Илон Мъск планира посещение в Израел следващата седмица, където ще обиколи градове до границата с Газа, съобщават израелски медии, цитирани от BusinessInsider.

N12 съобщава, че най-богатият човек ще стане свидетел на последиците от нападенията в селища и кибуци, взели стотици невинни жертви на 7 октомври.

Предвидени са и срещи с израелския президент Исаак Херцог и израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, допълва N12.

Източници от кабинета на президента и министър-председателя не коментираха новината за посещението пред BusinessInsider.

Предишната среща на Мъск с Нетаняху беше в Калифорния през септември, когато двамата обсъдиха антисемитизма в X (Twitter), допълва AP News.

Неотдавнашна публикация на Мъск в X, в която той нарича антисемитски пост "действителната истина", предизвика широк отзвук по-рано този месец.

Белият дом го осъди като "отвратително насърчаване на антисемитска и расистка омраза".

Белият дом отива в Threads: X продължава да губи акаунти заради скандала Този ход идва в момент, когато Мъск и X остават въвлечени в полемиката за антисемитизъм, която разтърсва платформата

Във вторник Мъск заяви, че X ще "дари всички приходи от реклама и абонаменти, свързани с войната в Газа, на болници в Израел".

Милиардерът заяви миналия месец, че Starlink на Space X ще засили свързаността в Газа, като предостави достъп до сателитна мрежа на "международно признати организации за помощ".

Интернет свързаността и телефонните услуги напълно се сринаха в Газа по време на израелските бомбардировки. Предложението на Мъск за Starlink обаче беше осъдено от израелски правителствени служители, като министъра на комуникациите Шломо Кархи. Той публикува в X, че "Хамас ще използва интернет за терористични дейности".

Израел охлади ентусиазма на Мъск да пусне интернет в Газа

След съобщението, Мъск е разговарял с офиса на Нетаняху, като е уверил представителите на властите, че "не бърза" да активира сателитната комуникация в Газа, според N12.

Мъск е заявил, че ще "предприеме извънредни мерки", за да гарантира, че тя ще бъде осъществена само по хуманитарни причини, като добавя, че Starlink ще направи всичко под надзора на американските и израелските служби за сигурност.

Мъск, както и X, Tesla и SpaceX, не отговориха на запитването на BusinessInsider за коментар.