Джеф Безос, Nvidia и други големи технологични компании инвестират в предприятие, което разработва човекоподобни роботи, което е част от плановете за намиране на нови приложения на изкуствения интелект.

Стартъпът Figure AI, който е подкрепен и от OpenAI и Microsoft Corp., търси около $675 млн. в кръг на финансиране с предварителна оценка от около $2 млрд., казват източници на Fortune.

Чрез своята компания Explore Investments Безос е инвестирал $100 млн. Microsoft - $95 млн., а Nvidia и свързан с Amazon.com Inc. фонд предоставят по $50 млн.

Роботите се превърнаха в изключително важна нова стъпка за AI индустрията, позволявайки ѝ да прилага най-съвременни технологии за решаване на реални задачи.

Инженерите на Figure работят върху робот, който изглежда и се движи като човек. Компанията заяви, че се надява машината, наречена Figure 01, да може да изпълнява опасни задачи, които са неподходящи за хора, и че технологията ѝ ще помогне за намаляване на недостига на работна ръка.

В проекта участват и други технологични предприятия. Intel Corp. инвестира $25 млн., а LG Innotek с $8,5 млн. Междувременно инвестиционната група на Samsung е отделила $5 млн. Сред поддръжниците са и компаниите за рисков капитал Parkway Venture Capital, която инвестира $100 млн., и Align Ventures - $90 млн.

В сравнение с по-големите спонсори OpenAI, която в един момент обмисляше да придобие Figure, инвестира $5 млн.

През януари Bloomberg съобщи за кръга на финансиране, който стартира с Microsoft и OpenAI като първоначални водещи инвеститори. Тези големи имена помогнаха за привличането на парични средства от други предприятия. Събраните $675 млн. са значително повече от първоначално търсените от Figure $500 млн.

Mиналата година стартъпът набра 70 млн. долара в кръг на финансиране, ръководен от Parkway. По това време главният изпълнителен директор Брет Адкок заяви: "Надяваме се, че сме една от първите групи, които ще пуснат на пазара хуманоид, който действително може да бъде полезен и да извършва търговски дейности."

"Близката цел на Figure е да внедри роботи в работната сила и вярваме, че структурираните, повтарящи се и често опасни задачи в склада са чудесно потенциално първо приложение", добави Адкок.

Индустрията за роботи с изкуствен интелект напоследък е доста заета. По-рано тази година подкрепеният от OpenAI норвежки стартъп 1X Technologies AS набра 100 млн. долара. Канадската Sanctuary AI разработва хуманоиден робот, наречен Phoenix. Tesla пък работи върху своя технология, наречена Optimus, като Илон Мъск го нарича един от най-важните си проекти.

Agility Robotics, която Amazon подкрепи през 2022 г., разполага с роботи в процес на тестване в един от складовете на търговеца.