Tesla започва производството на нов електрически автомобил за масовия пазар с кодово име "Redwood" в средата на 2025 г.

Това твърдят четирима вътрешни източници на Reuters, като двама от тях описват модела като компактен кросоувър.

Още миналата година Tesla е изпратила "искания за оферти" или покана за участие за "Redwood" до доставчиците си с прогноза за седмичен производствен обем от 10 000 автомобила, твърдят двама от източниците.

Tesla не отговори на запитването за коментар, посочва агенцията.

Целта на основателя и главен изпълнителен директор на Tesla – Илон Мъск, е да възбуди апетита на клиентите и инвеститорите за достъпни електромобили (включително самоуправляващи се), които се очаква да са следващото поколение по-евтини модели в индустрията.

Tesla намали цените на електромобилите си на няколко европейски пазараПоследните намаленията идват, след като вече над една година компанията сваля агресивно цените на електоромобилите си в Китай

През май миналата година предприемачът заяви, че се работи по два нови продукта с потенциал за комбинирани продажби от 5 млн. автомобила годишно.

"Както дизайнът на продуктите, така и производствените техники са над всичко останало, което присъства в индустрията", коментира той на годишната среща на акционерите на Tesla.

През 2022 г. Мъск заяви, че Tesla ще създаде специално самоуправляващо се такси с футуристичен външен вид през 2024 г., след като няколко пъти не успя д постигне целта за постигане на пълно самоуправление.

През март миналата година той и други ръководители на Tesla изложиха плановете си да намалят наполовина цената на следващото поколение автомобили, но не предоставиха времева рамка за пускането им.

В момента най-евтиното предложение на Tesla, седанът Model 3 е с начална цена от 38 990 долара в САЩ, допълва Reuters.

EV в стил Lamborghini: BYD иска да надмине Tesla и във високия сегментКитайският автомобилен производител разширява гамата си от електрически превозни средства до над 20 модела

Новият модел електромобили ще се предлага на начална цена от 25 000 долара и така ще позволи на Мъск да се конкурира с по-евтините версии с бензинови двигатели и с нарастващия брой евтини електромобили на пазара, като например произвежданите от китайската компания BYD.

През последното тримесечие на 2023 г. BYD изпревари Tesla като най-голям производител на електрически превозни средства в света, припомня Reuters.

Миналата година Мъск заяви, че е загрижен за въздействието на високите лихвени проценти върху потребителското търсене на стоки с голяма стойност като автомобилите. Той обеща да създаде автомобил за 25 000 долара още през 2020 г. - план, който по-късно отложи, а сега отново е на дневен ред.

Сроковете за доставка на следващо поколение компактни автомобили, беше един от най-задаваните въпроси от инвеститорите към Tesla преди отчета за тримесечните резултати днес следобед (24 януари), където се очаква прогноза от 21% ръст на доставките през 2024 г.

Това е доста под дългосрочната годишна цел от 50%, която Мъск постави преди около три години.

Tesla губи над $94 млрд. от пазарната си оценка от началото на 2024 г.Джеф Безос заплашва да открадне короната на Илон Мъск като най-богатия човек в света

Според новата биография на Илон Мъск, издадена през септември от Уолтър Айзъксън, Tesla планира да направи евтино роботаксита и електромобил с базова цена 25 000 долара.

Реализирането на печалба от по-евтини електромобили обаче ще бъде предизвикателство, като се имат предвид разходите за батерии, както и традиционните трудности при производството на качествени евтини автомобили.

Компанията планира да произвежда по-евтини модели в гига фабриката близо до Берлин и се интересува от изграждане на структури в Индия, допълват източниците на Reuters. Производителят на електромобили има заводи в Шанхай, както и в Калифорния.