Изминаха повече от шест десетилетия, откакто Томас Кун за пръв път въвежда термина "промяна на парадигмата". Въпреки това процесът, описан от американския историк, при който натрупването на противоречия и нарушения на стари теории води до болезненото им отхвърляне, остава актуален и днес, пише в свой анализ на очакванията за 2024 г. Reuters.

С настъпването на 2024 г. последиците от свръхвисоката инфлация, изострянето на търговските конфликти и войните поставят под въпрос установените начини на мислене за света. Това създава неудобна среда за множество сектори - от централното банкиране до технологиите, индустриалната политика и енергетиката, а уроците, които специалистите ще извлекат през следващите 12 месеца, се очаква да повлияят на икономиките, компаниите и пазарите за години напред.

Мисленето на Кун, изложено в основополагащата му книга "Структура на научните революции", се фокусира върху объркания, конфронтационен процес, при който научните теории се променят, за да се приспособят към новите открития. Макар че концепцията за смяна на парадигмите е широко прилагана - до степен на злоупотреба - в някои области, тя изглежда наистина подходяща, когато се разглеждат многото несигурности в днешния променен свят.

Геополитика и финансова криза: Какво притеснява най-много глобалния бизнес?Очакванията за инфлацията в средносрочен план са спаднали значително
Всеки опит да се надникне в бъдещето започва с признаване на разнообразието от парадигми, които се борят за надмощие. Те включват съперничещи си политически идеологии, които ще се сблъскат на предстоящите избори в Съединените щати, Обединеното кралство, Индия, Индонезия, ЕС и други демократични региони през следващите 12 месеца. Това се очаква да се случи, тъй като политическите лидери все по-често определят вота на хората като екзистенциално решение, чийто резултат обаче може да не приемат за легитимен. Пример за това са привържениците на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, които започнаха кампанията за кандидатурата му през 2024 г. с ясния отказ да приемат, че той е загубил честно от Байдън на последните президентски избори.

В сравнение с политиката централните банки може да изглеждат бастиони на стабилността. И все пак шефът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл и неговият колега в Европейската централна банка Кристин Лагард трябва да се ориентират в дълбоките води на несигурността. След като бързо повишиха лихвените проценти в отговор на инфлационен скок, за който мнозина вярваха, че е временен, теоретичните основи на паричната политика отново са на дневен ред. Рисковете от нова грешка са високи, което може да постави централните банки на политическата огнева линия.

Новата реалност на по-високи лихвени проценти също така поражда съмнения относно устойчивостта на държавния дълг, като притиска политическите лидери да преразгледат ангажиментите си по отношение на разходите и данъчното облагане. Това обаче не означава, че те ще станат по пасивни. Бюрократите са все по-склонни да се намесват в трансграничната търговия, да налагат финансови санкции, да блокират сливания и да примамват бизнеса с данъчни облекчения и субсидии. В отговор на това компаниите могат да привлекат повече от тях в ръководството си на следващ етап, което превръща властите и бизнеса в скачени съдове по нова линия, но би могло да потисне корпоративния дух.

Защо хаосът в Русия е опасен за световната икономикаНай-сериозното предизвикателство към властта на Путин от 23 години насам все още може да доведе до сътресения и промени
Междувременно навлизането на самообучаващи се системи, задвижвани от генеративен изкуствен интелект, заплашва с последици далеч извън технологичната индустрия. Умните чатботове биха могли да повишат производителността в една организация и същевременно да унищожат работни места. Надпреварата за надмощие на терена на изкуствения интелект ще предизвика борба за надеждни данни, а правителствата ще се стремят да създадат подходящи регулации, които да предотвратят потенциалното разпространение на опасна дезинформация. Младите хора може просто да реагират, като прекарват по-малко време онлайн, предвиждат още анализаторите на Reuters.

Всички тези нови разкази не само се конкурират със старите идеи - понякога те са в конфликт с тях. Например стремежът на САЩ да накарат потребителите да се откажат от автомобилите, които харчат много бензин, и да се пренасочат към такива, задвижвани от батерии, може да се окаже несъвместим с желанието за намаляване на зависимостта от Китай. А зелените иновации, които в един момент започнаха да изглеждат като задънени улици - биогоривата например, могат да се завърнат на сцената.