Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс държеше титлата на най-богатия човек в света в продължение на 20 години, преди да бъде изпреварен от Джеф Безос.

Въпреки това той продължава да се класира сред световния елит по отношение на богатството. За да представи мащаба на състоянието му, Benzinga сравнява доходите му с тези на обикновени хора.

Средностатистическият човек печели около 2,7 млн. долара през живота си, според сайта за кариерна информация Zippia. Гейтс печели близo четири пъти повече от тази сума за един ден.

Източниците се различават по отношение на точната сума, като според един от тях дневните му приходи възлизат на около 10,95 милиона долара. Друг съобщава по-нискo число - 7,6 милиона долара на ден.

Въпреки че милиардерът е известен най-вече като ръководител на Microsoft, той е натрупал състояние, надхвърлящо стойността на акциите му там. Източници твърдят, че само около 12,5% от нетното му състояние се дължи на технологичната корпорация.

Марк Зъкърбърг осребри над $190 милиона от акциите си в MetaЗукърбърг си върна мястото в топ 10 на Индекса на милиардерите на Bloomberg

Въпреки че само малка част от богатството му идва от Microsoft, тя остава ключова част от финансовия му път. Откакто Гейтс и Пол Алън я основават през 1975 г., компанията доминира на различни технологични пазари, като до 2019 г. достига пазарна капитализация от над 1 трилион долара.

Богатството му произтича и от инвестиции в недвижими имоти, включително Xanadu 2.0 във Вашингтон на стойност 127 млн. долара и Rancho Paseana в Калифорния на стойност 18 млн. долара. Инвестиционният талант на Гейтс се разпростира и чрез фирмата му Cascade, която притежава дялове в луксозни хотели и други компании.

Колекцията от луксозни автомобили, частни самолети и произведения на изкуството на Гейтс отразява разнообразните му интереси. Той е известен и с филантропските си усилия и ангажираност към глобални каузи, които подкрепят инициативи в областта на здравеопазването, възобновяемата енергия и др.

Филантроп или милиардер: Каква е ролята на Бил Гейтс в COP28От една страна, той е там като филантроп, призоваващ за действия в полза на най-бедните. От друга, Гейтс е инвеститор в компания с потенциал за голяма печалба от проекти за борба с климата

Голяма част от приходите на Гейтс отиват за благотворителни дейности, главно чрез фондация "Бил и Мелинда Гейтс". През 2023 г. тя е отделила 8,3 млрд. долара за борба с бедността, болестите и неравенството. Целта на фондацията е да увеличи изплащаните суми до 9 млрд. долара до 2026 г..

През 2023 г. Гейтс разшири инвестиционния си портфейл, което показва стратегически подход към управлението на богатството. Той придоби дял от 3,76% в Heineken Holding NV, оценен на 939,87 млн. долара. Тази инвестиция подчертава и интересите му извън технологичния сектор.

Гейтс е инвестирал и в земеделска земя, като притежава около 242 000 акра или приблизително 0,03% от цялата земеделска земя в САЩ. По време на сесията "Ask Me Anything" в Reddit , той заяви, че чрез тези инвестиции цели да повиши производителността и създаването на работни места.