Дженсън Хуанг е човекът на деня, на годината, а може би дори на десетилетието.

Технологичните компании буквално не могат да се наситят на графичните процесори на Nvidia, на която Хуанг е съосновател и главен изпълнителен директор.

Производителят на чипове вече няма много общо със старата си същност - доставчик на графични карти за видеоигри от поколение X, които вдъхваха живот на изображенията чрез ефективно рендиране.

Това е Nvidia, чийто хардуер поставя началото на свят, в който ние говорим с компютрите, те ни отговарят и в крайна сметка - ни изпреварват.

В интервю за Wired 61-годишният Хуанг описва конференциите, на които му се случва все по-често да присъства, подчертавайки как "аудиторията на AI" се разширява. "Биолозите и учените не са обичайната ми публика. Те вече са тук и освен това са доста сърдита тълпа. Ние използваме думи като създаване, подобряване и ускоряване, а те - насочване и потискане”, споделя Хуанг, който успява да създаде модел за позициониране на компанията си начело на всяка голяма технологична тенденция.

През 2012 г. малка група изследователи пускат новаторска система за разпознаване на изображения, която използва графични процесори вместо централни и поставя началото на нова ера на дълбокото обучение. В резултат на това Хуанг незабавно насочва компанията към преследване на AI с пълна сила.

Когато през 2017 г. Google пуска новата архитектура на невронната мрежа трансформатор - Т в ChatGPT, Nvidia е в перфектна позиция да започне да продава своите графични процесори на гладните технологични компании.

Сега компанията реализира над 70% от продажбите на пазара на чипове за изкуствен интелект и се движи около оценка от 2 трилиона долара (като дори я надмина за кратко по време на търговската сесия в петък).

Приходите на Nvidia за последното тримесечие на 2023 г. са 22 млрд. долара - с 265% повече от предходната година. Цената на акциите ѝ се е повишила с 231% през последната година. Хуанг е или невероятно добър в това, което прави, или има невероятен късмет - или и двете - и всички искат да знаят как го прави.

Никой обаче не доминира вечно. Сега Хуанг е на прицел в технологичната война между САЩ и Китай и е подвластен на милостта на регулаторните органи.

В същото време някои от претендентите за водеща роля в света на чиповете са огромни имена, разполагащи с най-дълбоките джобове в областта на технологиите - Google, Amazon, Meta и Microsoft.

В края на декември компанията за полупроводници AMD пусна голям процесор за изчисления с изкуствен интелект, който е специално предназначен да се конкурира с Nvidia.

Стартъпите също са поставили цел да я детронират.

Само през третото тримесечие на миналата година рисковите капиталисти са вложили над 800 млн. долара в стартиращи предприятия, свързани с разработването на чипове с изкуствен интелект, според изследователската компания Pitchbook.

Разказвайки за кариерната си траектория, Хуанг се сеща за дните си в Станфордския Университет:

“Иска ми се да бях учил журналистика. Човекът, на когото наистина се възхищавам като лидер, е Шантану Нарайен, главният изпълнителен директор на Adobe. Той ми каза, че винаги е искал да бъде журналист, защото е обичал да разказва истории. Изглежда, че това е важна част от изграждането на един бизнес - да можеш да разкажеш историята му ефективно”, споделя съоснователят на Nvidia пред Wired.

А ето как той разказва своята история:

Събуждам се всяка сутрин сякаш е първият ден от създаването на компанията - причината е, че винаги се заемаме с нещо, което не е правено преди.

Дженсън Хуанг добавя, че сега Nvidia изгражда нов тип център за данни. "Наричаме го фабрика за изкуствен интелект. Начинът, по който се изграждат центровете за данни днес, представлява много хора да споделят един клъстер от компютри и да поставят файловете си в него. Фабриката за изкуствен интелект прилича много повече на генератор на енергия. Тя е уникална. Изграждахме я през последните няколко години, но сега трябва да я превърнем в продукт", посочва съоснователят на Nvidia.

Всяка автомобилна компания в бъдеще ще има фабрика, която произвежда колите - реалните стоки, както и такава, която създава изкуствения интелект за тях, смята Хуанг. "Виждате как Илон Мъск прави това в момента. Той е много по-напред от повечето в мисленето за това как ще изглеждат индустриалните предприятия в бъдеще", добавя лидерът на Nvidia.

За мениджмънта на компанията

Не е задължително информацията да тече от върха към дъното на организацията, както беше в неандерталските времена, когато нямаше имейли, чатове и всякакви други инструменти за комуникация, смята Хуанг. "Днес информацията може да тече много по-бързо. Така че йерархичното дърво, в което съобщенията се интерпретират отгоре надолу, е ненужно. Плоската мрежа ни позволява да се адаптираме много по-бързо - нещо, от което се нуждаем, за да растем", казва изпълнителният директор на Nvidia и добавя:

Ако погледнете начина, по който се движи технологията на Nvidia, класическият закон на Мур е удвояване на всеки няколко години. Е, през последните 10 години усъвършенствахме изкуствения интелект около един милион пъти. Това е много, много пъти повече от закона на Мур.

Kакво ще промени света?

Има няколко неща, смята Хуанг. Той посочва, че едното от тях всъщност няма име, но е част от работата, която се върши в областта на фундаменталната роботика

Ако можете да генерирате текст, ако можете да генерирате изображения, можете ли да генерирате и движение? Отговорът вероятно е "да". Ако генерирането на движение може да ви помогне да разберете намерението и да създадете обобщена версия на артикулацията, следователно хуманоидната роботика би трябвало да е съвсем близо.

Хуанг смята, че работата около моделите на пространството на състоянията (state-space models, SSM), които позволяват да се научат изключително дълги модели и последователности, без да се увеличава квадратично изчислението, вероятно е следващият трансформатор.

