Човечеството навлиза в четвърта индустриална революция – ера, която обещава бързо да оформи структурата и темпото на света, основно с иновации и технологии с изкуствен интелект, но и чрез разрушителна енергия.

Точно както при предишните индустриални революции, най-богатите лидери отново определят темпа в развитието ни към бъдещето. Голямата разлика е, че този път те не са бизнес предприемачи, а технологични милиардери, пише в анализ CEOworld.

Лидери като Илон Мъск от SpaceX, Tesla и X; Джеф Безос от Amazon, Лари Елисън от Oracle и Марк Зукърбърг от Meta управляват трансформиращи технологични продукти, навигират подема на научни изобретения и задвижват световни медийни платформи.

Всекидневно те поемат пресметнати мащабни рискове.

Но защо? Отговорът е, че просто могат да си позволят да се провалят.

ChatGPT на една година: Големият пробив, който разтърси технологичния святПрез изминалите 12 месеца ChatGPT се превърна в най-бързо развиващото се софтуерно приложение в света

През 2022 г. най-богатите технологични гиганти са загубили приблизително 433 млн. долара, според доклади на The Washington Post.

Въпреки това те са успели да продължат напред. А както посочва Bloomberg, биха могли да възстановят загубите си в рамките на една година. С други думи, не се страхуват да надскочат възможностите си и да преосмислят какъв трябва да е животът на човечеството утре, предприемайки смели стъпки към целта.

Без уменията на технологичните лидери и най-ярките специалисти в областта на технологиите днес нямаше да има мобилни устройства, интернет, смарт уреди за дома, електромобили и въпреки всички съмнителни аспекти – генеративен изкуствен интелект.

Въпросът е, че това, което ще се случи след 10 или 20 години, вероятно ще отразява какво правят съвременните изпълнителни директори и предприемачи в областта на технологиите и къде влагат своите неограничени материални средства.

Още уволнения и нови възможности: Технологичният пазар на труда през 2024Изкуственият интелект и специализирани умения се превръщат в основни оръжия за професионалистите

Ето четири възможни промени, които визионерските концепции на технологичните милиардери вероятно ще насърчат относно филантропията, политиката, неприкосновеността на личния живот и човешкия потенциал.

Силата на благотворителните каузи

Андрю Карнеги от Втората индустриална революция е запазил наследството си живо чрез многото организации, които е подкрепил финансово, като например обществени библиотеки и учебни заведения.

Карнеги майсторски е разпределял богатството си за социални програми, оставяйки след себе си името си и възможности за други да учат и да се развиват.

С днешна дата, фондацията на Бил и Мелинда Гейтс се е превърнала в емблема на благотворителната дейност.

От Бил Гейтс до папата – улавянето на CO2 от въздуха поляризира мнениятаДиректното улавяне на въглероден диоксид има своите привърженици, но предизвиква разногласия и е поставяна под съмнение от редица организации

Към края на 2022 г. е предоставила над 70 млрд. долара в подкрепа на всичко - от равенство между половете до здравеопазването и борбата с климатичните промени.

Семейство Гейтс не е самотно в своя филантропски стремеж. Други фамилии с милиарди също даряват, което в крайна сметка насочва парите им към благотворителни организации, които те смятат за неразделна част от развитието на човечеството.

Политическа позиция

За добро или за лошо, технологичните гиганти разполагат с огромен капацитет, за да изразяват своите политически пристрастия и убеждения.

Усилията за "скрита политика" позволяват на милиардерите да изтласкат определени теми и политици в светлината на прожекторите.

Това отново е нож с две остриета. Въпреки че милиардерите могат да помогнат за издигането на някои кандидати и да им дадат необходимия тласък, възгледите им може да не съвпадат с тези на обикновения човек.

Технологична етика

Една от най-актуалните теми е етичното използване на нововъзникващите технологични иновации като изкуствения интелект.

Тъй като технологичните милиардери са допринесли за развитието на иновациите, те естествено са тези, които трябва да помогнат за защитата на етичното въздействие на тези системи, изобретения и продукти.

Скрита армия наемни работници обучава системите за изкуствен интелект как да анализират данни

Справят ли се отлично в тази област? Все още не съвсем.

Често технологичните лидери поставят нетърпението им пред етиката. Ако не друго, идеите им гарантират провеждането на дебата за мерките за безопасност и регулаторните предпазни бариери пред изкуствения интелект.

По-добри възможности за живот

Новите технологии имат потенциал да помогнат на човечеството по невероятен начин.

Например, роботиката, която бързо навлезе в медицината. Лекарите и другите доставчици на услуги могат да помагат на пациентите по невъзможни преди начини с помощта на роботизирани инструменти и дистанционна роботика.

Как да живеем по-дълго: Стратегията на милиардера Питър Тийл Той инвестира значителни средства в технологии и наука, насочени към удължаване на живота

Макар че не всяка технологична иновация ще успее, много от тях ще променят безброй сектори. Това се случва с чатботовете и инструментите за изкуствен интелект, които се превърнаха в практически приложения.

Какво следва? Може би златната ера на по-автоматизирани технологии ще даде възможност на хората да правят това, което умеят най-добре: да добавят своята креативност към сложните проблеми и задачи на работните места.