Компанията за разработване на мозъчни импланти Neuralink на Илон Мъск е глобена за нарушаване на правилата на Министерството на транспорта на САЩ (DOT) относно транспортирането на опасни материали.

Това става ясно от документи на федералната агенция, прегледани от Reuters.

По време на проверките на съоръженията в Тексас и Калифорния през февруари 2023 г. разследващите са установили, че компанията не се е регистрирала като превозвач на опасни материали, показват още записите.

Установено е и неправилно опаковане на опасни отпадъци, включително на запалителната течност ксилол.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, химикалът може да причини главоболие, замайване, объркване, загуба на двигателна координация и дори смърт.

Ужасяващи ли са опитите на Neuralink с примати? Чака се отговор от SECУчените са извършили експерименти на здрави примати, някои от които са получили усложнения, вариращи от сериозни гъбични инфекции до кървене или подуване на мозъка.

Министерството на транспорта е глобило Neuralink с 2480 долара, което е по-ниско от първоначално определената глоба, тъй като компанията се е съгласила да отстрани нередностите, показват записите.

Говорител на администрацията за опасни материали, която разследва Neuralink, потвърди нарушенията и глобата и заяви, че разследването вече е приключено. Neuralink не отговори на въпросите на Reuters.

Агенцията разполага и с документи от Комитета на лекарите за отговорна медицина (PCRM) - група за защита правата на човека, която е срещу използването на животни в медицински изследвания. В тях обаче не се посочва защо Neuralink е транспортирала опасни материали и дали нарушенията са причинили вреди.

С чип в черепа - как мозъчно-компютърните интерфейси променят хората Проучвания показват, че иновативната технология, разработвана от Neuralink на Мъск, може да доведе до странни ефекти

Разследването на Министерството на транспорта е започнало миналата година, след като Reuters съобщи, че служители на Neuralink са подали вътрешни оплаквания за прибързани опити с животни, които причиняват ненужни страдания и смърт. "Нарушенията на Neuralink за пореден път разкриват небрежните и опасни практики на компанията", заяви Райън Меркли, директор на PCRM за защита на научните изследвания.

PCRM изпрати писмо до Министерството на транспорта, в което заяви, че Neuralink през 2019 г. може да е транспортирала мозъчни импланти, използвани в експериментите ѝ с маймуни, без подходящи мерки за изолиране. Имплантите може да са били заразени с резистентен на антибиотици стафилокок и херпес В вирус, заяви групата.

Министерството на транспорта не е открило доказателства, че Neuralink е транспортирала каквото и да било инфекциозно вещество, се казва в новите документи.

Компанията за мозъчни импланти на Мъск получи разрешение за тестове с хораОт Neuralink смятат, че тяхната технология би могла да лекува заболявания като затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения

Миналата година Neuralink получи разрешение от Американската администрация по храните и лекарствата за първото тестване на мозъчни импланти върху хора, което е важен етап за стартъпа.

През юни компанията беше оценена на 5 млрд. долара въз основа на частни сделки с акции.

През септември Neuralink обяви, че изпитването на импланти върху хора ще оцени безопасността на иновацията, която позволява на хора с парализа да управляват външни устройства само с мисълта си.

По време на проучването робот, разработен от компанията, поставя хирургически "ултрафините" нишки на импланта, които помагат за предаването на сигнали в мозъка на участниците, заявиха от компанията на Илон Мъск.

AI стартъпът на Илон Мъск се стреми да набере 1 милиард долара Според документацията, подадена в Комисията по ценните книжа и борсите, xAI вече е набрала близо 135 млн. долара от четирима инвеститори

Междувременно, предприемачът продължава експанзията си в сферата на изкуствения интелект. Стартъпът му xAI преговоря за набиране на 6 млрд. долара при предложена оценка от 20 млрд. долара, съобщава Financial Times.

Предполага се, че по този начин Мъск се опитва да предизвика основния си конкурент OpenAI, разработчик на ChatGPT. Миналата година xAI стартира Grok - чатбот, който се конкурира именно с ChatGPT.

Стартъпът води разговори с компании в Хонконг и се насочва към държавни инвестиционни фондове в Близкия изток, според доклада, който се позовава на източници, запознати с въпроса.

„Устата на истината“: Има ли нещо специално в чатбота Grok на Илон Мъск?Теорията на Мъск за присъщата безопасност на AI, търсещ истината, предизвиква скептични отговори от много експерти

Набирането на 6 млрд. долара би било много по-високо от целта от 1 млрд. долара, която xAI си постави миналия месец в заявление до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ. Оценката от 20 млрд. долара пък е малка част от тази на OpenAI, но в съответствие с други подобни компании, като например подкрепяната от Google Anthropic.

Офисът на Мъск не е отговорил на запитването на Reuters за коментар.

Според цитираните документи, банката Morgan Stanley координира набирането на средства. Тя съдейства и за финансирането на сделката на Мъск за придобиване на платформата X, известна преди това като Twitter.

През последните месеци средства набраха и други стартъпи в сферата на изкуствения интелект като Anthropic и подкрепяната от Microsoft Inflection AI, допълва Reuters.