Най-богатият човек на планетата и главен изпълнителен директор на водещи технологични компании – Илон Мъск, беше в центъра на почти всички събития от света на бизнеса през 2023 г.

При такава ексцентрична личност, с огромно влияние и капитали, която с лекота се забърква в международни скандали, да се направи точна равносметка не е лесна задача.

Fast Company дава своята гледна точка как са се справили компаниите на Мъск през изминалите 12 месеца.

TWITTER/X

Нито един от бизнесите на Мъск не предизвиква толкова разнопосочни мнения, колкото Twitter/X.

Бързата промяна на политиките, смяната на името, коментарите на собственика относно таксуването на потребителите, заплахите за съдебни дела, действителните съдебни дела и други са меко казано, изтощителни.

Коментарите и ретуитовете на самия Мъск бяха особено поляризиращи, като феновете му се сплотиха зад него, а опонентите му се разгневиха още повече.

„Уолт Дисни се обръща в гроба заради управлението на Боб Айгър“, каза МъскПопитан за опасността от отчуждаване на рекламодателите, Мъск признава, че напускането им ще доведе до края на платформата

Много големи рекламодатели се отказаха от платформата, макар че това се е случвало и преди, след което отново се връщаха.

Истинският показател за това как се справя Twitter/X дойде през октомври, когато компанията издаде документи за предоставяне на акции на служителите. В тях се казва, че стойността на компанията е около 19 млрд. долара или около 55% по-малко от 44-те млрд. долара, които Мъск плати за нея година по-рано.

Въпреки това, милиардерът е оптимист по отношение на платформата, като планира да я превърне в основа на приложение, което да предлага всичко - от банкиране до търсене на работа.

TESLA

През 2023 г. Tesla със сигурност имаше своите критици.

Производителят на електронни превозни средства получи негативи за това, че не е представил нов модел и значително е намалил цените, докато конкуренцията го изпреварва.

Пускането в експлоатация на Cybertruck беше недотам впечатляващо за мнозина с неговата базова цена от 60 990 долара - число, което е с над 50% по-високо от това, което Мъск обяви за първи път през 2019 г.

Дългоочакваният Cybertruck на Tesla тръгва на цена от над 60 хиляди долараПроизводителят на електрически превозни средства започна доставките в четвъртък и разкри цената и спецификациите на пикапа

Какво ще бъде търсенето след изчерпване на списъка на чакащите остава голяма въпросителна.

Нито една от тези критики обаче не изглеждаше от значение за инвеститорите.

Акциите на Tesla са поскъпнали със 122% от началото на годината досега, което е изключителен ръст, като се има предвид, че S&P 500 е поскъпнал с по-малко от 20% тази година.

SPACEX

През 2023 г. SpaceX работи с бясно темпо.

Към 3 декември компанията е изстреляла 91 ракети, като целта е 100 до края на годината.

Изстрелването на Starship не мина гладко, но Мъск заяви, че дори при унищожаването на ракетата екипът "е научил много".

Starship стигна по-далеч, но отново се провалиВторото изстрелване покри някои от целите си, но в крайна сметка завърши с експлозия

По-рано тази седмица компанията съобщи, че е започнала да обсъжда продажбата на вътрешни акции, като оценката ѝ е 175 млрд. долара. Това е повече от 150-те милиарда долара, на които беше оценена това лято и въпреки че оценките на частните и публичните компании невинаги се припокриват, това би поставило компанията редом с гиганти като Nike и T-Mobile.

STARLINK

Технически, част от SpaceX, тази услуга за сателитен интернет заслужава собствено признание, предвид растежа тази година.

През ноември Мъск обяви, че Starlink е "достигнала рентабилен паричен поток".

До момента услугата е изстреляла над 5000 сателита и има над 2 милиона абонати. Мъск говори за публично отделяне, но инвеститорът Рон Барун казва, че не очаква това да се случи преди 2027 г.

Как попаднах в тази война? Нова биография разкрива ролята на Мъск в УкрайнаТой тайно е наредил на инженерите да изключат сателитната мрежа Starlink близо до Крим, за да попречи на украинска атака срещу руския флот, твърди биографът му

Подобно на много други предприятия, притежавани от Мъск, тази година тя предизвика някои спорове, след като милиардерът заяви, че е спрял услугата в Украйна, за да предотврати нападение срещу Русия.

Компанията също така изглежда е получила разрешение да започне да предлага услуги в Газа, макар и само ако сателитите са одобрени от Израел. (Самият Мъск не е потвърдил това.)

BORING COMPANY

В сравнение с другите компании на Мъск, в Boring Company ситуацията е сравнително спокойна.

Тя тихомълком спря плановете си за самоуправляващи се превозни средства и претърпя голяма промяна в броя на служителите си.

Освен това получи първоначални одобрения за 68-километрова система от станции в Лас Вегас, която може да я превърне във фактически доставчик на обществен транспорт в Града на греха.

Мъск обаче изглежда не е имал много време за Boring Co. и поради това нещата през 2023 г. са били доста... скучни (каквото е в превод името на компанията).

8 неща за Илон Мъск от новата книга на биографа Уолтър АйзъксънМилиардерът има проблем с „вируса на будния ум“

Все пак при продажбата на акции на служителите цените бяха с 22% по-високи от миналогодишния кръг на финансиране, което повиши оценката от 5,7 млрд. долара на над 7 млрд. долара.

NEURALINK

Стартъпът за мозъчни импланти търси доброволци за първото си клинично изпитване върху хора, след като Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) най-накрая даде разрешение за тестовете - и някои фенове на Мъск се редят на опашка.

Това се случва въпреки доклада за ужасяващата смърт на маймуни, които са починали по време на опитите на компанията. (Мъск оспорва, като твърди, че маймуните, починали по време на опитите, са били неизлечимо болни и смъртта им не е свързана с Neuralink).

Появиха се и твърдения за неетични изследователски практики и токсична култура на работното място. (Компанията не е отговорила публично)

Neuralink на Илон Мъск започва изпитване на мозъчни чипове върху хораПациентите, които участват в проучването, ще трябва да се подложат на инвазивна мозъчна операция

Въпреки споровете, в началото на август Neuralink набра допълнително 43 млн. долара рисков капитал, като кръгът бе ръководен от фонда Founders Fund на Питър Тийл. Това вероятно е повишило оценката на компанията, която през юни възлизаше на 5 млрд. долара.

X.AI

Grok, собственият генеративен изкуствен интелект на Мъск, току-що започна да се внедрява - и е достъпен само за премиум абонатите на Twitter/X.

AI стартъпът на Илон Мъск се стреми да набере 1 милиард долара Според документацията, подадена в Комисията по ценните книжа и борсите, xAI вече е набрала близо 135 млн. долара от четирима инвеститори

Подадената в Комисията по ценни книжа и борси информация показва, че компанията X.AI вече е набрала близо 125 млн. долара.

Мъск иска да набере още 1 млрд. долара.

Според уебсайта на компанията тя се стреми да "разбере истинската природа на Вселената".