На S&P 500 му отне повече от две години, за да спечели последните си 1000 пункта. Все повече стратези на Уолстрийт смятат, че този път може да му отнеме много по-малко време.

Тъй като широкият борсов индекс на САЩ наскоро надмина 5000 и продължи да достига нови рекорди, експертите повишават прогнозите си.

Barclays например увеличи прогнозата си за стойността на индекса за края на 2024 г. от 4800 на 5300, тъй като печалбите на големите технологични компании и икономиката на САЩ продължават да затвърждават консенсуса за възход.

По-интересното е, че Barclays не изключва и по-добър резултат от 5300. Ръководителят на стратегията за акциите на финансовата институция в САЩ Вену Кришна отбелязва, че ако печалбите на големите технологични компании продължат да надминават прогнозите, вероятно е S&P 500 да достигне 6050.

„Макро данните предполагат, че шансовете за икономическо ускоряване започват да надвишават вероятността дори за лека рецесия“, пише Кришна в бележка до, цитирана от Yahoo Finance.

Експертът добавя, че продължаващият ръст на големите технологични компании, съчетано с възстановяване на печалбите в други сектори, е от ключово значение за да може S&P 500 да достигне 6050 при $252 [печалба на акция]“.

Capital Economics и Yardeni Research също предлагат подобни сценарии.

Прогнозата за S&P 500 за края на 2024 г. на президента на Yardeni Research Ед Ярдени е 5400, но според него бенчмаркът може да достигне 6000 през 2025 г. и 6500 през 2026 г.

Според Ярдени продължаващият ръст на икономиката на САЩ и увеличаването на производителността ще стимулират ръста на акциите.

„Изглежда, че САЩ ще продължат да бъдат изключителен пазар, който се откроява от всички останали“, казва Ярдени пред Yahoo Finance, добавяйки, че смята, че пазарът може да продължи да се движи нагоре.“

Главният пазарен икономист на Capital Economics Джон Хигинс прогнозира, че S&P 500 може да достигне 6500 до края на 2025 г., като тази перспектива, по думите му, е по-зависима от текущия разрастващ се балон, подхранван от AI.

„Нашата прогноза за 6500 в края на 2025 г. се основава на оценката му, достигаща ниво, подобно на пика по време на dot-com балона“, коментира Хигинс. „Балонът в S&P 500, който се формира сега, прилича на този от втората половина на 90-те години на миналия век в много аспекти, не на последно място по начина, по който представлява опит да се уловят бъдещите ползи от трансформиращата технология“, посочва още експертът и добавя:

„Въпреки това оценката му остава много по-ниска от достигнатата тогава, което предполага, че има много повече място за надуване.“

Противно на Хигинс изпълнителният директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън твърди, че сегашният шум около изкуственият интелект не прилича на dot-com балона, когато инвеститорите прекомерно раздуха еуфорията около интернет и предизвикаха сериозен цикъл на бум и спад на фондовите пазари.

„Тогава ставаше дума за реклама. AI не е реклама. Истински е", коментира Даймън пред CNBC. „Хората го внедряват с различна скорост, но той ще се справи с огромно количество неща."

Милиардерът предприемач Марк Кюбан, който направи голяма част от състоянието си от 7 милиарда долара при надуването на dot-com балона, също казва, че не вижда прилика с този несигурен период. „Ние не сме в технологичен балон, няма никакви прилики с dot-com ерата, посочва той пред Fortune, добавяйки, че не вижда „нелепи компании да стават публични или да набират финансиране“.

Мнението на Кюбан и Даймън не среща единодушие сред анализаторите. Наскоро Apollo Global Management на легендарния инвеститор Марк Роуън предупреди, че оценките на акциите с изкуствен интелект са надминали ексцесиите от dot-com ерата.

„10-те най-добри компании в S&P 500 днес са по-надценени, отколкото бяха първите 10 компании по време на технологичния балон в средата на 90-те години“, коментира Торстен Сльок, партньор и главен икономист в компанията за управление на богатството на Роуън, цитиран от Fortune.