilly заслужава да измести Tesla във Великолепната седморкаПазарната капитализация на фармацевтичната компания надмина тази на Tesla, благодарение на бързия растеж на нейния GLP-1 бизнес

Голяма част от печалбите на пазара сега бяха тласнати от залози, че Федералният резерв ще постигне меко кацане, като предотврати рецесията и скоро ще се насочи към намаляване на лихвените проценти.

В същото време анализаторите са по-оптимистични за корпоративните печалби тази година и прогнозират, че тези на компаниите в S&P 500 ще се повишат с близително 11%. Това може да даде на акциите повече място за растеж.

По отношение на технологичните акции, те често получават високи оценки, защото се очаква да генерират неочаквани печалби в бъдеще. Манията по генеративния изкуствен интелект предизвика големи залози върху акциите на Nvidia например, което доведе до скок на оценката ѝ. Производителят на чипове се търгува при 33,48 пъти прогнозираните си печалби за следващите 12 месеца.

Акциите му се увеличиха над три пъти миналата година, за да оглавят S&P 500 и отново са най-добре представящите се в индекса от началото на 2024 г. с ръст от 46%. Оценката на акциите скочи до над 60 пъти бъдещите печалби миналата година, но мултипликаторът спадна, тъй като компанията отчете огромни печалби.

Nvidia е напът да мине Amazon по пазарна капитализация за първи път от 2002Скокът на акциите на компанията с 40% досега през 2024 г. повиши пазарната ѝ капитализация до 1,715 трлн. долара

Съотношение цена/счетоводна книга

Подобно на съотношението цена/печалба, съотношението цена/счетоводна книга разделя цената на акциите на компанията на балансовата им стойност, мярка за общите активи минус пасивите.

Съотношението често се използва от инвеститори в търсене на подценени акции на разумни цени - обикновено за оценка на финансови акции, особено банки, и акции на компании с материални активи.

Това е по-малко полезно за технологичните компании, тъй като техните перспективи за растеж често не се отразяват в балансите на компаниите.

S&P 500 се търгува при форуърдно съотношение цена/счетоводна стойност от 4,15 - над средното за 10 години от 3,26 и средното за 20 години от 2,76. За сравнение, съотношението цена/счетоводна книга на Nvidia е 22,48.

При този модел Home Depot и компанията за строителни продукти Masco са сред най-скъпите акции в индекса, докато Paramount Global и Invesco изглежда са сред най-евтините.

Могат ли акциите да надминат върховете от началото на 2022 г.?Въпреки че фондовият пазар е изправен пред много по-добра перспектива, високите оценки на компаниите предполагат по-ниска дългосрочна възвръщаемост

Премия за капиталов риск

Този метод измерва възнаграждението от притежаване на акции спрямо държавни облигации, изчислена чрез разликата между доходността на компанията и тази на Министерството на финансите. Акциите се считат за по-рискови от ултрасигурните държавни облигации, така че инвеститорите очакват първите да получат по-висока възвръщаемост в дългосрочен план.

Доходността на печалбата се изчислява чрез разделяне на отчетените или прогнозирани печалби на компанията през следващата година на цената на нейните акции.

Сравняването на доходността на последните печалби с доходността на 10-годишните държавни облигации показва, че рисковата премия на S&P 500 е 0,7 процентни пункта - близо до най-ниското ниво от около две десетилетия. (Колкото по-ниско е съотношението, толкова по-скъпи са акциите.)

Ще стимулира ли Великолепната седморка американските акции и през 2024?Най-големите компании в САЩ повишиха пазарната си капитализация с между 50% и 240% тази година

Съотношение на растеж цена/печалба

Коефициентът PEG е пазарната оценка на една компания спрямо нейните перспективи за печалба. За да го изчислите, разделете съотношението цена/печалба на компанията през последните 12 месеца на прогнозирания годишен бъдещ растеж на печалбите. PEG от 1 показва, че цената на акциите е в съответствие с очакванията за растеж.

Текущото PEG съотношение на S&P 500 е 1,48 - под средното за 10 години от 1,49 и над средното за 20 години от 1,35. За сравнение, коефициентът на Nvidia от 0,78 я прави да изглежда евтина.

Три важни въпроса за инвеститорите на Уолстрийт през 2024 г.Ралито на фондовия пазар в САЩ се изчерпа, предизвиквайки опасения дали акциите не са се повишили прекалено бързо

CAPE съотношение

Циклично коригираното съотношение цена/печалба е изведено от икономиста Робърт Шилър, носител на Нобелова награда. Изчислява се чрез разделяне на текущата цена на акцията на нейните средни коригирани спрямо инфлацията печалби от предходните 10 години.

При 33,4 съотношението CAPE на S&P 500 е по-високо, отколкото е било повече от 96% от времето от 1881 г. насам, но все още е доста под предишните върхове, наблюдавани в края на 90-те на миналия век и през 2021 г.

Обикновено този модел се използва за оценяване на циклично чувствителни компании като банки и тези в минната и петролната и газовата промишленост, тъй като техните перспективи се влияят от потребителското търсене и предлагане и икономическия растеж.