Технологичният индекс на САЩ Nasdaq Composite се повиши с 0,9% в четвъртък, прекъсвайки поредица от 569 търговски дни без нов връх.

S&P 500 напредна с 0,5%, като също постави нов рекорд, а Dow Jones Industrial Average спечели 0,1%, или 47 пункта.

Януари и февруари са най-добрите първи два месеца от годината за Dow и S&P 500 от 2019 г. насам. Nasdaq е нагоре с 7,2% от началото на 2024 г.

При отделните акции Advanced Micro Devices се покачи с 9,1%, преминавайки пазарна стойност от $300 милиарда за първи път в историята.

Новите икономически данни от четвъртък не промениха широко разпространеното убеждение, че политиците могат да охладят инфлацията без да провокират икономическо забавяне в САЩ. Индексът на цените на личните потребителски разходи се е повишил с 0,3% миналия месец спрямо декември, в съответствие с очакванията на икономистите.

Трейдърите на лихвени деривати сега дават 21% вероятност Федералният резерв да намали лихвените проценти на срещата си през май, което е леко увеличение от около 19% преди данните за инфлацията в четвъртък, според инструмента на CME FedWatch.

Множество данни, даващи знак за здрава икономика и силен пазар на труда в началото на годината, накараха инвеститорите да отклонят прогнозите за шест съкращения на лихвите. Повечето все пак очакват централната банка да ги намали тази година, което вероятно ще облагодетелства рисковите активи като акции.

Въпреки това много анализатори остават притеснени, че пазарът е твърде тесен.

Сезонът на печалбите, обхващащ корпоративните резултати за четвъртото тримесечие на 2023 г., е към края си. Членовете на S&P 500 отчитат общ ръст от 3,9% на печалбите, но голяма част от този тласък идва само от шепа компании. Индексът се търгува при 20,5 пъти прогнозите за бъдещи печалби, според FactSet, спрямо 19,6 пъти в началото на годината.

На дълговите пазари доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ се установи на 4,251% от 4,273% в сряда.

Референтните цени на суровия петрол в САЩ паднаха с 0,4%, установявайки се на 78,26 долара за барел.

Биткойн поскъпна с 2,9% до 62 073 долара.