Илон Мъск е на посещение в Израел след бурния скандал, в който се замеси заради публичното одобрение на антисемитска теория на конспирацията в платформата си за социални медии X (Twitter).

Посещението идва по време на пауза във военните действия с Хамас, отбелязва CNN. През първите три дни от примирието Хамас освободи общо 58 заложници, предимно жени и деца, в замяна на освобождаването на 117 палестински затворници и заяви, че иска да удължи примирието.

Лично израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заведе най-богатия човек в света до Кфар Аза - един от кибуците, нападнати от Хамас на 7 октомври.

Освободените от „Хамас“ заложници са в Израел, Тел Авив пуска 39 палестинциСпоразумението между Израел и

Там е бил домът на Абигейл Едан, четиригодишна американка с двойно гражданство, отвлечена от войнстващата групировка същия ден и освободена в неделя.

"Премиерът и Мъск посетиха семейство Едан, където Мъск изслуша историята на четиригодишната Абигейл, чиито родители бяха убити и която беше отвлечена в Газа, а вчера освободена от плен на Хамас", съобщиха от израелската пресслужба, цитирани от CNN.

В разговор с Нетаняху, излъчван на живо в X, Мъск изрази съгласието си с него, че Израел трябва да унищожи Хамас.

"Тези, които възнамеряват да убиват, трябва да бъдат неутрализирани. След това пропагандата трябва да спре", каза Мъск. "Те просто обучават хората да бъдат убийци".

Според него, Газа трябва да бъде превърната в "проспериращо" място. "Ако (всичко това) се случи, мисля, че ще има добро бъдеще. С удоволствие бих помогнал.", заяви той.

По време на визитата си Мъск ще се срещне и с президента на Израел Ицхак Херцог при закрити врата, като според канцеларията на държавния глава, ще подчертае необходимостта от борба с нарастващия антисемитизъм онлайн.

В изявление на президентската канцелария се казва още, че към срещата се очаква да се присъединят представители на семействата на заложниците на Хамас, които ще споделят "ужасите на терористичната атака, както и чувството на продължаваща болка и несигурност за държаните в плен".

Посещението на Илон Мъск в Израел се случва повече от седмица, след като той се съгласи с твърдението, че еврейските общности прокарват "омраза срещу белите", което доведе до упрек от Белия дом и голям отлив на рекламодатели в X.

Apple и водещите компании напускат X след антисемитски скандал с Мъск Белият дом обвини собственика на платформата в

В публикацията се споменаваше и за "орди от малцинства", които заливат западните страни - популярна антисемитска теория на конспирацията. В отговор Мъск заяви: "Вие казахте действителната истина.", припомня CNN.

В последващи публикации Мъск заяви, че не вярва, че омразата към белите хора се разпростира "върху всички еврейски общности".

Но заяви, че ADL, организация, която се бори с антисемитизма, "несправедливо напада мнозинството на Запада, въпреки че то подкрепя еврейския народ и Израел. Това е така, защото според собствените си принципи те не могат да критикуват малцинствените групи, които са основната им заплаха".

Коментарите, съвпадащи с рязкото нарастване на престъпленията от омраза в САЩ както срещу евреи, така и срещу мюсюлмани, предизвикаха бързо осъждане от страна на групи за защита на правата на човека и от политици.

Белият дом отива в Threads: X продължава да губи акаунти заради скандала Този ход идва в момент, когато Мъск и X остават въвлечени в полемиката за антисемитизъм, която разтърсва платформат

За X проблемът се оказва труден за пренебрегване. Спорът бързо се превърна в огромно търговско главоболие за компанията, като от миналата сряда поне дузина водещи световни компанииспряха разходите за реклама. Сред тях са Disney, IBM, Fox Sports и дори Европейската комисия.

Още преди този скандал, X беше подложена на критики заради разпространението на антисемитски дискурси. Организации като ADL и Центърът за противодействие на дигиталната омраза, съобщиха за увеличаване на речта на омразата в X през последната година - констатации, които Мъск или критикуваше, или отричаше. През септември той заплаши да съди ADL за клевета, твърдейки, че докладите на групата са навредили на рекламите в X.

Мъск отговаря с „термоядрен иск“ срещу напускащите X рекламодателиДруги социални мрежи като Facebook, Reddit и TikTok също имат проблеми с ограничаването на зловредно съдържание

Неотдавна организацията съобщи и за драстично увеличение на антисемитските постове в X, особено след началото на войната между Израел и Хамас в началото на октомври.

Медийният наблюдател Media Matters по-рано този месец също подчерта антисемитското и пронацисткото съдържание в X. В отговор Мъск заведе дело, като заяви, че групата е представила невярна информация за вероятността реклами да се появяват с екстремистко съдържание в сайта.