Фондовият пазар в САЩ продължи с хитовете в петък: Nvidia достигна нови висоти, а S&P 500 отбеляза 15-ия си рекорд за годината.

Това помогна на широкия индекс да регистрира своето 16-о седмично увеличение през последните 18 седмици – гореща поредица, наблюдавана за последно през 1971 г., когато „Joy to the World“ на Three Dog Night оглавява Billboard Hot 100.

И трите основни борсови индекса на САЩ се търгуваха на зелена територия в петък, започвайки март на високо ниво след четири последователни месечни печалби. Dow Jones Industrial Average се покачи с 0,2%, или 91 пункта, докато S&P 500 се повиши с 0,8%. Благодарение до голяма степен на компаниите в полупроводниковия сектор, технологичният Nasdaq Composite поведе класацията с 1,1% ръст, като също постави нов рекорд.

Акциите на Intel, Qualcomm, Advanced Micro Devices, Broadcom и Micron спечелиха по 1,8% или повече в петък, за да удължат безмилостния напредък на производителите на чипове. Nvidia се покачи с 4%, издърпвайки пазарната си капитализация над $2 трилиона само в рамките на 180 търговски дни, според пазарните данни на Dow Jones.

На дълговите пазари доходността на 10-годишните държавни облигации се понижи в петък и се установи на 4,180% след по-слаби от очакваното отчети за производствената активност в САЩ, потребителските настроения и разходите за строителство.

Фондовият пазар в САЩ продължава да бележи печалби въпреки силните икономически данни, които принудиха инвеститорите да потиснат надеждите за намаляване на лихвените проценти при срещата на Федералния резерв през март. Следващата седмица трейдърите ще получат допълнителни сигнали за посоката на паричната политика на Фед - председателят на Фед Джером Пауъл ще бъде изслушан пред Конгреса, а Министерството на труда ще публикува своя доклад за работните места през февруари.

Лесли Томпсън, главен инвестиционен директор на Spectrum Wealth Management, коментира пред The Wall Street Journal, че данни за по-гореща инфлация по-късно през март могат да съвпаднат със сезонно низходящия период за акциите, което ще притисне цените им и ще даде шанс на инвеститорите да купят спада.

„Нещата не вървят нагоре вечно. Нуждаете се от някакво естествено отдръпване. Това може да е по-подходящ момент за купуване“, казва Томпсън.

New York Community Bancorp отново беше в светлината на прожекторите, но в отрицателен контекст - акциите на банката се сринаха с 26% в петък, след като компанията заяви, че е открила „съществени слабости“ в контрола на заемите, смени главния си изпълнителен директор и пое такса от 2,4 милиарда долара. Акциите натежаха на индекса на регионалните банки.

Много инвеститори в сектор енергетика имаха по-добър край на седмицата. Референтният американски суров петрол се повиши с 2,2% до $79,97 за барел в петък, продължавайки сезонното повишение с наближаването на топлите сезони. В резултат на това акциите на производителите на нефт и газ, рафинериите, сондажите и операторите на танкери се повишиха.

Комуналните услуги, от друга страна, бяха най-зле представящият се сектор на S&P 500. Това се дължи отчасти на акциите на Xcel Energy, които продължават да падат, след като тази седмица компанията заяви, че може да бъде изправена пред искове за отговорност, свързани с горски пожари, бушуващи в Тексас.

Междувременно акциите на Spirit AeroSystems се повишиха с 15%, след като The Wall Street Journal съобщи, че Boeing е в предварителни преговори за закупуване на доставчика на фюзелаж. Boeing, който се отдели от Spirit преди две десетилетия, загуби 1,8%.

Другият голям победител в сесията беше Dell, който съобщи в четвъртък, че има натрупани поръчки за сървъри с изкуствен интелект. Акциите на тексаския производител на персонални компютри се повишиха с 32%. Този отскок е най-новото доказателство, че еуфорията около AI, която движи пазарите през последните месеци, се разширява.

Индексите на основните европейски фондови пазари също закриха първата си търговия за март възходящо, след като приключиха февруари с растеж. Инвеститорите оценяваха най-новите данни за инфлацията в еврозоната през февруари, регистрирала по-значим спад, отколкото през предходния месец, обобщава CNBC.

Общовропейският Stoxx 600 се повиши с 0,6% до 497,58 пункта, като акциите на технологичните дружества поскъпнаха средно с 1,6%, а тези на застрахователите поевтиняха с 0,7%.

Книжата на най-големия германски производител на търговски превозни средства Daimler Truck достигнаха нова рекордно висока стойност, скачайки с над 15%. Компанията отчете рекордна печалба за 2023 г. и обяви програма за обратно изкупуване на акции за 2 милиарда евро.