Така можете да проведете разговор с компютър, който да продължи много дълго време, и въпреки това контекстът никога да не бъде забравен. Дори бихте могли да смените темата за известно време и да се върнете към някоя по-ранна и този контекст да се запази. Може да сте в състояние да разберете последователността на изключително дълга верига, като човешкия геном. И само като погледнете генетичния код, да разберете смисъла му, обяснява пред Wired Хуанг и добавя: "В рамките на следващите пет години, ще видите някои доста невероятни неща."

За същността на Nvidia

Как да създадете операционна система, която да управлява десетки и стотици милиони, а сега вече и милиарди малки процесори, които са в нашите графични процесори? Това е много труден казус. Ако има екипи извън нашата компания, които се занимават с това, можем или да си партнираме с тях, или да направим нещо повече от това, разсъждава Хуанг.

"Ние сме компания за платформи", обяснява той и добавя, че хората са склонни да възлагат на платформата много по-голяма тежест и отговорност за нейните резултати - как се държи самоуправляващият се автомобил, какъв е маржът на грешка на здравното устройство, дали има пристрастия в системата за изкуствен интелект.

"Ние обаче не сме компания за приложения. Ще направим толкова, колкото трябва, за да обслужваме дадена индустрия, но в случая със здравеопазването откриването на лекарства не е нашият експертен опит. Нашият опит е изчислителната техника. Създаването на автомобили не е наш опит, но създаването на компютри за тях е. Честно казано, за една компания е трудно да бъде добра във всички тези неща, но ние можем да бъдем много добри в компютърната част на изкуствения интелект", посочва Хуанг.

За дългата опашка от клиенти и още по-дългото чакане

Не мисля, че тази година ще наваксаме с доставките. Нито тази, нито вероятно следващата.

Хуанг и другите ръководителите на Nvidia вече казаха това, след като миналата седмица обявиха надминаващите прогнозите тримесечни резултати. Тя подчертаха, че доставките на чипове все още са ограничени и че това ще важи и за новото поколение AI чипове, които се очаква да бъдат пуснати тази година.

Става дума за новото поколение графични процесори Blackwell, "които са извън класациите и ще бъдат невероятни", по думите на Хуанг пред Wired. Целта е да се намалят неимоверно разходите за обучение на модели. Тогава хората ще могат да увеличават инструментите, които искат да обучават, посочва той.

За търсенето

Днес, когато въведете заявка в облака и той генерира нещо - може да е видео, може да е изображение - най-вероятно зад него стои графичен процесор на Nvidia.

Мисля, че сме в началото на генеративната революция в областта на изкуствения интелект, казва Хунаг. Днес по-голямата част от изчисленията, които се правят в света, все още са базирани на извличане на информация. Това означава, че докосвате нещо на телефона си и той изпраща сигнал до облака, за да извлече част от информацията, обяснява той.

В бъдеще изчислителната техника ще се основава повече на RAG. [Retrieval-augmented generation е рамка, която позволява на голям езиков модел да привлича данни извън обичайните си параметри]. Частта за извличане ще бъде по-малка, а частта за персонализирано генериране ще бъде много, много по-голяма.

Това генериране ще се извършва от графичен процесор, обяснява Хуанг и добавя:

Мисля, че сме в началото на тази революция на генеративните изчисления, които ще бъдат неразделна част от почти всичко.

За САЩ и Китай

За да се върнем малко назад, става дума за контрол на износа, а не санкции, посочва Дженсън Хуанг. САЩ определиха, че технологията на Nvidia и тази компютърна инфраструктура за изкуствен интелект са стратегически за нацията и че за тях ще се прилага експортен контрол. Спазихме изискванията още първия път, добавя той.

САЩ добавиха още разпоредби към контрола върху износа, поради което се наложи отново да преработим продуктите си. Така че го направихме. В момента сме в процес на измисляне на нов набор от продукти, които са в съответствие с днешните правила. Работим в тясно сътрудничество с администрацията, за да сме сигурни, че това, което предлагаме, е в съответствие с техните намерения.

Регламентът ще ограничи възможностите на Китай за достъп до най-съвременни технологии, посочва още Хуанг. Това означава, че западният свят и страните, които не са ограничени от контрола на износа, ще имат достъп до много по-добри технологии, които се развиват доста бързо. "Затова смятам, че ограничението поставя голяма тежест върху разходите на Китай. Технически винаги можете да обедините повече системи за производство на чипове, за да свършите работата. Но това просто увеличава разходите за единица от тях. Това вероятно е най-лесният начин да се мисли за това", казва съоснователят на Nvidia.

Всеки доставчик на облачни услуги в Китай създава вътрешни чипове, а след това има цял куп стартиращи компании, които го правят, казва още Хуанг и споделя:

Това не би трябвало да ме държи буден през нощта, но това, което ме събужда сутрин е, че трябва да продължим да надграждаме обещанието си, че сме единствената компания в света, с която всеки може да си партнира за изграждане на суперкомпютри с изкуствен интелект.

За татуировките

ChatGPT твърди, че Дженсън Хуанг си е направил татуировка на логото на компанията, когато цената на акциите ѝ е достигнала 100 долара. След това чатбота казва: "Въпреки това Хуанг изразява мнение, че е малко вероятно да си направи повече татуировки, като отбелязва, че болката е била по-силна, отколкото е очаквал".

“Вече имам една, но искам да я разширя”, казва самият Хуанг.

“Моята препоръка е да изпиете един шот уиски, преди да го направите. Или вземете Advil. Също така смятам, че жените могат да понесат много повече болка, защото дъщеря ми има доста голяма татуировка”, споделя съоснователят на Nvidia.