Каква е разликата между революция и пазарен балон?

Често това са времето и търпението - две неща, които са известни на Уолстрийт.

Тъй като бумът на изкуствения интелект навлиза във все повече сфери от живота на служителите и изстрелва акциите на борсата нагоре, някои инвеститори се притесняват дали това е доходоносна инвестиция и какво ще се случи, ако не е.

Какво се случва?

Акциите на Nvidia се изстреляха нагоре, без да се вижда краят на възходящата им траектория. Те поскъпнаха с около 240% през последната година, но калифорнийският производител не е сам в тази тенденция.

AMD е поскъпнала със 126,5 % отпреди една година, а акциите на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co са се повишили с почти 5 % за същия период.

Акциите на така наречената Великолепна седморка в областта на технологиите - Apple, Microsoft, Nvidia, Amazon, Google, Meta и Tesla - които доминират в S&P 500, също се възползваха от шума около AI. Те са се повишили с около 55% през последната година.

Междувременно големите компании вече пренасочват ресурсите си, за да инвестират значителни средства в AI технологиите и дори освобождават служители в очакване на повишаване на производителността чрез автоматизация, отбелязва CNN.

"Това не е просто шумотевица", казва главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън пред CNBC.

Даймън, който често е скептично настроен към новите технологии и пазарната мода, съобщава че в JPMorgan има около 200 души, които се занимават само с изследване на генеративния AI.

"Когато за първи път се появи интернет балонът... това беше шум. Тук не е така. Това е реално", казва той. "Хората го внедряват с различно темпо, но той ще се справи с огромно количество неща."

Не всички са убедени в това. В бележка до инвеститорите Торстен Слок, главен икономист в Apollo Global Management пише, че 10-те най-големи компании в S&P 500 днес са по-надценени, отколкото по време на технологичния балон в средата на 90-те. Той се позовава главно на съотношението цена/печалба на компаниите.

“Растежът на тези компании е създал тефлонов пазар на акции - нищо лошо не може да се залепи за него, дори по-високите данни за инфлацията и забавянето на намаляването на лихвените проценти”, казва Юнг-Ю Ма, главен инвестиционен директор в BMO Wealth Management.

"Идеята, че изкуственият интелект може да отприщи както разходите, така и производителността, е силен наратив, върху който пазарите са фокусирани в момента."

Но този фокус само върху AI е тревожен.

"Мислите за средата на 90-те години се прокрадват в днешния пазар на акции, тъй като по това време бумът на производителността задвижваше акциите в продължение на години въпреки сравнително високите лихвени проценти", казва Ма.

"Сегашният хайп може да е малко по-напреднал от това, което AI ще осигури в близко бъдеще за повишаване на производителността."