В сряда Федералният резерв изпрати хладен сигнал, че е приключил с повишаването на лихвените проценти, но и че не е готов да започне намаляване. Централните банкери на САЩ предупредиха, че не виждат необходимост да действат бързо, докато наблюдават разгръщането на икономическите данни, отбелязва CNBC.

В изявлението си след срещата Фед премахва формулировката, която досега показваше готовността му да продължи повишаването на лихвените проценти, докато инфлацията не бъде сведена до целта от 2%. Фед обаче все още няма планове за намаляване на лихвите, „докато не придобие по-голяма увереност, че инфлацията се движи устойчиво към 2 процента“, се казва в изявлението.

По време на пресконференция председателят Джером Пауъл каза, че колегите му чакат допълнителни данни, за да потвърдят, че сегашните тенденции продължават. Той също така отбеляза, че намаление на лихвите през март е малко вероятно.

„Искаме да видим повече добри данни. Не че търсим по-добри, търсим продължение на тези, които виждаме“, каза Пауъл.

В началото на срещата пазарите очакваха Федералният резерв да заяви, че ще започне да намалява референтната си лихва още през март или поне през май.

Веднага след решението търговията с акции в САЩ се понижи.

Уолстрийт наказа Alphabet и Microsoft въпреки ръста на печалбите имS&P 500 се понижи с 0,1%, докато Dow добави 0,3%, или 134 пункта, постигайки нов рекорд. Nasdaq Composite падна с 0,8%

Фед яхна вълната на забавящата се инфлация, силен пазар на труда и солиден икономически растеж, което му дава както свобода на действие да започне да облекчава паричната политика, така и предпазливост относно растежа, който може да се ускори отново – и отново да повиши цените, охлаждайки разказа за очакваното „мекото кацане“.

На този фон компанията за обработка на заплати ADP съобщи в сряда, че американските компании са добавили само 107 000 нови работници през януари – числото е под пазарните очаквания, но все още е показателно за разширяващ се пазар на труда. Отделно Министерството на труда на САЩ съобщи, че индексът на разходите за заетост, показател, който Фед следи отблизо за сигнали за инфлация, идващи от заплатите, се е увеличил само с 0,9% през четвъртото тримесечие - най-малкото повишение от второто тримесечие на 2021 г.

В по-общ план инфлацията, измерена чрез цените на основните лични потребителски разходи, се повиши с 2,9% през декември спрямо предходната година, най-ниското ниво от март 2021 г. На шест- и тримесечна база основните цени по същия индекс бяха на или под целта на Фед.