С приключването на силната година на американските акции, мениджърите на фондове са изправени пред потенциално важен избор през 2024 г. - да се придържат към няколкото водещи имена, дърпащи растежа и технологиите, които доведоха до покачване на капиталовите индекси, или да опитат да се възползват от останалата част от пазара, пише в свой анализ Reuters.

Компаниите от т.нар. „Великолепна седморка“ - Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta Platforms и Tesla - поотделно повишиха пазарната си капитализация с между около 50% и 240% през 2023 г., което ги прави сред най-печелившите залози на пазара.

Заради големите си дялове в S&P 500 седемте компании са отговорни за близо две трети от 24% ръст на индекса през тази година. Не е изненадващо, че мениджърите на фондове в последното проучване на BofA Global Research заявяват, че притежаването на тези акции е "най-претъпканата" сделка на пазара.

Марк Зъкърбърг осребри над $190 милиона от акциите си в MetaЗукърбърг си върна мястото в топ 10 на Индекса на милиардерите на Bloomberg


Но очакванията, че Федералният резерв ще намали лихвените проценти през следващата година, докато икономиката избягва рецесията, събуждат други части на пазара през последните седмици. Междувременно някои инвеститори твърдят, че огромните ръстове на акциите на седемте компании може да са ги направили надценени или уязвими откъм генериране на печалби.

"Когато имаш седем компании, които са огромни в индекса, и всички те вървят нагоре, това е добре за пазара", казва Джонатан Кофски, портфолио мениджър на екипа за глобални технологии и иновации в Janus Henderson Investors. "Но мисля, че вероятно има повече възможности в останалата част от пазара, в зависимост от лихвите и икономиката."

Данните на Apollo Group показват, че 72% от акциите на S&P 500 не са постигнали добри резултати през тази година, което е рекорд.

Въпреки това има признаци, че ралито се разширява. Равнопретегленият индекс S&P 500 се е повишил с 6,8% през декември спрямо 4,5% ръст за стандартния индекс, след като изостава през по-голямата част от годината. В същото време досегашният индекс с малка пазарна капитализация Russell 2000 се е повишил с около 14% през декември, като е напът да постигне най-големия си месечен ръст от три години насам.

Чиповете на Nvidia добавиха $30 млрд. в сметката на Дженсън ХуангСпоред индекса на милиардерите на Bloomberg нетното му състояние е скочило от 13,8 млрд. долара на 43,5 млрд. долара


Тъй като тежестта на „Великолепната седморка" в S&P 500 набъбва, една лоша година за групата може да означава проблеми за по-широкия пазар, ако други акции не поемат тежестта. Други важни фактори за пазара през следващата година са дали инфлацията ще продължи да намалява, което ще позволи на Фед да намали лихвите с темповете, които пазарите очакват, както и дали икономиката на САЩ ще остане устойчива. Подготовката за президентските избори в САЩ през ноември също може да увеличи пазарната волатилност.

Разбира се, другите области на пазара може да се затруднят да възпроизведат характеристиките, които привлякоха инвеститорите към седемте водещи компании. Техният размер и конкурентни предимства ги превърнаха в убежище за инвеститорите, притеснени от икономическите последици от агресивното затягане на паричната политика, което Фед предприе, за да успокои нарастващата инфлация.

Вълнението от бизнес потенциала на нововъзникващите технологии за изкуствен интелект също помогна за развитието на някои от тях през 2023 г., включително Nvidia и Microsoft, които набъбнаха съответно с 238% и 56%.

Друг фактор е рентабилността: според данни на LSEG се очаква „Великолепната седморка“ да отчете 39,5% увеличение на съвкупните си приходи през 2023 г., в сравнение с 2,6% спад за останалата част от S&P 500. През 2024 г. се очаква ръстът на печалбите им отново да надмине резултатите на останалите, макар и в по-малка степен.

Идва ли моментът на истината за „Великолепната седморка“ на Уолстрийт?Акциите на Tesla се понижават със 7% в четвъртък сутринта, след като не успя да покрие очакванията


Но акциите на „Великолепната седморка" се търгуват при по-скъпи оценки като цяло след печалбите си. Според LSEG Datastream средното им съотношение на форуърдната цена към печалбата е 33,6 пъти, докато S&P 500 се търгува при 19,8 пъти.

Vontobel Quality Growth например държи в портфейлите си Microsoft, Amazon и Alphabet, но не и останалите четири компании, пред които Мат Бенкендорф, главен инвестиционен директор на компанията, вижда повече оперативни предизвикателства.

В същото време стратегът на BMO Capital Markets Брайън Белски препоръчва на инвеститорите да притежават "по малко от всичко" през следващата година, като се има предвид неговото "очакване участието на други акции да се разшири значително" след тясното разпространение спрямо историческите нива през 2023 г.

Бизнес, финанси, технологии: Шест прогнози за водещите сектори през 2024 г.Какво ни очаква в бъдеще не може да се твърди със сигурност, но CNN публикува прогнозите на водещи експерти по отношение на икономиката, изкуствения интелект и бизнеса за 2024 г.


Други смятат, че „Великолепната седморка“ ще продължи да привлича инвеститори, които се надяват да технологичните гиганти да повторят представянето от тази година.

Доминацията на „Великолепната седморка“ в S&P 500 означава, че те са широко притежавани от взаимни фондове и ETF-и, които могат да се възползват от тях, когато парите се насочат към акции, казва Франсиско Бидо, старши портфолио мениджър във F/m Investments.

Той счита всички организации в групата за дългосрочни активи в своите портфейли, с изключение на Tesla.