Основателят на Amazon Джеф Безос все още не е обяснил защо е решил да продаде 24 млн. акции на компанията на стойност близо 4 млрд. долара.

Регулаторните документи потвърдиха сумите, които милиардерът е разтоварил през последните дни.

Въпреки че той все още не е коментирал сделката, през февруари Amazon заяви, че Безос е планирал да продаде 50 млн. акции чрез Morgan Stanley до края на януари 2025 г.

Подходящ момент за осребряване?

Цената на акциите на Amazon затвори с понижение от 2,15% на 13 февруари в САЩ, а днес те поскъпнаха с 0,85% до 170,08 долара според предварителните пазарни оценки.

Въпреки това през последните 12 месеца дяловете на компанията поскъпнаха с повече от 50%, с което цената им се доближи до историческия си връх, пише Euronews.

Впоследствие пазарната й капитализация достигна 1,75 трилиона долара.

Как се става милиардер?Според Марк Кюбан да бъдеш богат няма никакви недостатъци

Компанията също така наскоро зарадва инвеститорите с последните си финансови резултати за четвъртото тримесечие.

Тя отчете 14% ръст на нетните продажби до $170 млрд., в сравнение със $149,2 млрд. долара за предходното тримесечие, надминавайки пазарната оценка от $166 млрд.

Гигантът в търговията на дребно отчете и ръст на нетната печалба до $10,6 млрд. долара, като доходите на акция възлизат на $1,00, което надхвърли прогнозите за $0,79.

"Това беше едно знаменателно тримесечие и доказателство за упоритата работа на нашия екип, което отбеляза рекорден празничен сезон и сложи край на една силна година за Amazon", заяви Анди Джаси, главен изпълнителен директор на компанията.

Amazon обяви пускането на Rufus - авангарден генеративен асистент за пазаруване, работещ с изкуствен интелект, чиято цел е да подобри преживяването на клиентите.

Безос не е продавал акции от 2021 г. насам, по данни на Bloomberg.

Въпреки това той все още ще бъде най-големият акционер с дял от около 9%, пише Financial Times.

Мъск, Арно, Безос: С колко забогатяха милиардерите от 2020 г. насамАко настоящите тенденции се запазят, светът може да види първия си трилионер след десетилетие

Избягване на данъка върху капиталовите печалби?

Джеф Безос наскоро се премести в Маями от Вашингтон - и както отбелязва счетоводната компания CPA Practice Advisor, този негов ход би могъл да му спести около 600 млн. долара поради таксата от 7% в предишни щат.

"Сега, когато живее във Флорида, той е успял да избегне този данък. Ако завърши предложената от него продажба на всички 50 млн. акции, в крайна сметка би могъл да спести близо 600 млн. долара", казва CPA.

През ноември обаче Безос заяви в публикация в Instagram, че причината да се върне в Маями е, за да бъде по-близо до семейството си.

"Родителите ми винаги са били най-големите ми поддръжници. Наскоро те се преместиха обратно в Маями, мястото, където живеехме, когато бях по-млад. Искам да съм близо до тях, а с Лорън обичаме Маями."