S&P 500 прекъсна петдневна поредица от нови рекорди, повлечен надолу от технологичните акции.

Широкият индекс падна с 0,1%, докато индустриалният Dow се повиши с 0,2%, или 60 пункта, за да достигне нов връх. Технологичният Nasdaq Composite се понижи с 0,4%.

И трите индекса все пак завършиха седмицата с повишение.

На дълговите пазари доходността на референтните 10-годишни държавни облигации се покачи до 4,159% от 4,131% в четвъртък. Доходността нараства, когато цените падат.

Убеждението, че Федералният резерв успешно е забавил инфлацията, без да предизвика рязко икономическо забавяне, помогна за подхранването на пазарите през изминалата седмица. Предпочитаният от централната банка измерител на инфлацията показа в петък, че ценовият натиск остава предимно слаб през декември.

Любимият на Фед показател за инфлацията се охлаждаИнфлацията е все още висока, но продължава да спада - това вероятно ще даде зелена светлина на Фед да започне да намалява лихвените проценти

Част от пазарната инерция се забави, след като производителят на чипове Intel даде слаба прогноза за продажбите през текущото тримесечие. Акциите му паднаха с 12%, което е най-големият им процентен спад от юли 2020 г.

Това повлече надолу и други производители на чипове. Акциите на Advanced Micro Devices, Nvidia и Micron Technology завършиха търговската сесия с понижение.

Intel се срина заради слабото търсене на чипове за персонални компютриАкциите на компанията се сринаха с почти 12%, след като обяви мрачни прогнози за приходите си през Q1 2024

Компенсирайки спада в акциите на технологичните компании, акциите на American Express добавиха 7,1%.

Въпреки че тримесечните ѝ печалби и приходи не се вписаха в очакванията на Уолстрийт, American Express даде по-силна от очакваната перспектива за 2024 г. и каза, че стабилните потребителски разходи са повишили резултатите през последното тримесечие.

Гигантът за кредитни карти очаква заможните му картодържатели да продължат тенденцията тази година, прогнозирайки ръст на приходите за 2024 г. от 9% до 11%.

Акциите на Colgate-Palmolive поскъпнаха с 2%, след като производителят отчете по-добри от очакваните печалби за четвъртото тримесечие.

S&P 500 достигна нов връхСезонът на печалбите набра скорост с отчетите на няколко от най-големите компании в САЩ

Инвеститорите обръщат голямо внимание на икономическите данни, които ще хвърлят светлина върху това дали потребителските разходи - гръбнакът на икономиката на САЩ - ще останат силни. Те са нараснали с 0,7% през декември спрямо предходния месец, показаха данни, публикувани в петък.

Очаква се Фед да запази лихвените проценти стабилни на срещата си следващата седмица, но инвеститорите ще следят в коментарите на председателя Джером Пауъл за индикации за бъдещи съкращения, които биха могли да стимулират икономиката. Данните за броя на работните места, добавени този месец, се очакват следващия петък.

Сезонът на печалбите е в разгара си с отчети на J&J, P&G, GE и още гигантиJohnson & Johnson, който отчете по-високи проходи и печалби, подпомогнати отчасти от сегмента MedTech на компанията

От ръста на Netflix до спада на Tesla – още акции, които определиха седмицата на Уолстрийт

Акциите на стрийминг гиганта Netflix скочиха с 11% в сряда, което го направи най-печелившия в S&P 500.

Компанията обяви, че е добавила около 13 милиона нови абонати през последното тримесечие, близо 50% повече от очакванията на Уолстрийт.

Netflix също така сключи нова 10-годишна сделка с WWE, като получи права върху шоуто WWE Raw и други. Сделката, оценена на повече от 5 милиарда долара, идва в момент, в който Netflix увеличава инвестициите си в програми на живо.

Акциите на компанията майка на WWE TKO Group скочиха с 16% във вторник, когато сделката беше обявена.

Акциите на Netflix скочиха с 11%, Microsoft достига $3 трлн. пазарна оценкаСилните показатели на повечето от акциите на „Великолепната седморка“ помогнаха за извеждането на S&P 500 и Nasdaq Composite на зелено

Във вторник United Airlines надмина очакванията на анализаторите за печалба, отчитайки 600 милиона долара за последните три месеца на 2023 г.

United заяви, че вижда трайно търсене на пътувания и че приходите нарастват както от премиум оферти, така и от икономичните билети, които се конкурират с предложенията от бюджетни превозвачи.

Изненадващо силната икономика на САЩ тласна S&P 500 до нов рекордАкциите на Tesla паднаха с 12% след слабата перспектива за 2024 г.

В четвъртък акциите на IBM скочиха с 9,5% и затвориха над $190,43, което се случва за първи път от юни 2013 г.

В сряда компанията съобщи, че печалбата ѝ е скочила през последното тримесечие, благодарение на ускоряващото се търсене на нейната платформа за изкуствен интелект, стартирана миналата година.

Главният изпълнителен директор Арвинд Кришна каза, че клиентското търсене на AI се ускорява.

Компанията съобщи още, че приходите ѝ са се увеличили с 4% спрямо предходната година до 17,38 милиарда долара, а печалбата ѝ нараства с над 20% до 3,29 милиарда долара.

Песимизмът на Tesla за 2024 г. притисна акциите на китайските EV компанииРъководената от Илон Мъск компания обяви по време на презентация за инвеститори, че ръстът на обема през 2024 г. „може да е значително по-нисък“

Сред губещите на пазара тази седмица беше производителят на електрически превозни средства Tesla, след като заяви, че растежът ще се забави тази година и че маржът на печалбата му е намалял през четвъртото тримесечие.

Tesla е изправена пред намаляващо потребителско търсене, свиващи се маржове и засилваща се конкуренция от конкурентни EV производители.

Главният изпълнителен директор Илон Мъск също така повтори желанието си за по-голям контрол върху компанията, като каза, че иска да има влияние да възпира акционерите активисти. На 15 януари Мъск написа в X, че освен ако не контролира около 25% от Tesla, би предпочел да изгражда изкуствен интелект и роботизирани продукти другаде.

Акциите на Tesla потънаха с 12% в четвъртък, най-лошият им ден от над година.

Акциите на LVMH скочиха с 8% и повишиха перспективите в луксозния сектор Най-голямата луксозна група в света отчете продажби в размер на 86,15 млрд. евро за 2023 г.

Отвъд океана панконтиненталният Stoxx Europe 600 се покачи с 1,1%, воден от печалбите на компаниите за луксозни стоки.

LVMH – най-голямата компания за луксозни стоки в света – отчете продажби над прогнозата за 2023 г., въпреки забавянето на растежа. Собственикът на марките Louis Vuitton, Dior и Hennessy отчете продажби, еквивалентни на около 93 милиарда долара, което е ръст от 13% на органична база спрямо 2022 г.

Акциите на LVMH скочиха с над 12%. Други европейски акции, свързани с луксозните стоки, също се повишиха.