Технологичните компании научават един стар урок от Уолстрийт: съзряването означава свиване.

Meta и Amazon отбелязаха скок на акциите си в петък след отчетите за приходите си за четвъртото тримесечие. Но въпреки че те надхвърлиха прогнозите, за инвеститорите е по-важно, че компаниите показват способност да правят повече с по-малко средства - примамливо уравнение за акционерите.

Също така в много случаи инвеститорите ценят парите в брой над всичко останало. Технологичната индустрия отдавна предпочита да реинвестира излишните парични средства обратно в растеж, като увеличава наемането на служители и експериментира със следващото голямо нещо. Но след година на големи съкращения и запазване на капитала, в четвъртък Meta обяви, че за първи път ще изплаща тримесечен дивидент от 50 цента на акция, като същевременно разреши допълнителен план за обратно изкупуване на акции на стойност 50 млрд. долара.

Печалбите на Amazon са скочили след силното празнично пазаруванеГигантът в електронната търговия продължава възстановяването, подразделението за облачни изчисления също се представя добре


"Ключът при тези компании е, че те наистина са в състояние да се преоткрият", казва Даниел Флакс, анализатор в Neuberger Berman, в интервю за CNBC. „Те продължават да инвестират в бъдещето и да играят в нападение, като същевременно управляват разходите в тази трудна среда".

Amazon не е толкова агресивна в изплащането на парични средства на акционерите, но темата със сигурност се обсъжда. През 2022 г. компанията въведе програма за обратно изкупуване в размер на 10 млрд. долара и оттогава не е обявявала нищо. По време на разговора за приходите в четвъртък анализаторът на Morgan Stanley Брайън Новак задава въпрос за плановете за допълнително изплащане на капитал.

"Наистина съм развълнуван, че всъщност имам този въпрос", казва в отговор финансовият директор на компанията Брайън Олсавски. "Никой не ми го е задавал от три години."

Олсавски добавя: "Ние обсъждаме и дискутираме политиките за капиталовата структура ежегодно или по-често, но засега няма какво да обявим. Радваме се, че имаме по-добра ликвидност в края на 2023 г. и ще се опитаме да продължим да я изграждаме".

Apple сложи край на поредицата спадове в приходите, Китай остава проблемПродажбите в Китай продължават да предизвикват тревога у инвеститорите


След години на привидно неограничен растеж най-големите интернет компании в света твърдо навлизат в нова ера. Те все още са на лов за най-добрите технологични таланти, особено в области като изкуствения интелект, но ръстът на броя на служителите им е ограничен. Увеличаването на персонала в някои части на бизнеса вече означава съкращаване на други.

Играем, за да спечелим

Например главният изпълнителен директор на Meta Марк Зъкърбърг заяви пред инвеститорите, че що се отнася до изкуствения интелект, "тук играем, за да спечелим, и очаквам да продължим да инвестираме агресивно в тази област, за да изградим най-напредналите клъстери".

По-късно по време на разговора за приходите, когато е попитан за разширяването на броя на служителите, той заявява, че новото наемане ще бъде "относително минимално в сравнение с това, което бихме направили в миналото", като добавя: "Искам да запазя нещата икономични".

Тази история се развива в цялата Силициева долина. Според уебсайта Layoffs.fyi януари е бил най-натовареният месец от гледна точка на съкращаването на работни места в областта на технологиите от март насам с почти 31 000 съкращения в 118 компании.

Meta обяви по-добри от очакваните резултати и първо изплащане на дивидентиПрез Q4 2023 нетната печалба на компанията нараства повече от три пъти на годишна база


Съкращенията тази седмица засегнаха пазара на облачен софтуер, където Okta обяви, че освобождава около 400 работни места, или 7% от персонала си, а Zoom потвърди, че се разделя с 2% от работната си сила, което възлиза на близо 150 позиции. В същото време Zuora обяви план за съкращаване на 8% от работните места, или почти 125 позиции въз основа на най-новите данни за броя на служителите.

Еван Сон, председател на Recruiter.com, нарича това "много объркан пазар на труда". Миналата година технологичните компании реагираха на драматично променящите се пазарни условия - рязко покачваща се инфлация, повишаващи се лихвени проценти, засилване на геополитическите рискове - след продължителен бичи пазар. Meta съкрати над 20 000 работни места през 2023 г., Amazon уволни над 27 000 души, а Alphabet - над 12 000 позиции.

Днес икономиката е в съвсем различна ситуация. Растежът отново е здравословен, инфлацията изглежда под контрол, а централните банки дават надежда, че тази година предстои намаляване на лихвените проценти. Безработицата в САЩ се задържа на ниво от 3,7% през януари, което е спад от 6,4% преди три години, когато икономиката тъкмо се отваряше от пандемичния застой.

От конкуренция до геополитика: Пет въпросителни пред Apple в КитайПродажбите на производителя на iPhone в Китай през тримесечието на декември спаднаха с близо 13%


Технологичните акции са в подем, като Meta, Alphabet и Microsoft са на рекордни нива на пазарна капитализация или близо до тях. Но съкращенията в индустрията продължават.

Уолстрийт възнаграждава технологичните компании за подобрената дисциплина и разпределението на паричните средства, но това повдига въпроса накъде могат да се насочат те за значителен растеж. Освен Nvidia, която имаше страхотна 2023 г. благодарение на нарастващото търсене на нейните чипове с изкуствен интелект, нито една от другите технологични компании с мегакапитализация не расте с историческите си средни стойности.

Дори по-добрият от очакваното 25% ръст на Meta за четвъртото тримесечие е малко подвеждащ, тъй като съпоставимата стойност преди година беше понижена заради забавянето на пазара на цифрова реклама. В четвъртък финансовият ръководител Сюзън Ли напомни на анализаторите, че с напредването на 2024 г. компанията ще "изживява периоди на все по-силно търсене".

Уолстрийт наказа Alphabet и Microsoft въпреки ръста на печалбите имS&P 500 се понижи с 0,1%, докато Dow добави 0,3%, или 134 пункта, постигайки нов рекорд. Nasdaq Composite падна с 0,8%


Анализаторите прогнозират, че до края на тази година растежът на Meta ще се върне в най-добрия случай до ниските си ранни нива. Оценките за растежа на Amazon и Alphabet са още по-ниски, което е добър показател, че призивите за мерки за разпределение на капитала може само да станат по-силни.

Бен Барингер, технологичен анализатор в Quilter Cheviot, коментира пред CNBC, че решението на Meta да изплаща дивидент е "символичен момент" в това отношение.

"Марк Зъкърбърг показва, че иска да привлече акционерите към себе си и подчертава, че Meta вече е зрял, пораснал бизнес", казва той.