За повечето хора пасивният доход е малка допълнителна сума, която изисква минимални усилия към основния източник на доходи. За бившия главен изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър това е 1 милиард долара.

Шестият най-богат човек в света трябва да получи тази сума под формата на дивиденти от Microsoft през 2024 г. Това се случва, след като технологичният гигант увеличи изплащането на тримесечните си дивиденти до 75 цента на акция, или 3 долара на акция годишно, пише CNN.

Със състояние, оценявано на 117 млрд. долара, Стив Балмър е само на едно място зад бившия си шеф Бил Гейтс, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Тъй като Балмър е притежавал 333,2 млн. акции на компанията към 2014 г. (последният път, когато е подал декларация за собственост), което се равнява на 4% дял, той ще получи малко под 1 млрд. долара през фискалната 2024 г. Това е само за притежаването на акциите - независимо от това как се представят те.

С колко забогатяха най-влиятелните милиардери за последните 40 годиниТази година най-богатите хора в САЩ са с 500 млрд. долара по-богати, отколкото миналата

Това, разбира се, е при условие, че бордът на директорите на Microsoft не реши да намали дивидентите. Откакто компанията започна да изплаща дивиденти на акционерите си през 2003 г., размерът им само се увеличава, коментира CNN.

Балмър не е единственият, който се радва на печалбата си. Правителството на САЩ също ще се сдобие с щедро възнаграждение.

Като се има предвид, че е отчел 656 млн. долара доход пред Службата за вътрешни приходи през 2018 г. според ProPublica, той ще бъде обложен с 20% данък върху дивидентите за физически лица, които получават доход от 500 000 долара годишно или повече. Това означава, че Балмър ще плати близо 200 млн. долара данъци върху дивидентите на Microsoft, които събира.

Според анализ на The Wall Street Journal Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет ще получи 6 млрд. долара дивиденти за годината. Това е така, защото повечето акции, в които конгломератът инвестира, изплащат дивиденти. В този списък влизат Chevron, Bank of America, Apple, Coca-Cola, Kraft Heinz и American Express.