Технологичният сектор започна 2024 с нови съкращения на работни места, които идват едновременно с удвояването на инвестициите в изкуствен интелект (AI).

Въпреки че през изминалата година инструментите на изкуствения интелект, които лишават хората от работа, бяха основен повод за безпокойство в Силициевата долина и извън нея, не всички скорошни съкращения в технологичната индустрия са пряко свързани с това. Но технологията все пак има пръст в случващото се - много от последните съобщения за съкращения на работни места са по повод на това, че същите тези компании разкриват големи инвестиции в технологии за изкуствен интелект, за да преразпределят ресурсите си. По друг начин казано, все повече технологични компании изрично посочват изкуствения интелект като причина за преосмисляне на броя на служителите си.

Продължаващите трудови сътресения в самата индустрия, създаваща изкуствения интелект, могат да покажат, че предстоят още вълнения, тъй като се очаква той да промени по-широкия бизнес пейзаж през следващите години.

Как най-богатите технолидери трансформират света за всички останалиТочно както при предишните индустриални революции, най-богатите определят темпа към бъдещето. Голямата разлика е, че този път те не са предприемачи, а технологични милиардери


Повече от 5500 съкратени за по-малко от две седмици

Последните съкращения на работни места в областта на технологиите се извършват на различни длъжности както в големи технологични компании, така и в по-малки стартъпи.

Тази седмица технологичните гиганти Google и Amazon обявиха мащабни съкращения, които засягат стотици работници в различни бизнес подразделения. Новините за съкращенията идват месеци след като и двете компании обявиха поотделно многомилиардни инвестиции в стартъпа за изкуствен интелект Anthropic.

Също тази седмица социалната платформа Discord съобщи, че съкращава 17% от персонала си. Unity Software, производителят на технология, използвана в популярни мобилни игри като Pokemon Go, разкри, че съкращава 25% от персонала си, а приложението за изучаване на езици Duolingo - около 10% от договорно наетите си работници.

Скъпи AI специалисти, заплатата от $900 000 може би наистина е тукВъзнагражденията за експерти в областта на изкуствения интелект се покачват, докато все повече компании от все повече сектори развиват своите AI звена


Според данни, събрани от Layoffs.fyi, по-малко от две седмици след началото на 2024 г. повече от 5500 технологични служители са загубили работата си.

Тези съкращения в технологичния сектор идват след много болезнени две години за индустрията, белязани от стотици хиляди служители, които загубиха работата си. По данни на Layoffs.fyi през 2023 г. са регистрирани 262 682 съкращения в технологичната индустрия, след 164 969 през предходната година.

Тревогата от изкуствения интелект се засилва

Роджър Лий, основател на стартъп, който отдавна следи съкращенията в технологичната индустрия чрез своя уебсайт Layoffs.fyi, коментира пред CNN, че много технологични компании все още се опитват да "коригират прекомерното си наемане по време на пандемичния скок".

Началото на пандемията доведе до рязко нарастване на търсенето на цифрови услуги, тъй като хората по целия свят бяха принудени да работят, общуват и пазаруват от вкъщи. На този фон технологичната индустрия започна да наема забележително много служители. Но след като ограниченията, свързани с пандемията, отслабнаха през следващите години и настъпи по-широка макроикономическа несигурност, тя отбеляза най-голямото си отстъпление след спукването на дотком балона през 2000 г., като бързо съкрати стотици хиляди работни места.

Лов за таланти: Малките компании са големият печеливш от масовите уволненияМного технологични служители са по-отворени отвсякога за позиция в индустрия, която иначе дори не биха обмислили


Макар Лий да казва, че средата на високи лихвени проценти и спадът в технологичния сектор са продължили по-дълго от първоначално очакваното, той добавя, че "все повече технологични компании посочват изкуствения интелект като причина за съкращенията".

Миналата година компании, сред които Chegg, IBM и Dropbox, посочиха навлизането на изкуствения интелект като причина за преосмисляне на броя на своя персонал. Duolingo и Google също са сред тези, които се стремят да мобилизират ресурси, за да се възползват от бума на AI.

Въпреки че пълната степен на въздействие на технологията върху пазара на труда все още не е ясна, изследователите твърдят, че стотици милиони работни места в световен мащаб могат да бъдат засегнати. Едновременно с това обаче тя има и потенциал да създаде нови и различни роли в бъдеще.

В изследователска бележка от март миналата година икономисти от Goldman Sachs заявяват, че до 300 милиона работни места на пълно работно време по света могат да бъдат загубени заради възхода на генеративния AI, като т.нар. „бели якички“ са най-застрашени. Отделно проучване показва, че работните места на жените могат да бъдат непропорционално засегнати от внедряването на AI от предприятията през следващите години.

Технологичен армагедон: AI уволнява хората в индустрията, която го създадеТехнологичната индустрия е обхваната от страст към изкуствения интелект и инвестира в таланти и технологии, свързани с него


Затова и съкращенията на работни места в областта на технологиите се разглеждат внимателно. Те продължават, което привлича допълнително вниманието на законодателите.

Според Парул Кул, софтуерен инженер в Google и президент на гражданския профсъюз Alphabet Workers Union, неговите колеги, които са загубили работата си миналата седмица, са били шокирани, когато са разбрали по имейл, че са съкратени.

В петък в изявление за CNN Кул определя съкращенията като "ненужни и контрапродуктивни", предизвикани от "корпоративната алчност".

"Съкращенията внасят хаос и нестабилност на работното място и принуждават работниците да се задоволяват с по-малко", добавя Кул, като акцентира, че дори тези, които остават на работа, "работят в постоянно безпокойство, че ще бъдат следващите".

Google, от своя страна, коментира, че съкращенията имат за цел да помогнат на екипите "да станат по-ефективни и да работят по-добре" и че подкрепя засегнатите служители, "докато си търсят нови роли“.